sport
#Mozgás

Súlyemelés 13 évesen?

2015.10.27.
1 perces olvasási idő

Tizenhárom éves vagyok és súlyemelő szeretnék lenni. Nem túl korai elkezdeni? Mire kell figyelnem?

Az máris szuper, hogy a távirányítón kívül mást is felemelnél, ám tényleg jó volna egy-két dolgot tisztázni, mielőtt elkezded a mázsás súlyoka emelgetni. Mi tetszik neked a súlyemelésben? Te akarsz a legerősebb lenni ebben a sportban? Vagy problémád van a külsőddel? Esetleg az összes haverod ezt csinálja? A válaszból rájöhetsz, hogy mi az igazi motivációd.

A súlyemelésről általában

Többféle, súllyal végezhető edzés létezik: alapozó, erőnléti és súlyzós edzés. Mindegyiket lehet csinálni sima súlyzóval vagy súlyzógéppel. A cél, hogy izmos és erős legyél. Súlyemeléskor és erőemeléskor sima súlyzókkal dolgozunk (ezek általában nehezebbek, mint amiket a súlyemelő edzéseken használnak).

A nagyobb emelések során, mindegy hogy súlyemelésről vagy erőemelésről van szó, könnyen össze lehet szedni egy-egy sérülést, főleg ha fizikailag még nem vagy elég ügyes: rossz a mozgásod vagy nem jól fogod a súlyzót. Ha jó a technikád, megúszod sérülés nélkül, és az eredmények is jönnek: nem számít, hány éves vagy.

A szakemberek szerint

  • ezt a sportot mindenképp tapasztalt, képzett edzőktől kell elsajátítanod
  • az edzésterv olyan legyen, ami megfelel a korunknak, sőt jobb, ha szakorvos is rábólint, hiszen fiatalon még fejlődésben van a szervezeted, így például a csontok megfelelő fejlettsége előfeltétel ennél a mozgásformánál
  • addig nem foglalkozhatunk szabad súlyemeléssel, erőemeléssel vagy testépítéssel, és nagyobb súlyokkal sem dolgozhatunk, míg testileg el nem érünk a megfelelő szintre

Hol akarsz emelni?

Egy fontos másik kérdés: az a tuti, meg a legeredményesebb is, ha valamilyen szakképzett súlyemelőnél vagy főiskolát végzett atlétikai edzőnél kezdesz. Lehetőleg olyannál, aki nem most kezd gyerekekkel foglalkozni, és jól ismeri őket.

Újabban a suliban a tornaórákon is sok helyen vannak súlyzós edzések, meg a konditermekben is, külön fiataloknak kidolgozott edzéstervvel.

Fontos előzmények!

Persze az, hogy erős vagy, még nem elég a jó kondihoz: kell hozzá állóképesség és ruganyosság is. Olyan sportokat kezdj el űzni, amelyeket bárhol gyakorolhatsz akár egész életedben – egyedül vagy másokkal együtt. Szerintem ilyen az úszás, a bicaj, a kori, meg a túrázás. A csapatjátékok is szuperek, mert jó társaságok alakulnak ki, belejössz a közös munkába, s közben nemcsak győzni, veszíteni is megtanulsz.

(Ő. B.)