intervall
#Mozgás

Intervall tréning

2024.03.03.
3 perces olvasási idő

A megfelelő felkészüléssel nemcsak az erőnléteden, állóképességeden tudsz javítani, de a súlyodat is sikeresebben tarthatod kordában. Íme, néhány tipp, hogyan is kezdj neki.

Kihívásokat keresel? Mit szólnál némi súlycsökkentéshez és kondíciónöveléshez egyszerre, mindezt viszonylag rövid idő leforgása alatt?

A váltogatott edzéstervet a profi versenyzők és edzőik is előszeretettel alkalmazzák, hogy versenyidőszakon kívül is tartsák a formájukat. Azonban nem kell élversenyzőnek lenned ahhoz, hogy te is kövesd ezt a módszert, némi háttérismerettel te is képes lehetsz rá.

Rövid, intenzív mozgás után pihenés

Ez az edzésforma két fontos részből tevődik össze: egy rövid ideig tartó, de nagy erőkifejtést igénylő, kemény gyakorlatokat tartalmazó szakaszból, valamint egy hosszabb ideig tartó, alacsonyabb aktivitást igénylő, úgynevezett pihentető szakaszból áll. A kettő kombinálása miatt a szervezetnek jobban a toppon kell lennie, mintha csak egyféle hatásnak lenne kitéve.

Először a svédek alkalmaztak hasonló módszert az 1930-as években, majd a németek fejlesztették tovább, céljuk a szívritmus gyors stabilizálásának elérése volt. Idővel számos versenyág sportolói átvették ezt az edzésformát és sikeresen alkalmazták. A módszer azonban bárki számára elérhető, legyen az élversenyző, lelkes amatőr vagy hobbisportoló.

Rövidebb idő alatt hatásosabb?

Nem árt, ha elkötelezetten és határozottan állsz hozzá, de azért nem kell megijedni. Nem kell sokkal többet vagy hosszabb ideig edzeni, mindössze némi változatosságot kell vinni a dologba. Hamar megszokható és néhány edzés után már élvezni is fogod.

A dolog lényege, hogy rövid ideig (min.30 másodperc) tartó intenzív erőkifejtés után kis pihenőt (min.1 perc) tartasz, és ezt váltogatva végzed a edzést, legalább 8 körön át. Ez az edzésforma változatosan teszi próbára a szervezetet, annak többféle igénynek kell megfelelnie egyszerre, ami arra készteti, hogy alkalmazkodjon a megnövekedett igénybevételhez. Azonban nem szabad hamar feladni a kezdeti nehézségek miatt: a kulcsszó a kitartás.

Egészséges életmód és fogyás egyszerre

A szakértők szerint is a hirtelen rövid ideig tartó erőkifejtés több kalóriát éget el, mit egy folyamatos és egyenletes edzés. Ezért ajánlja a legtöbb edző és személyi tréner a fogyni vágyók számára a módszert.

Az eredményesség függ az egyes szakaszok hosszától (pihenés, intenzitás), a mozgásformától, a pihenés közbeni tevékenységtől.

Például az úszás esetén az adott táv gyors leúszása után a medence falába kapaszkodva is próbálhat lélegzethez jutni a sportoló, de akár egy lassabb körrel vagy úszásnemmel is „lazíthat”, futásnál pedig megállás helyett csak lassít vagy sétál. Ez már a saját erőnléttől, kitartástól és a céltól függ.

Minden megerőltetésintenzív és pihenő szakasz gyorsítja, illetve lassítja a pulzust, ez okozza a fokozott kalóriaégetést. Nem az számít, hogy milyen gyorsan ver a szíved, hanem az, hogy milyen gyorsan tud visszaállni a normális értékre az intenzív szakasz után.

Ebben az edzésformában nem az a lényeg, hogy milyen intenzív az edzés, hanem az, hogy a regenerálódás milyen gyorsan következik be. Erről szól maga az edzés, hogy milyen gyorsan mozgósítja a szervezet a tartalékokat, milyen gyorsan tudja regenerálni a fáradt izmokat. A lényeg, hogy a szívünk elérje a maximum kapacitását, így a szervezetet is magasabb fordulatszámon tudja pörgetni.

Hogyan lehet jól alkalmazni a váltott intenzitású edzést?

Néhány tipp arra, hogyan tudod beépíteni a már megszokott rutinodba az új edzésformát. Mindenképp konzultálj előtte az edződdel/ sportorvosoddal, mielőtt belekezdenél egy új edzésterv végrehajtásába.

Séta

Futópadon, lejtőt imitálva (tetszőleges lejtésszöget beállítva) kezdj neki az edzésnek.

Kezdj bemelegítéssel, lassú séta 5-10 percig, ezután szállj le, és végezz nyújtásokat pár percig. Menj vissza a futópadra és növeld a fokozatot, így kb. 1 percig gyorsan sétálj, majd állítsd vissza a gépet vízszintesbe és sétálj vagy fuss laza tempóban pár percet, majd ismételd meg a folyamatot néhányszor.

Futás

A megszokott futási ritmusod közé iktass be rövid, de gyors és változó idejű sprinteket. A bemelegítés után fuss néhány percig a megszokott tempódban. Ezután fuss gyorsan 1 percig, majd pihenj. Minden gyors szakasz után hagyj elég időt arra, hogy a szívritmusod helyreálljon.

Úszás

Kezdj 25 méteren 6 hosszal, minden hossz után pihenj fél percet. 2 nappal később már 7 hosszat ússz, és így tovább, ha ez megy, akkor kezdd el csökkenteni a pihenésre fordított időt. A cél, hogy 10 hosszt ússz, 15 másodperces pihenő szakasszal. Ezt nevezik piramisfejlődésnek, leginkább a súlyemelőknél bevett módszer, de más sportágban is sikerrel alkalmazható.

Evezés

Nagyon jó módszer a kezdő atléták számára, hogy némi erőnlétre tegyenek szert. Már 7 percnyi evezés felér 45 percnyi futással és ráadásul az egész testet megdolgoztatja. Kétpercnyi intenzív evezés után következik 1 percnyi pihenés, ezt ismételd meg tízszer. Két hét elteltével lehet fokozni a teljesítményt, 3 perc hajtás, 1 perc pihenésre.

Majd 4 perc hajtás és 2 percnyi pihenő jöhet, de ne menj 20 perc fölé, mert akkor túlhajtod magad, aminek sérülés lehet a vége. A cél, hogy 10 perces hajtást és 5 perces szünetet érjél el, ezt nagyjából 8 hét alatt lehet megtenni.

Kipróbálhatod még a biciklizést, az ugrálást, ugrókötelezést. Illeszd bele a váltott edzést a már megszokott rutinodba és figyeld a fejlődést. Az intervall edzés ráadásul arra is jó, hogy megnézd, mennyire vagy formában.

(KamaszPanasz - N.L. - webmd.com)