evészavar
#Testi problémák

A férfiak körében felbukkanó evési zavarok

2023.05.29.
3 perces olvasási idő

Nem csak a nőkön, de a férfiakon is óriási nyomás van a kinézetükkel kapcsolatban. A tökéletes testfelépítés kényszeres elérése sokszor bulimiához, anorexiához, és testdiszmorfiás zavarhoz vezet.

Az utóbbi években 70%-al nőtt azon pasik száma, akik segítséget kértek a témával kapcsolatban

A társadalmi sztereotípiák következményeképp az evészavarokat automatikusan a nőkhöz kötjük, pedig a férfiaknál is nagyon súlyos problémát jelent. Az USA-ban körülbelül 20 millió nő és 10 millió férfi szenved evészavarban élete során. Aaron Carter, Eminem, Robert Pattinson és Dennis Quaid is tapasztalta az evészavar valamely formáját.

Az utóbbi években egyre több fiatal vállalja fel, hogy problémája van a testképével és evési szokásaival

A téma manapság már nem számít tabunak, és szakértők szerint ez főként annak köszönhető, hogy egyre több híresség nyíltan beszél saját tapasztalatairól. Sajnos a sztereotípiák még így is fent állnak, és sokan azért nem fordulnak segítséghez, mert szégyenkeznek, és úgy gondolják, ilyen betegségben szenvedni nem ”férfias”.

A továbbiakban Bethany Kesser szakértő véleményét is megismerhetjük a férfiakat érintő evészavarokról, és a társadalmi elfogadásról, ami arra buzdítja a pasikat, hogy segítséget kérjenek.

A kutatók megállapították, hogy a leggyakoribb evészavar típusok a bulimia, anorexia, kényszerevés, és a hashajtók használata majdnem olyan gyakori a férfiak, mint a nők körében.

Mikor ez a kutatási eredmény nyilvános lett, a kórházakba egyre több pasi merészkedett el, hogy segítséget kérjen. Kassar szerint egyre több férfi igényel kezelést, és egyre több pasit lehet látni kórházakban a gyógyulás érdekében.

A kedvenc hírességeink is egyre többen színt vallanak, így buzdítva a fiatalokat, hogy ne tartsák titokban evészavarukat

Dennis Quaid a 90-es években több mint 18 kilót fogyott, anorexia hatására. 2006-ban beszélt először egy magazinnak arról, hogy nagyon sokáig nem volt megelégedve a testével.

„Éveken át meg voltam szállva azzal, hogy mit eszek, pontosan hány kalória van benne, és hogy mennyit kell edzenem.”- nyilatkozta.

A világ egyik leghíresebb rappere, Eminem is hasonló problémákkal küzdött. 2007-ben letette a drogot, de beleesett az evési zavarok csapdájába. 104 kilóról 67 kilóra fogyott egy éven belül. Azt nyilatkozta, hogy ráfüggött a futásra, és mindenre, ami a kinézetével volt kapcsolatos.

„Függő típus vagyok, és mikor elkezdtem futni, azt hiszem eléggé túltoltam egy idő után. Olyan lettem, mint egy mókuskerékben futó hörcsög.”- mondta.

Az, hogy a celebek egyre inkább felvállalják saját problémáikat, még nem elég ahhoz, hogy az egész társadalom megváltozzon. Azok a pasik, akik evészavarban szenvednek, gyengének érezhetik magukat, és úgy gondolhatják, hogy a társadalom elítéli őket.

A férfiakon hatalmas nyomás van, hogy erősnek és fittnek kell lenniük, illetve a család védelmezőjének. Kassar szerint ez pszichológiai problémákhoz vezethet, ami a testképükön csapódik le. A fiatal srácokon is ugyanúgy kiütközik ez a társadalmi nyomás, és ezért a tinik irreális kinézetet próbálnak elérni, hogy megfeleljenek annak a képnek, ami szerintük ideális.

