Főoldal / BETEGSÉGEK / Vőlegénybetegség: fájdalmas herék
  2011-08-22

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék

„Fájnak a heréim. Komoly betegség lehet az oka? Forduljak vele szakemberhez?” – ezt a kérdést számos fiú feltette már magának, bizonyára te is.

- hirdetés -

A herefájdalom oka sokféle eltérés lehet. Ártalmatlan oka lehet az, ha úgynevezett vőlegénybetegség okozza. A vőlegénybetegség neve onnan adódik, hogy a férfiúi gerjedelem az udvarlás során sokszor igen nagy tud lenni, de nem követi minden esetben kielégülés.vőlegénybetegség

Ilyenkor a kielégületlenség herefájdalomban is megnyilvánul, mely igencsak kellemetlen, akár rémisztő is lehet a kamaszoknak. A here fájdalmát okozhatja még sok esetben az, ha valójában hasizom-fájdalomról van szó, mely a herébe sugárzik. Ez gyakorlatilag egy izomláz.

Komolyabb betegségek is állhatnak azonban a herefájdalom hátterében, például egyes gyulladások, a here visszér, a here vérellátási zavarai, sérv, traumák. Amennyiben herefájdalmat tapasztalsz, mindig gondold át, hogy mivel tudod összefüggésbe hozni, milyen egyéb tünetek kísérik, például duzzanat, elszíneződés, húgycső-váladékozás stb. van-e, mindig érdemes a heréket áttapintani, önvizsgálatot végezni.

Ha a herefájdalom többször jelentkezik, nem magyarázható hasi izomlázzal, kielégülés-hiánnyal, bármit tapintasz önvizsgálat során, elszíneződést, fokozódó fájdalmat, váladékozást, duzzanatot tapasztalsz, akkor mielőbb keress fel urológust. Az általános urológiai szakrendelést háziorvosi beutaló nélkül is felkeresheted.

(Dr. Csuth Ágnes - KamaszPanasz)

  Kapcsolódó cikkek