illat
#Zöldövezet

Az illatok hatalma

2024.10.12.
2 perces olvasási idő

Nem is gondolnánk, mennyi problémánkra megoldás lehet egy-egy illatnak az alkalmazása. A kellemes illatok megnyugtatnak bennünket, más illatok miatt fokozódik a szexuális étvágyunk, egyes illatok segítenek a nyugodt alvásban. Te tudod, melyik illatot mire használhatod? Most adunk egy kis segítséget, ami megkönnyíti az életed.

Frissíti a testet és az elmét

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a borsmenta illata a gyorsgépírók esetében csökkentette a helyesírási hibák vétését, míg az illat a fizikai teljesítmény növelésében is segített a sportolóknak, ennek oka, hogy javítja a vér áramlását a testben.

A nyugodt alvás titka

A jázmin illat kifejezetten nyugtató hatással van az agyi aktivitásra, aminek hatására sokkal kevesebb alvással is kipihentebbek lehetünk. Tusoláskor használjunk jázmin illatú szappant vagy tusfürdőt és a hálószobába is spriccelhetünk a biztos hatás kedvéért.

Reggeli rózsafelhő

Érdemes tehát szobarózsát tartanunk – állítják a tudósok. Ugyanis a friss rózsa illat és a gyönyörű látvány kombinációja energetikus és frissítő hatással van az emberi elmére. Lehet, hogy ezen túl a kávét is elfelejthetjük.

Barátságos fahéjáradat

Nem is gondolnánk, hogy egyes illatok még a másik szimpátiáját is kivívhatják nekünk, pedig bizony ez is lehetséges. a fahéj illata, ugyanis olyan részeket mozgat meg az agyban, mely türelmesebbé és barátságosabbá varázsolja az embereket. A munkahelyi fiókodba ezért nem árt bekészíteni egy-két fahéj rudacskát.

A kávé

Na, ezzel bizonyára nem fogunk meglepni, de a kávébab illata serkenti az agyat és segít az éberség fenntartásában. Viszont ez azt is bizonyítja, hogy nem kell a szervezetünket terhelnünk a fekete nedű fogyasztásával, elég, ha megdörzsöljük a babszemeket és néhány mély szippantást veszünk belőlük.

Citrus illat

A különböző citrus-félék illata javítja az agyi vérkeringést, aminek hatására szintén élénkebbé és éberebbé válhatsz, még egy nyomasztó, borús, téli napon is. Különösen jó hatással lehet rád, ha vizsgázás, dolgozat, vagy egy-egy munkahelyi beszámoló előtt vagy közben is használod ezt az illóanyagot.

Grapefruit

A grapfruit illatanyaga javítja a memóriát és a koordináció készségünket, ezért érdemes például a szobádban is alkalmazni, mert segítheti fejlődésed (ebben az esetben azonban vigyáznunk kell, hogy ne legyen túl tömény az illat).

Leander

A leander illata hasonló hatással van ránk, mint a jázmin illat. Nyugtató és altató hatással bír, mely különösen alkalmas az alvászavarban szenvedőknek.

Muskátli

Egy ilyen egyszerű kis növényről nem is gondolnánk, mennyi pozitív hatása lehet ránk. A muskátli illata segít megtalálni magunkban az egyensúlyt. Ez a tulajdonsága akár egy hosszú párkapcsolatban is nagy segítségetekre lehet, mivel segít az egyenletes hormonháztartás megtartásában.

Az évszakok váltakozására is érdemes figyelni, ugyanis ősszel, télen nyugodtan lehet kicsit erősebb, mélyebb illatokat használni, nyáron pedig jobban esik az üde, friss, citrusos illat. Érdemes beszerezni a lakásba illatosítókat – rengeteg típusú illatosító létezik, így könnyen kiválaszthatod a számodra legkedvezőbbet. A parfümök terén is érdemes váltogatni az illatokat az évszaknak megfelelően, illetve a szagvakság megelőzésére.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó címkék

növény