magas vérnyomás
#Táplálkozás

Sok TV = magas vérnyomás?

2012.12.01.
2 perces olvasási idő

Egy legutóbbi kutatás szerint a túlzott tévénézés vérnyomásproblémákat okozhat a gyerekek, különösen a tinik körében. Napjainkban ugyanis a magas vérnyomásos esetek egyre fiatalabb korban kezdődnek. Ha pedig a mai eredményeket összehasonlítjuk a 3 évtizeddel ezelőttiekkel, az eredmény lesújtó.

Az életmódváltozás nagy hatással volt a fiatalok társasági életére is. A legtöbb tizenéves ugyanis sokkal inkább választja partnernek a TV-t, mint a hús-vér társait.

Korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy a televíziózás hosszú távon komoly fizikai és pszichológiai problémákat okozhat a gyermekeknél, ugyanis amíg a TV előtt ülnek, sokkal hajlamosabbak a nassolásra és a gyorsételek fogyasztására. A tanulmány továbbá azt is bebizonyította, hogy azoknak a gyerekeknek, akik hosszú órákat töltenek a beszélő doboz előtt, csaknem 90%-uk túlsúlyos vagy elhízott, ebből adódóan pedig sokkal nagyobb a hajlamuk magas vérnyomásra, szív- és érrendszeri problémákra és a szívinfarktusra.

Felborítja az anyagcserét

A tévénézés továbbá felboríthatja a fiatalok komplett napirendjét is. Lerövidíti vagy megszakítja a – normális esetben – alvásra szánt időt és felborítja az anyagcseréjüket is. A tanulmány továbbá azt is megállapította, hogy egyes műsorok komoly mentális problémákat okozhatnak a fiatalabbak körében, még akkor is, ha azt szülői felügyelettel nézik.

A kutatás egyébként taglalja azt is, hogy az ülő életforma, és az olyan ülő tevékenységek, mint a TV-nézés, a szisztolés vérnyomás-szint megemelkedéséhez vezethetnek, vagy – ha így folytatjuk – biztosan vezetni is fognak, amely végül egy korai hipertóniás állapotot eredményezhet. Természetesen ugyanezeket a veszélyeket hordozzák magukba a videó- és számítógépes játékok, az internet, az éjszakai nassolás és a túlzott ülőmunka végzése is.

Szakértők szerint a gyerekek, amikor belemerülnek a televízió világába, óriási veszélynek teszik ki az egészségüket. A magas vérnyomás ugyanis szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet, amely akár végzetes is lehet, és – nem mellékesen – a Földön jelenleg ez az egyik leggyakoribb halálok. Azok a tinik pedig, akik ténylegesen napjaik nagy részét csatornák váltogatásával töltik, rövid időn belül megkétszerezhetik testtömeg-indexüket, amely szintén elhízást és szisztolésérték-emelkedést okozhat.

Annak érdekében, hogy megelőzzük, hogy a környezetünkben élők vagy mi magunk is magas vérnyomással küzdjünk már fiatalkorban, tegyük a következőket:

• Próbáljunk minél hamarabb a sport irányába orientálódni!
• Tegyük értékrendünkben a tanulást az első helyre!
• A szülők kiváló példát mutathatnak gyerekeiknek, így ha ők is sportolnak, végy róluk példát!
• Ne legyen a szobádban TV!
• Legyenek rendszeres programjaid a barátaiddal vagy a családoddal!

• Próbálj meg minél több barátot gyűjteni, ha velük töltöd az idődet, akkor nem a TV előtt fogsz ülni.
• Tudd, hogy milyen jó és egészséges a sport!
• Evés közben soha ne nézz TV-t!
• Tartsd szem előtt az egészséges életmód fontosságát!

A fizikai aktivitások, mint például a sport vagy a különféle edzések segíthetnek a vérnyomás megfelelő szinten tartásában tiniknél és felnőtteknél egyaránt. Ne feledjétek, hogy a túlsúly az egészségtelen életmód első jele, mely azonnal segítségre és orvoslásra vár. Így elkerülhetjük a komolyabb betegségeket és tragédiákat. És ne feledd! Akárhányszor csak egy pár perccel is kevesebbet nézel TV-t, máris tettél egy lépést egy szebb és egészségesebb élet felé!

(Cs.B.)