stressz
#Lélek

Csökkentsd a stresszt aromaterápiás olajokkal!

2011.04.27.
3 perces olvasási idő

A stressz sokat levon a szépségből, ráncokat, idő előtti őszülést, táskás szemeket és mindenféle betegséget idéz elő. Ha még nem kapott el az aromaterápia-őrület, akkor itt az idő, hogy kipróbáld és tapasztalj egy kis nyugalmat - antidepresszánsok nélkül!

Napjainkban minden az aromaterápiáról szól: már a lakást is konnektorba dugható illatosítókkal vagy illatgyertyákkal teheted frissé, mely elnyomja a mindennapi élettel járó szagokat. Az aromaterápia az illatok tudományán alapul, ám az orrlyukadat átható mindenféle mesterséges, kémiai illatok nem ugyanolyanok, mint a valós illóolaj.

Használj illóolajokat!

A növényekből gőz segítségével vonják ki az illóolajokat – ami marad, nem más, mint a növény lelke. Romantikus, ugye?

Stresszmentes reggeli ébredéssel pihentet az aromaterápia

Hogyan érzed magad, amikor sült szalonna illatra ébredsz? Vagy frissen sült péksütemény illatára? Szereted a madárcsicsergést, vagy az óceánok hullámzásának hangját? Mi van a levendula illatával, nyugtatja vagy energiával tölti fel a reggeleidet? Biztosítja a nap első felüdülését? Természetesen, a nyugtató hangok gyengéden ébresztenek fel, az ébresztő óra zajongása helyett. Az aromaterápia virág és gyógynövény illataival, azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a világ még a reggeli kávé előtt is lehet szép.

Az, hogy hogyan kezded a reggelt, kihat az egész napodra. A reggelnek nem kell feltétlenül stresszesnek lennie! Épp elég stressz ér napközben. Próbálj meg fokozatosan felkelni, lágy hangok és a fények fokozatos növelésével, és édes természetes illattal. Képzeld el, hogy egy olyan élménnyel kezded a napodat, az ébredést, ami nem zavaró, sőt!

Nézzük meg hogyan ébredj fel stresszmentesen, és fokozatosan kellemes fényekre, lágy hangokra és relaxáló aroma terápiára!

Ha már korábban vásároltál aromaterápiás terméket, akkor valószínűleg észrevetted, hogy a legtöbbjük levendulás. Az igaz, hogy ennek a gyógynövénynek nyugtató és feszültségoldó tulajdonságai vannak, de a levendula nem az egyetlen aromaterápiás választási lehetőség, és ez nem is mindenkinek való illat. Illóolajokat szinte mindenhol kaphatsz, és így tudsz kísérletezni a fűszer, a gyógynövény, a virág és az erdei illatokkal, hogy megtalálhasd azokat, amelyek a legjobban tetszenek neked.

Aromaterápiák keverésének szabályai

Az aromaterápia első szabálya, hogy ismerd önmagad. Az agy szaglásért felelős részét részben körülveszi az agy hossztávú memóriáért felelős része, amely része a limbikus rendszernek is, ami pedig az érzelmeket kezeli. A szaglásért felelős rész központi elhelyezkedése miatt van az, hogy amikor megszagolsz valamit, amit még gyerekként szagoltál, eláraszt emlékekkel és érzelmekkel. Ezért van, hogy az illat, teljesen egyéni dolog: mindannyian másként asszociálunk a rózsa illatára, az Old Spice borotválkozás utánijára, és a sült kenyérre. Ezzel azt akarjuk mondani, hogy például a narancs olaj illata, az egyik embert felvidítja, míg a másikat elviselhetetlenül elszomorítja. Ez sok mindentől függ.

Aroma kutatók, azt mondják, hogy a férfiak általában a vanília és a levendula illatát kedvelik, habár ez nem ok arra, hogy ilyen illatú parfümöt válasszanak, hiszen a férfiak meg vannak őrülve a pizza illatáért is. A legtöbb ember szereti valamilyen édes péksütemény illatát, így ha sütsz, az is egyfajta aromaterápia. Vannak más tevékenységek is, amelyek aromaterápiás elemeket tartalmaznak, ilyen egy habfürdős fürdőzés, egy illatos bor elfogyasztása, az erdőben sétálás, vagy pihenés egy cédrusos szaunában.

Néhány évvel ezelőtt, pszichológusok kimutatták, hogy az óceán illatát permetezve a levegőbe, jelentősen csökkenti az emberek depresszió érzetét. (Nem voltak biztosak abban, hogy mi működött volna jobban, kimenni a partra vagy csak a partra jellemző illatot használni, ezért kipróbálták csak az illattal, és működött.)

Tájékoztatás az aromaterápiás termékekről

Amikor egy aromaterápiás terméket választasz, próbáld ki egy mintaterméken, mielőtt vásárlásra adnád a fejed! Válassz természetes illóolajat, és ha a gyerekkorodra emlékeztet vagy boldogság leszel tőle, vedd meg. Az aromaterápia azt jelenti, hogy azt használod, ami neked a legjobban beválik.

Ha allergiás vagy asztmás vagy, a kémiai alapú aromaterápia veszélyes lehet. A szintetikus illatok, kémiai vegyületekből származtatottak, ami sokszor okoz erős allergiás reakciókat, mint a zihálás, a köhögés, a csalánkiütés és a viszketés vagy még hányingert és a hányást. Ne ess a hiedelmek csapdájába, és csak azért, mert a termékek aromaterápia alapúak, akkor azok még nem automatikusan megfelelőek számodra.

Ideálisan, az aroma terápia segít boldogabbnak, energikusabbnak, erősebbnek és sokkal nyugodtabbnak érezni magad. Kerüld azokat az illatokat, amelyek a boldogtalan emlékeket idézik fel, vagy az olyanokat, ami nehézzé és fáradttá tesznek!

(MMA)

Kapcsolódó cikkek