focizás
#Mozgás

Veszélyes a focizás?

2010.07.08.
1 perces olvasási idő

Azt már tudjuk, hogy a bokszolók közül sokan szenvednek demenciában (elbutulásban), a fejet ért ismételt ütések miatt. Felmerül a kérdés, hogy a focizás során oly gyakran használt fejelés okoz-e hasonló tüneteket?

A focizás során előfordulhat fejsérülés, ám ez általában a focisták összefejeléséből adódik, nem pedig a fejnek a labdával való érintkezéséből. Számos tanulmány vizsgálta a focisérüléseket, de nem találtak összefüggést a fejelés és az agysérülések között. Szakemberek szerint a labda által kiváltott ütés nem olyan erős, hogy sérülést okozzon.

Érdekes adat viszont, hogy a fejelés átmenetileg csökkenti a játékosok magasságát. A legújabb kutatások szerint az ismétlődő blokkolás és szerelés ideiglenesen körülbelül 1.5 cm-rel csökkenti a focisták magasságát. Tíz főiskolai csapat játékosainak magasságát mérték a kutatás során, játék előtt és után is, így derült fény a különbségre.

Azt már korábban is tudták, hogy az ember magassága a nap folyamán csökken, mivel a gravitáció úgymond összenyom bennünket. A foci kétféleképpen gyorsítja ezt a folyamatot.

Egyrészt rendszertelen, de erős, lökésszerű nyomás nehezedik a gerincoszlopra a védekező manőverek során, másrészt egy alacsonyabb intenzitású, ám folyamatos terhelést is kap.

A kutatás vezetője szerint ennek a pár centis különbségnek nagy jelentősége lehet a meccs végeredményét illetően (gondoljunk például arra, fejelésnél milyen fontos a magasság).

Mindenképpen érdekesnek mondható a kutatás eredménye, ám, hogy milyen hosszútávú következtetéseket lehet belőle levonni, az még a jövő kérdése.

(KamaszPanasz)