Összességében a pasik ugyanolyan nyomásnak vannak kitéve, és hasonló érzéseket tapasztalnak a témával kapcsolatban, mint a nők. Ennek ellenére a nőknek sokkal több terápia és segítség elérhető az evési zavarokkal kapcsolatban, mint a férfiaknak.

A testdiszmorfiás zavar - Mennyiben különbözik az evészavartól?

Az USA-ban körülbelül 5-7 millió ember szenved testdiszmorfiás zavarban. Azok, akiknél kialakul ez a betegség, egy vagy több testrészüket szeretnék megváltoztatni, és ebbe nagyon sok energiát fektetnek.

Sokszor az evési zavarok és a testdiszmorfiás zavar kéz a kézben járnak, de nem feltétlenül van mindig így. A testdiszmorfiás zavarban szenvedőknek lehetnek normálisak az étkezési szokásai. Ők van, hogy a plasztikai műtétekre függnek rá, hogy megváltoztassák a kinézetüket, vagy különböző szokásokat alakítanak ki, mely szerintük segít az ideális kinézet elérésében. Ezek sajnos depresszióhoz vezethetnek.

Egy interjúban Aaron Carter bevallotta, hogy ő is küzdött ilyen problémákkal. Ráfüggött a kozmetikai beavatkozásokra annak érdekében, hogy megváltoztassa a kinézetét.

Robert Pattinson szintén beszélt testdiszmorfiás zavaráról. Azt nyilatkozta, hogy sokkos állapotba került a vörös szőnyegen, mert nem érezte magát jól a saját bőrében.

A testdiszmorfiás zavar egyik típusa az izmokra irányul. Ilyen esetben a beteg sportos alakot próbál elérni, és kitűz egy ”ideális izomzatot” célul, amivel elégedett lehet.

Ez pont az ellentettje az anorexiának, amikor is a cél a lehető legvékonyabb kinézet

Az izomdiszmorfiában szenvedők folyamatosan az edzőteremben lógnak, mert úgy érzik, csak extrém fitnesz kinézettel lehetnek boldogok. A sóvárgás a tökéletes fitt testképre abból eredhet, hogy a hírességek, szuperhősök és a média is ezt veszi példaképnek. Ez ugyanúgy meghatározhatja az önképet, mint a nőknél a Barbie babák.

Kassar szerint egyre több kutatás és felmérés születik ebben a témában, így egyre kevésbé tabu a férfi evési zavar témaköre.

„Bíztató jel, hogy egyre több férfi kér segítséget a betegségével kapcsolatban.”- nyilatkozza Kassar.

Hogyan ismerd fel, ha valaki evészavarban szenved?

Sokszor nagyon nehéz felismerni, ha egy közeli barátod, vagy ismerősöd evészavarban szenved.

Azonban vannak figyelmeztető jelek:

  • étkezések elhagyása
  • „Olyan dagadt vagyok!” típusú kijelentések, amikor valaki teljesen normális súllyal rendelkezik, vagy vékonyabb az átlagnál
  • Folyamatosan mérleg használata és tükör előtt ácsorgás jellemzi
  • Annak bizonygatása, hogy majd később kerül sor az étkezésre máshol, így az étkezések elhagyása otthon
  • Bonyolult és isteni ételek főzése mások számára, de személyesen csak csipegetés
  • Csak kevés kalóriát tartalmazó ételek fogyasztása, mint a saláta és a müzli
  • Éttermekben és közösségi helyeken az étel visszautasítása
  • Olyan weblapok használata, amelyek „hogyan fogyjunk még többet?” tippekkel látnak el

Ha meggyőződtél róla, hogy valaki evészavarban szenved, nehéz lehet eldönteni, mit is kéne kezdeni a helyzettel. Sokszor a betegségben szenvedő barát nem vallja be, hogy tényleg vannak problémái, és titkolózik, megtagadja a segítséget. Értesíts felnőtteket, szakembereket mindenképpen!

(KamaszPanasz – K.L.)