here
#Betegségek

Vőlegénybetegség: fájdalmas herék

2024.02.18.
2 perces olvasási idő

„Fájnak a heréim. Komoly betegség lehet az oka? Forduljak vele szakemberhez?” – ezt a kérdést számos fiú feltette már magának, bizonyára te is. De mi okozhatja és mit tehetsz?

A kék here szindróma (vasocongestio, vagy más néven vőlegénybetegség) jellemzője a fájdalom vagy kellemetlen érzés a herékben, a medencében vagy a női nemi szervben szexuális izgalom vagy ingerlés hatására. Olyankor tapasztalható, mikor a szexuális izgalmat nem követi orgazmus.

vőlegénybetegség

Ilyenkor a kielégületlenség herefájdalomban is megnyilvánul, mely igencsak kellemetlen, akár rémisztő is lehet a kamaszoknak. A here fájdalmát okozhatja még sok esetben az, ha valójában hasizomfájdalomról van szó, mely a herébe sugárzik. Ez gyakorlatilag egy izomláz.

Komolyabb betegségek is állhatnak azonban a herefájdalom hátterében, például egyes gyulladások, a here visszér, a here vérellátási zavarai, sérv, traumák. Amennyiben herefájdalmat tapasztalsz, mindig gondold át, hogy mivel tudod összefüggésbe hozni, milyen egyéb tünetek kísérik, például duzzanat, elszíneződés, húgycső-váladékozás stb. van-e, mindig érdemes a heréket áttapintani, önvizsgálatot végezni. Sajnos fiatalkorban is jelentkezhet heredaganat, ezért ennek a lehetőségét is mindig ki kell zárni.

Fontos tudni, hogy a "kék here szindróma" nem a spermatermelésről szól, mivel a sperma nem így termelődik. Ennek ellenére a fájdalom leginkább a herékben érezhető, mivel a legtöbb genitális érzőideg itt található. A vénás pangás kékes árnyalatúra színezi a herezacskót, innen ered a "kék here szindróma" elnevezés.

Ha a herefájdalom többször jelentkezik, nem magyarázható hasi izomlázzal, kielégülés-hiánnyal, bármit tapintasz önvizsgálat során, elszíneződést, fokozódó fájdalmat, váladékozást, duzzanatot tapasztalsz, akkor mielőbb keress fel urológust. Az általános urológiai szakrendelést háziorvosi beutaló nélkül is felkeresheted.

Hogyan kezelhető?

  • Orgazmus (ejakulációval, vagy anélkül) – Akár partnerrel, akár maszuturbáció segítségével, az orgazmus segít a duzzanat lelohasztásában, a fájdalom megszüntetésében.
  • Pihenés – Ha egyszerűen csak pihensz és vársz, hogy a vénás pangás magától megszűnjön, az is szóba jöhet alternatív megoldásként.
  • Hideg vagy meleg vizes borogatás – esetleg egy zuhany, vagy fájdalomcsillapító is segíthet.
  • Testmozgás – futás, séta vagy egyéb más sport segíthet helyreállítani az eredeti állapotokat.

Ne élj vissza vele!

A fent leírtakon kívül más terápia nem igazán ismert a vasocongestióra, mivel ez nem betegség, hanem egy meglehetősen gyakran előforduló állapot, mely általában magától elmúlik, akárcsak az izomfájdalom. Ennek ellenére sokan visszaélnek vele.

Tudnod kell, hogy a vőlegénybetegség nem olyan dolog, amit valaki tesz veled, és nem is olyan állapot, amin feltétlenül másnak kell segítenie, ha bekövetkezik! Vannak, akik az állapottal visszaélve arról próbálják meggyőzni partnerüket, hogy mindez az ő hibájuk, és muszáj orgazmusban részesíteni őket, ellenkező esetben veszélyeztetik a „beteg” egészségi állapotát.

Nos, ez egyáltalán nem így van, és senkit nem szabad arra kényszeríteni, hogy orgazmusban részesítse a másikat. Fizikai oldalról megközelítve a péniszednek fogalma sincs arról, hogy kéz vagy hüvely által érzi jól magát, így tulajdonképpen Te magad is kiválóan orvosolhatod a vasocongestio okozta fájdalmakat. A maszturbálás vagy egyszerűen csak egy kis várakozás is megszabadít a fájdalomtól.

Veszélyes?

A kék here szindróma nem okoz semmiféle hosszú- vagy rövidtávú károsodást, és nem fertőző. Nagyon kellemetlen, ám semmi esetre sem veszélyes állapot.

Ráadásul a nemi szerveket érintő fájdalomnak más okai is lehetnek. Így ha orgazmus nélküli merevedésen kívül más esetben is fennállnak a panaszok, érdemes háziorvoshoz vagy urulógushoz fordulni velük.

Hogyan védekezz ellene?

Szituációtól függetlenül egyetlen szexuális aktus sem garantálja az orgazmust, ráadásul az is előfordulhat, hogy hiába vagy felizgulva, a partnerednek nem lesz kedve a szeretkezéshez. Mivel a vasocongestio szexuális izgalom hatására jön létre, tulajdonképpen nem tudod megakadályozni a bekövetkeztét. Annyit tehetsz, hogy a fájdalmat a számodra legkényelmesebb módon (maszturbálás, pihenés, fájdalomcsillapító stb.) csillapítod.

(KamaszPanasz - Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia, belgyógyász, hematológus)