hasizom
#Mozgás

Hasizom edzés - Miért nem látszanak a kockák?

2023.06.23.
1 perces olvasási idő

Végezz naponta x ezer felülést, és pár hét múlva már kockás hassal fogsz a strandon feszíteni. Számtalanszor olvastuk, hallottuk már ezt a tanácsot, de mégsem látunk túl sok lapos hasú, szálkás izomzatú embert a környezetünkben. Miért vallanak ilyen sokan kudarcot?

Izommunka vagy zsírégetés

A két fogalmat külön kell választani, és egyből érthető is lesz, hogy miért nem érdemes csak a hasizmot dolgoztató gyakorlatoktól várni az eredményt. Ha egy izmot edzel, akkor az ehhez szükséges energiát a szervezetedben tárolt szénhidrátból (glikogénből) használja elsősorban. Ilyen mozgásfajta a súlyzós edzés, és azok a gyakorlatok is, amelyeket saját testsúlyunkkal végzünk, mégis komoly erőfeszítést (izommunkát) igényelnek.

A hasprés, lábemelés, térdfelhúzás, törzsfordítás egyaránt kiváló hasizomfejlesztő gyakorlatok, heti 2-3 alkalommal nyugodtan végezhetjük ezeket. Aki viszont csak ezektől vár látványos eredményt, sajnos csalódni fog. Hiába nő, erősödik a hasizmunk, a fölötte lévő zsírpárna nem fog csökkenni, nem fog látszani, mit is "hordunk" alatta. Ne higgy a divatos életmód magazinoknak, magától az izom edzésétől nem leszel karcsúbb. Mit kell még tenned?

Diéta és aerob edzés

Először is diétázz, de semmi esetre sem szabad koplalnod. A "fogyókúra" szót is cseréld inkább életmódváltásra. Hiszen egészségesen élni nem kúraszerűen kell, hanem állandóan. No nem mintha a fogyókúra egészséges lenne...

Korábban már leírtuk, mely ételeket érdemes mellőznöd diéta alatt, tartsd be ezeket a szabályokat, iktasd ki étrendedből az egyszerű szénhidrátokat és a telített zsírokat. Egyél viszonylag gyakran (2-3) óránként, hogy ne izmot veszíts, hiszen minél nagyobb izomtömeged van, tested annál nagyobb hatékonysággal égeti a kalóriákat. Ne éhezz, egyél, amíg ébren vagy, viszont az esti szénhidrátbevitelt minimalizáld.

A zsírpárnák eltüntetésének érdekében pedig nem kell mást tenned, mint (súlyfölöslegtől függően) heti 3-7 alkalommal aerob edzést végezni. Legjobb mozgásforma a gyaloglás, kerékpározás. Kondíciódtól függően futhatsz is, ekkor viszont számíthatsz némi izomveszteségre is.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot, ha betartod ezeket a szabályokat, nem marad majd el a várva várt eredmény sem.

(KamaszPanasz - Szilágyi Szabolcs)