nassolás
#Táplálkozás

Nassolj egészségesen!

2015.01.19.
1 perces olvasási idő

A napközbeni nem tervezett étkezéseket szokás nassolásnak nevezni. Általában ilyenkor magas kalóriatartalmú és hasznos összetevőket csak kis arányban tartalmazó élelmiszereket fogyasztunk.

Tudatosan vásároljuk őket még akkor is, ha a vásárlás pillanatában tudjuk, hogy nem cselekszünk helyesen. Sokan a napi három főétkezés között nassolással, édességekkel csillapítják éhségüket, ahelyett, hogy egészséges ételeket tartalmazó tízórait és uzsonnát fogyasztanának. Túlsúllyal küzdő emberek fogyókúrájának sikertelenségének hátterében is gyakran áll ez a káros szokás.

A napi szükséges kalóriamennyiség mellett - ami a főétkezésekkel meg is történik általában - sok plusz és nem számított kalóriákra teszünk szert. Az ilyen gyorsan jött plusz kalóriák miatt jelentkezik az emberek többségénél a túlsúly problémája.

Sok embert az étkezés, rágcsálás megnyugtat, így a biztonságkeresés egyik útjának is mondhatjuk. Számos programnak az évek alatt kialakult részévé válhatott a nassolás, pl. TV-nézés, olvasás, sportesemények közben. Bizonyos helyzetekben sokszor pótcselekvésként, unalmában nassol az ember.

Ismert dolog, hogy a nassolás közben fogyasztott dolgoknak erős, kifejezetten ízletes íze van. A mesterséges ízfokozóknak köszönhetően szinte függőség is kialakulhat, Mindenki érezte már, hogy egy bizonyos íz érzése miatt mindenképpen egy bizonyos terméket akart fogyasztani. Sajnos a mai "trendi”, népszerű ételek nem válnak az egészséges életmód és táplálkozás részévé.

Mindenkiben alakult már bűntudat az ilyen termékek fogyasztását követően, hiszen egyre szélesebb körben válik ismertté, hogy az egészséges táplálkozás milyen fontos szerepet tölt be az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében, illetve a kialakult betegségek kezelésében.

Mit tud tenni az ember, ha hirtelen rátör a nassolás vágya?

Amennyiben ez az érzés csak egy kis rágás iránti vágy, akkor az evés vágyának a csökkentése a cél. Ilyenkor lehetőleg zöldség és gyümölcs fogyasztásával csillapítsuk. Ha a cél a megfelelő energia és kalória bevitele, akkor ne a mesterséges ízfokozókkal telített élelmiszereket, hanem a rostban és vitaminban gazdag természetes ízeket, élelmiszereket keressük.

(Gy.A.)