aromaterápia
#Zöldövezet

Aromaterápia

2024.01.11.
2 perces olvasási idő

Az aromaterápia az illóolajok alkalmazásán alapuló gyógymód. Az aromaterápia során az illóolajokat inhalálják, vagy külsőleg masszírozásra, borogatásként vagy fürdőadalékként használják. Manapság nagyon népszerű, de sokan nincsenek tisztában a módszer értékeivel és korlátaival.

Az illóolajok a növényekből kinyert folyékony halmazállapotú illékony anyagok keverékei, tehát több összetevőből állnak, azonban egy növényből egy illóolaj nyerhető ki, amelyik illata azonos a kivonáskor használt növényi részével. A növények tárolhatják illóolajukat mirigyszőrökben, illóolajtartó-sejtekben vagy sejtközötti járatokban.

Többféle eljárást is használnak a hatékony kivonás érdekében. A gyógyászati célra szánt illóolajokat általában vízgőz-desztillációval állítják elő. A pomádés vagy más néven enflourage eljárást a parfümipar kedveli, míg nagy mennyiségű illóolaj (citrusfélék) kivonásához a préselés javasolt. Újabb, környezetkímélő, viszont drága módszer a szuperkritikus kivonás.

Azonban a növények illóolaj-tartalma alacsony, nagyon ritka, ha 1 kg-nyi drogból 5, esetleg 7 százaléknyi illóolajat lehet kivonni. Ez is az oka a hamisításnak, a valódi illóolajat tartalmazó készítmény zsebkendőre cseppentve nem hagy zsíros foltot. Amennyiben azonban az illóolajhoz zsíros olajokat kevernek, mint napraforgóolaj vagy olívaolaj, a zsebkendőn zsíros folt marad vissza, mivel utóbbiak nem illékonyak. Ráadásul ezek nem rendelkeznek az illóolajhoz hasonló kellemes illattal sem. De nem ez az egyetlen módja a hamisításnak. A citromolaj kivonásakor kb. 0,3% illóolajat tartalmaz, ezért nagyon drága az előállítása. Így citronella olajat tesznek mellé, aminek a hatása természetesen nem azonos a citromolajéval. A hamisítás során alkalmazott anyagok között lehetnek az egészségre ártalmasak (pl. benzol, halogénezett vegyületek) is. A gyógyászatban gyógyszerkönyvi minőségű olajokat kell használni, és vásárláskor ilyen illóolajokat válasszunk.

Több ókori nép használta az illóolajokat vagy azokat tartalmazó növényeket

Már Kr. előtt több ezer évre visszamenően vannak nyomai, hogy illóolajokat pároltak, és írásos dokumentumokat is találtak. A mai Pakisztánban, Kínában és Egyiptomban több ezer éves gyakorlata volt az illóolajok alkalmazásának. A kinyert olajok a gyógyászatban és az egyházi szertartásokban is fontos szerepet játszottak.

A mai aromaterápia nem innen vezethető le. Ahogy sokszor gyakori, most is egy váratlan esemény segítette a felfedezést. Kb. 100 évvel ezelőtt Reené-Maurice Gattefossé laboratóriumában megégette a kezét, és hirtelen nem volt mihez nyúlni, így levendulaolajat öntött rá. A fájdalom gyorsan csökkent, és heg nélkül gyógyult a seb. Ezután már az illóolajok tanulmányozásának szentelte az életét.

Sajnos egyre több olyan forgalmazó tűnik fel a piacon, akik nem létező hatásokat tulajdonítanak egyes illóolajoknak. Az ilyen reklámfogások veszélye, hogy a vásárlók és a betegek elfordulhatnak a bizonyítékokon alapuló orvoslás kínálta, valóban hatásos megoldásoktól és kétes minőségű termékek használatával veszélyeztetik az egészségüket. A gyógyszerkönyvi minőségű illóolajok bár rendelkeznek pozitív hatásokkal, önmagukban nem várható tőlük egyetlen betegség gyógyítása sem. Az illóolajok belsőleges alkalmazása akár súlyos következményekkel is járhat! Többségük belsőleges alkalmazására vonatkozóan ugyanis nem áll rendelkezésünkre kellő mennyiségű klinikai vizsgálat, ami a hatásosságukat igazolná, illetve esetleges nem kívánt hatásaikra fényt deríthetett volna.

Az aromaterápiás kezelés alapja a beteg kikérdezése és a megfelelő illóolaj kiválasztása.

A kiválasztott illóolaj alkalmazható párologtatással, belégzéssel, ilyenkor illékony anyagai az orrnyálkahártya váladékában oldódva a szaglóhám receptoraihoz kötődnek, majd a keletkező ingerület eljut az agykéreghez és tudatosul.

Leggyakrabban azonban bőrbe történő masszírozással szokták alkalmazni valamilyen semleges olajban hígítva. Ezen a módon az illóolaj felszívódva, illetve belélegezve szintén bejut a keringésbe.

Egy kezelés körülbelül egy-két órát vesz igénybe.

A személyre szabott kezelés növeli a terapeuta iránti bizalmat, az illóolajos masszázs az emberek nagy részénél kellemes és nyugtató hatású, javíthatja a kedélyállapotot, csökkentheti az idegi feszültséget.

Fontos, hogy csecsemőknél és kisgyermekeknél bizonyos illóolajokat tilos alkalmazni (közvetlenül és a légtérben is!), ezért mindig tartsuk be a termék leírásában található utasításokat, illetve mindig kövessük gyógyszerészünk vagy aromaterapeutánk erre vonatkozó tanácsait is!

(Szerző: dr. Huszár Zsoltné, szakgyógyszerész )