sport
#Mozgás

A futás egészségügyi előnyei

2015.05.04.
1 perces olvasási idő

A futás egészséges és remek sport, ezzel a kijelentéssel mindenki egyetért. De azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy hogyan is hat a futás a szervezetünkre, milyen változások mennek végbe a testünkben futás közben.

Az első másodpercekben

Az izmaid adenozin-trifoszfátot (ATP-t) kezdenek el felhasználni, azokat az energia molekulákat, amelyeket az ételekből nyer a szervezet. Jó érzés, nem igaz? Ilyenkor az ATP adenozin-difoszfáttá, vagyis ADF-fé konvertálódik.

Az első 90 másodpercben

Annak érdekében hogy még több ATP-t szabadíts fel a szervezetedben, a sejtek lebontják a glikogént, és glükóz formájában raktározzák el az izmaidban. A sejtek sok glükózt használnak fel a véredből, ezért hasznos a mozgás a vércukorszint csökkentésére.

Mi játszódik le a testedben futás közben?A tested futás közben felemészti a glükózt, és az izmok tejsavat választanak ki, ami miatt edzés közben égő érzés jelentkezik. Ez jelzi az agyadnak, hogy a test fizikai megerőltetés alatt áll.

A következő néhány percben

A szíved egyre gyorsabban kezd verni és a vért az izmaidba pumpálja. Ahhoz, hogy a glükózt a legjobban felhasználhassák, az izmaidnak szükségük van egy kis extra oxigénre.

Elkezded égetni a kalóriákat, amelyek esetleg zsírként raktározódtak. Mindezen kalória-égetéssel a testhőd egyre csak emelkedni fog. Annak érdekében, hogy lehűlj, a verejtékmirigyek elkezdenek dolgozni, és izzadni fogsz.

Tíz percen belül

Ha átlagos a testméreted és a testi adottságaidnak, edzettségi szintednek megfelelő szinten futsz, akkor az izmaid ATP-ellátása bőséges, és a szervezet hatékonyan tud oxigént szállítani, valamint zsírt és glükózt égetni.

Azonban, ha a mozgás már nem megy olyan lazán, az ATP-kínálat nem fog tudni lépést tartani a tested viszonylag nagyobb igényével. Nem fogsz tudni egyenletesen lélegezni és ennek hatására csak kapkodod a levegőt. A tejsav elárasztja az izmaidat, és amikor már otthon vagy, szörnyű izomláz fog gyötörni.

Harminc perc után

Hűha! Vége van! Ahogy lassan elkezdesz sétálni, az energia-felhasználás és a légzés visszaáll a normális kerékvágásba. Úgy érzed, fel vagy töltődve, az agyad dopamint szabadít fel, melynek következtében nem fogsz édességeket kívánni. Akkor se aggódj, ha mégis, mert a mozgás által a szervezeted nem zsírrá, hanem energiává fogja átalakítani a csokit.

(Gy. P. F. - womenshealthmag, Lektorálta: Dr. Szigeti Nóra)