táplálék kiegészítők
#Táplálkozás

Táplálékkiegészítők és teljesítményfokozók

2010.07.03.
4 perces olvasási idő

A sportteljesítmény növelésének reményében, sokan sok mindent bevállalnak. A teljesítményfokozók gyors, hatékony eredményeket ígérnek, de nem mindegy, hogy milyen áron. Tényleg javítják az esélyeidet és vonzóbbá teszik a külsődet? És egyáltalán: biztonságos a használatuk?

__herdetes__

Mit nevezünk teljesítményfokozónak?

Azokat a sport táplálékkiegészítőket (más néven ergogén anyagokat), amelyeket az atlétikai teljesítmény fokozására használnak. Tartalmazhatnak vitaminokat, ásványi anyagokat, aminosavakat, gyógynövényeket és más növényi eredetű anyagokat – ezek koncentrált változatát vagy kivonatát, illetve kombinációját. Ezek a készítmények általában recept nélkül kaphatóak.

Mivel a teljesítményfokozók táplálékkiegészítőnek számítanak, rájuk nem vonatkoznak a legtöbb gyógyszerre érvényes szigorú előírások. Így előfordul, hogy egy-egy termék a címkén fel nem tüntetett anyagokat is tartalmaz, illetve hogy a feltüntetett összetevők koncentrációi sem állandóak benne.

Vannak olyan recept nélkül kapható, vagy receptköteles gyógyszerek is – például az anabolikus szteroidok (AAS) – melyeket gyakran teljesítményfokozónak használnak, mégsem tartjuk őket táplálékkiegészítőknek. Még a bevizsgált orvosságok esetén is komoly mellékhatásokra lehet számítani, ha az ember a rendeltetésüktől eltérő célra, nem megfelelő módon szedi őket. Például azok a fiatal sportolók, akik növekedési hormont (hGH) fogyasztanak, sok esetben tapasztalnak rendellenességet testük fejlődésében és hormonháztartásuk működésében.

Ma már a legtöbb hivatalos sportszervezet szigorúan szabályozza a táplálékkiegészítők használatát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) például tiltja többek között a szteroidok, az ephedra és az androstenedione szedését, akik ezt mégis megkockáztatják, azoknak büntetéssel, eltiltással, kizárással kell szembe nézniük.

Gyakori teljesítményfokozók szervezetre gyakorolt hatása

Akár az edzőtársaidtól, akár a boltban dolgozó marketinges sráctól gyűjtöd be a szerekre vonatkozó információidat, van rá esély, hogy némileg hiányosak lesznek. Ezért az alábbiakban olvashatsz néhány szer működési elvéről, hatékonyságáról, és a szedésükkel kapcsolatos kockázatokról.

Androstenedione („andro”) és Dehidroepiandroszteron (DHEA)

Az andro és a DHEA között az a hasonlóság, hogy mindkettő prohormon, vagy más néven hormon prekurzor, tehát olyan anyag, ami a tesztoszteron képződésének kiindulópontja lehet. Az eddigi kutatások azt bizonyították, hogy sem az andro, sem a DHEA nem képes az izmok méretének növelésére vagy az erőnlét és teljesítmény fokozására.

Bár a mellékhatásaikat még nem ismerjük kellőképpen, a szakértők szerint nagyobb dózisban alkalmazva azok hasonlóak lehetnek az anabolikus szteroidokéhoz. Az mindenesetre ismeretes, hogy az andro és a DHEA egyaránt hormonrendszerbeli zavarokat okoz, és ha az anabolikus szteroidok mellékhatásait vesszük alapul, akkor szedésük hererákhoz, terméketlenséghez vezethet, és növeli az agyvérzés és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát is.

Azok a tinédzserek, akik az edzés mellett andro-t használnak, sokszor nem érik el a normális, felnőttkori testméretüket. A fiúk emellett mellnövekedést és herezsugorodást is tapasztalhatnak a szer mellékhatásaként.

