edzés
#Mozgás

Egy sokkoló edzésprogram, a Tabata

2024.02.25.
3 perces olvasási idő

Rendszeresen sportolsz, és az edzések már nem mindig érik el a kellő hatást? Amikor az edzéseid már nem hoznak fejlődést, nem jelentenek kihívást, és már csak a megszokott mozdulatokat végzed monotonon, olyankor kell egy hatalmas fordulat. Egy teljesen új dolog, amit még nem csináltál. Ha pont most keresed az újat, a kihívást, akkor próbáld ki a Tabata programot.

Miért hasznos a Tabata?

Izumi Tabata, japán professzor fejéből pattant ki ez az elgondolás, aki eredetileg a japán gyorskorcsolya válogatott teljesítményét szerette volna növelni. Ezért is áll a módszer rövid és nagy intenzitású szakaszokból, amely rövid pihenőkkel van elválasztva egymástól. Ezt a fajta edzésmódszert más néven intervall edzésnek hívjuk.

Egy 6 hetes kísérlet során bizonyítást nyert a módszer eredményessége, hatalmas fejlődéseket hozott a hagyományos edzésmódszerekhez képest. Kutatásuk során összehasonlították ezt az edzésprogramot a hagyományos, megszokottal és meglepő eredményt kaptak. A sportolók teljesítménye nagymértékben megugrott, közel 30%-os teljesítménynövekedést értek el nagyon rövid idő alatt.

Ezek a hatások nálad is észrevehetőek lesznek, javulni fog az állóképességed, a keringésed, a légzésed sokkal hatékonyabb lesz. Izomzatod ruganyosabb lesz, tartásod egyenesebb és mindezektől a magabiztosságod is lényegesen nagyobb lesz.

Egyszerű és hatásos

Nagyon egyszerű és nagyon hatásos módszerről van szó. A lényeg, hogy válassz ki egy gyakorlatot a rendszeres, megszokott edzéstervedből, amit képes vagy tökéletesen kivitelezni és azt 20 másodpercig a lehető legnagyobb intenzitással végezd, majd jön 10 mp pihenő, majd újra az intenzív szakasz. 6-8 ismétlés az ideális, amit maximum 4 perc alatt el is végzel.

A pihenőidő alatt figyelj a légzésedre, hogy az orrodon szívd be és a szádon fújd ki a levegőt, valamint ne állj le, végezz könnyed helyben futást. Gyorsan és hatékonyan segíti a pulzusod helyreállítását, ami nagyon fontos, hiszen a hirtelen megállás sokkhatásként éri a szervezeted.

És itt csak egy gyakorlat végrehajtásáról beszéltem. Viszont a tested teljeskörű edzéséhez többfajta gyakorlatra van szükség, szánj rá fél órát, és csinálj végig öt különböző gyakorlatot. Döntsd el, mi az edzésed célja, milyen területen szeretnél fejlődni, milyen izmaidnál akarsz változást elérni. A célodnak megfelelően válaszd ki a gyakorlatokat, és hetente 2-3-szor fél órás edzést iktass be az életedbe.

Vigyázz, ne ess túlzásokba, elég heti 2-3 alkalom a megszokott edzésed mellé, kellőképpen érezni fogod a hatását. Fontos momentum még, hogy ne felejtsd el összehangolni a rendszeres edzéseddel. Ne gyötörd az izmaidat, ne ugyanazokra a részekre dolgozz. A fejlődéshez elengedhetetlen a különböző izomcsoportok pihenése. Ha nem törődsz vele, a túlzásba vitt erőltetés miatt az izmaid magukat építik le.

Néhány gyakorlat, ami jól jöhet a kezdéshez

  • Guggolásból felugrás: állásból menj le guggolásba, majd ugorj fel, lendítsd mindkét karod, végül térj vissza guggolásba. Igyekezz minél lendületesebben csinálni, és minél magasabbra ugrani. 20 mp-ig ne hagy abba!
  • Négytemű fekvőtámasz: épp úgy, ahogyan tornaórán csináltad. Guggolásból hátraugrasz fekvőtámaszba, vissza guggolásba, felugrasz karlendítéssel, majd vissza guggolásba. 20 mp-ig folytatnod kell folyamatosan!
  • Helyben futás, lehet térd vagy sarokemeléssel
  • Fekvőtámasz
  • Síelés: zárt lábakkal ugrálj egyik oldalról a másikra, mintha rugók lennének a lábadon
  • Válassz ki 2 gyakorlatot, és szakaszonként váltogasd. Minden sorozatnál lehet más és más gyakorlatokat kombinálni.
  • Minden szakaszban más gyakorlatot csinálsz. Ebben az esetben nem elég egy sorozatot végigcsinálni, legalább kettő, de inkább három-négy sorozatot érdemes végigtolni.

Mennyi helyre van szükséged?

Akár a szobádban, a kertben, a vízparton, de az edzőterem egy félreeső részében is végezheted. Nem igényel különösen nagy teret, kiegészítő eszközöket. Az elején a legfontosabb egy stopper, amivel az időt méred. De ez már minden telefonban alapfunkció. Ahogy fejlődsz, erősödsz, ahogy megszokod a gyakorlatokat, úgy lehet majd a későbbiekben színesíteni eszközökkel. Használhatsz kettleball-t, súlyzót, üres rudat vagy medicin labdát, ugrókötelet. A gyakorlatok variálásának csak a fantáziád szab határokat.

Kezdő vagy?

Akkor ne ezzel kezdd el a mozgást, mert itt nélkülözhetetlen a jó állóképesség és egy alap erőnlét. Csak akkor vágj bele, ha már van mögötted némi sportmúlt, és nem fulladsz ki 5 perc futástól. A sportmúlt azt jelenti, hogy legalább egy éve heti háromszor végzel rendszeresen 1 órás intenzív mozgást.

Ha dohányzol, ha gond van a vérnyomásoddal, vagy ha jelentős túlsúlyod van, akkor csak a kezelőorvosod engedélye után ajánlom! Ne játssz az egészségeddel!

Fontos, hogy az edzés előtt mindig szánj időt az izmaid átmozgatására, bemelegítésére. Erre tökéletesen alkalmas egy kis helyben futás, karkörzések, könnyed bokszoló mozdulatok 5-10 percen keresztül. Bemelegítéshez soha ne használj súlyzókat! Majd, ha végeztél, az alapos nyújtás legyen a levezetés, hiszen senki sem szeret napokig izomláztól szenvedni. Szerintem ez elvenné a kedved a folytatástól, hamar letörne a lelkesedésed. Minden megdolgoztatott izmot nyújts le, és tartsd meg a mozdulatokat 30 mp-ig. Néhány perc edzés előtt és után, és garantálom, hogy a lendületed töretlen lesz!

(Szerző: Kálmánczhey Emőke, edző)