fahéj
#Táplálkozás

A csodálatos fahéj

2023.06.26.
2 perces olvasási idő

Ha szereted a fahéjjal készült finomságokat, akkor már csak a megemlítése is azonnali Pavlovi-reakciót vált ki. Lelki szemeid előtt ott sorjáznak a finomabbnál-finomabb ételek, sütemények, csigák, tejbegríz, mártások, kompótok, gyümölcslevesek. És még csak karácsonynak sem kell lennie hozzá.

Mi a fahéj?

A fahéjat a Cinnamomum növény nemzetségből származó fafajok lefejtett kérgéből készítik. Leggyakrabban a ceyloni fahéjfából, valamint a kínai fahéjfából állítják elő, de gyakori az indonéz kasszia felhasználása is. A fahéj az ókorban is nagyon keresett volt; mintegy 2000 éve exportálják Indiából és Srí Lankáról. A fűszerkereskedők annak idején,hogy magasan tartsák az árát szabályos rémmeséket terjesztettek róla. A rómaiak főként gyógyszerként használták, a „lélek egyensúlyának visszaállítása érdekében”

A trópusi fák ágainak lefejtett, sötétbarna kérge adja a jellegzetes illatú picit fanyar ízű fűszert (Cinnamomi cortex). A feldolgozás során napokig szárítják a lehántolt kérget, majd a külső részt eltávolítják. A megmaradt belső réteg száradás közben összetekeredik fahéj tekerccsé.

A ceyloni és a kínai fahéj íze eltérő. Míg az Amerikában közkedvelt kínai fahéjban a csípős íz dominál, addig az Európában ismertebb ceyloni lényegesen pikánsabb, enyhébb ízű. Őröletlen formájukban a kinézetük alapján te is könnyen eldöntheted, hogy éppen melyikkel van dolgod: a ceyloni fahéj papírszerű, míg a kínai 1 mm-nél vastagabb és fás. A fahéjat vágott darabokban vagy őrölve forgalmazzák. Tartalmaz nyálkát, gyantát, cukrot, illóolajat, csersavat, keményítőt és fahéj aldehidet.

A fahéj története

A fahéj Magyarországra a 15. században érkezett, és hamar a nemesi konyha kedvelt fűszere lett. Igazi fűszerháború zajlott a portugálok, franciák és angolok között a fahéj kereskedelmi monopóliumának megszerzéséért - csaknem 300 éven át harcoltak egymással, ami számos emberáldozatot követelt.

A 18. század végén a fahéjat óriási mennyiségben hozták be Európába, annak érdekében, hogy megakadályozzák az árának a zuhanását a hollandok rengeteg fahéjat égettek el, de idővel már annyira lecsökkent az ára, hogy bárki asztalára juthatott belőle. Napjainkban szerencsére a fahéj már nem tartozik a drága fűszerek közé.

A fahéj élettani hatásai

A fahéj számos élettanilag fontos ásványi anyagot (kalcium, réz, vas, jód, mangán, kálium, cink) és vitamint (A-, B-vitamin csoport, C-vitamin) tartalmaz, amelyeknek nagy szerepük van számos betegség – főként a cukorbetegség – kialakulásának megelőzésében, és gyógyításában.

A fahéj élettani hatásai:

  • emésztésjavító, étvágyserkentő, gyomorerősítő, fertőtleníti a bélrendszert, megvéd a gyomorfekélytől
  • mérsékli az ízületi gyulladást és az általa okozott fájdalmat
  • antioxidáns
  • csökkenti a koleszterinszintet, véd a szívinfarktustól, visszaadja az erek rugalmasságát és javítja a vérkeringést
  • csökkenti a húgyhólyag-gyulladást
  • természetes antibiotikum, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzésekkel szemben
  • csökkenti a meghűlés, a krónikus köhögés okozta tüneteket
  • csökkenti a krónikus fáradtságot, vitalizál
  • csökkenti a vércukorszintet, fokozza az inzulin hatékonyságát

A fahéj felhasználása

A fahéj sokféle étel elkészítése során bevethető: őrölten tökéletes a mézeskalácshoz, az almás lepényhez, a rétesekbe, a zsírban sült fánkokhoz, a rizs ételekhez, a tejes ételekhez, míg egész állapotában a kompótokat, befőtteket, gyümölcsleveseket, forralt borokat és egyéb italokat tesz még finomabbá. Délkelet-Ázsiában fűszerkeverékek fontos alkotórésze, a Közel-Keleten hús ételeket ízesítenek vele, Indiában a curryk alkotóeleme.

A fahéj tárolása során ügyelj arra, hogy őrölt és egész állapotában is fénytől, idegen szagoktól védett, száraz, sötét helyen, jól zárható edényben várjon a felhasználására.

Vannak ártalmas összetevői is

Nagy mennyiségben fogyasztva a fahéj bizonyos összetevői mérgezőek, irritálhatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját. illetve vérzékenységet okozhatnak.

Te is elkészítheted: FAHÉJAS GYÜMÖLCSSALÁTA

Hozzávalók: 2 alma, 3 narancs, 3 banán, 2 pohár joghurt, 3 evőkanál méz, 2 kávéskanál őrölt fahéj, 30 szem mogyoró

A megtisztított és feldarabolt gyümölcsöket keverd el a többi hozzávalóval.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)