Kreatin

A kreatin természetes esetben is termelődik az emberi májban, vesékben és a hasnyálmirigyben. Ezen kívül nagyobb mennyiségben van jelen a táplálékul szolgáló halakban és más húsokban. A kreatint tartalmazó táplálékkiegészítők recept nélkül kaphatók, és a fogyasztók nagy százalékát pont a tinédzserek adják. Használatának következményeit azonban csak felnőtteken tesztelték, fiatalokon nem.

Az derült ki, hogy a szer csak időszakos és nagy erőkifejtést kívánó sportoknál hatásos – például súlyemelésnél és rövidtávfutásnál – de még itt is a kísérletben részt vevők harmadánál hatástalan maradt. Az viszont kiderült, hogy a kreatin cseppet sem növeli az állóképességet és nem segít az aerob sportok gyakorlásakor.

Mellékhatásai közül a legfontosabbak a hasmenés, hasi fájdalom és izomgörcs. A veseproblémával élőknek érdemes messziről elkerülni ezt a táplálékkiegészítőt, mivel a kreatin a vese működését is befolyásolhatja. Általában elmondható, hogy 18 éves kor alatt a kreatin szedése semmiképpen sem ajánlott!

Termogenikus zsírégetők

A zsírégetőket gyakran a stimulánsként számon tartott ephedra növény (más néven „ma huang”) felhasználásával készítették. Jellemzőjük, hogy fokozzák a metabolizmust (a szervezet anyagcseréjét), ezért a sportolók súlycsökkentés vagy energianövelés céljából használják őket.

Mivel közben kiderült, hogy az epherda az egészségre kifejezetten káros – bizonyítottan szívbetegségekhez, agyvérzéshez, esetenként halálhoz vezet a használata , kivonták a táplálékkiegészítők piacáról. Azóta megjelentek olyan termékek, amik más növényből (Sevilla-narancsból, indiai fehérmályvából) készülnek, de ennek ellenére az ephedrához hasonló hatóanyagokat tartalmaznak, és mellékhatásaik között ugyancsak szerepel a magas vérnyomás, szívinfarktus, és az agyvérzés.

Ezen termékek nagy része koffeint is tartalmaz, csakúgy mint a maté tea és a dél-amerikai származású guarana. Kombinációjuk a testben nyugtalanságot, szapora szívverést, szívritmuszavart is okozhat.

Vajon a táplálékkiegészítőkkel jobb eredményeket érhetek el?

A táplálékkiegészítők közül természetesen egyet sem teszteltek gyerekeken vagy fiatalokon. A szerek többsége önmagában nem tesz erősebbé, és egyiktől sem leszel gyorsabb vagy ügyesebb.

Ezeknél vannak sokkal meghatározóbb dolgok – például hogy hogyan étkezel, mennyit alszol, ezen kívül számít a genetika, az öröklött adottságok, és persze a jól kiválasztott edzésprogram. Ezért fontos, hogy mielőtt táplálékkiegészítőket kezdesz használni, tedd rendbe az étrendedet.

Mik tehát a jó teljesítmény elengedhetetlen kellékei?

  • Aludj eleget! Fiatal korban minimum 8 óra alvás ajánlott. Az ember kipihent állapotban sokkal jobban tud teljesíteni.
  • Relaxálj! Néhány perc pihenő nap közben, és a várva várt cél elképzelése segíthet, hogy eredményesebb legyél.
  • Válassz egészséges ételeket! Olajos, cukros ételek helyett érdemes sovány húsokat, teljes kiőrlésű gabonákat, gyümölcsöket, zöldségeket és tejtermékeket fogyasztani.
  • Egyél rendszeresen! A megmérettetés napján is, hiszen a test sem működik üzemanyag nélkül.
  • Kerüld a dohányzást és az alkoholt! A dohányzás ugyanis többek között csökkenti a tüdőkapacitást, az alkohol pedig tompává, fáradttá, koordinálatlanná tehet.
  • Eddz okosabban! A megfelelő edzésprogram, a gyengeségek felismerése és az azokra való koncentrálás rendkívül fontos és hasznos módszer.
  • Beszélj egy szakemberrel! Ha kérdéseid támadnak, beszéld meg edződdel, egy orvossal vagy dietetikussal.

(KamaszPanasz - M.N., Forrás: https://kidshealth.org)