lakás
#Zöldövezet

Veszélyforrások a lakásban

2023.08.06.
2 perces olvasási idő

Lehet, hogy hihetetlen, de még a tiszta lakásokban is számos veszélyforrás leselkedik az ott élőkre, például gondoltad volna, hogy egy sokat használt (és soha nem tisztított) mobiltelefonon több a baktérium, mint egy nyilvános WC ülőkéjén? Nos, anélkül, hogy bárkit meg akarnánk ijeszteni, megmutatjuk a kritikus pontokat a lakásban és azt, hogyan tartsuk tisztán őket?

Konyha

  • A konyhában nagyon fontos a hűtőszekrény tisztasága. A hűtőszekrényt évente többször le kell olvasztani és a polcait is ki kell venni, és valamilyen fertőtlenítőszerrel át kell azokat is mosni (vannak már a drogériákban erre a célra bio tisztítószerek, de ha olcsóbbat szeretnél, az ecet is megteszi).
  • A modern gépeknél, amelyek antibakteriálisak, és le is tudják magukat olvasztani, ritkábban (de azért ott is kell) az előbbi takarítás. A nyers húst és a tojást pedig mindig tároljuk külön (lehetőleg külön polcon), az azonnal fogyasztható dolgoktól, mint a sajt és a felvágottak.
  • Sokan nem tudják, de nagyon sok baktérium lehet a mosogatószivacson. Ezt, még ha tisztának tűnik is, érdemes havonta legalább egyszer cserélni, nem is egy komoly tétel (pár száz forintért már hét-nyolc darabot is lehet venni). A színét vesztett, látszólag már elszürkült darabokat pedig azonnal a szemétbe kell dobni, ezzel tényleg nem szabad spórolni.
  • Szintén problémás tárgy a vágódeszka. Érdemes legalább kettőt tartani, egyet a hús termékekhez, és egyet száraz áruhoz, és minden használat után alaposan elmosni, szárazra törölni őket, illetve évente egyszer ebből is újat venni.

Fürdőszoba, WC

  • A fürdőszobában a kádat, kagylót hetente egyszer fertőtleníteni kell, albérletben, vagy olyan helyen, ahol sokan használják, hetente többször is, és a csapokat is érdemes ilyenkor átmosni.
  • A fogkefét is érdemes minimum kéthavonta cserélni, de ha fertőző beteg voltál, (influenza, torokgyulladás stb.) a gyógyulást követően azonnal ki kell dobni a régi fogkefét (akkor is ha csak pár napos) és újat venni, különben könnyen visszafertőződhetsz a betegen használt fogkeféről.
  • A WC-ben nemcsak magát a WC-kagylót, de az ülőkét is le kell tisztítani (ehhez lehet kapni már kifejezetten erre a célra készült fertőtlenítő kendőt), de ha azt drágának tartod, először fertőtlenítőszeres, majd sima vizes (eldobható) papírtörlővel töröld át. A WC-ben, különösen, ha olyan a helyiség, hogy használat után nem lehet benne kezet mosni, a kilincset is át kell legalább egyszer hetente törölni fertőtlenítőszerrel.

A lakás többi helyisége

  • ahogy már említettük, a mobiltelefonokat is át kell néha törölni (nem agresszív, de fertőtlenítő hatású kendővel, majd utána rögtön száraz törlőkendővel), ugyanez érvényes a többi, például vezetékes telefonkagylóra, a számítógép billentyűzetre, távirányítóra. Ha beteg voltál, ez duplán fontos, mert ezek a tárgyak is hozzájárulhatnak a visszafertőződéshez, és azokat is megfertőzheted általuk, akik veled egyszerre használják őket.
  • A számítógép billentyűzetét egyébként a munkahelyen vagy a suliban is töröld át néha, ahogy a WC-n kívül, a lakás többi helyiségében is érdemes néha a kilincseket fertőtleníteni.
  • A poratkák miatt érdemes hetente egyszer alaposan porszívózni és felmosni a lakásban, majd a takarítás végén magát a porszívót is áttörölgetni, a szívófejet pedig néha fertőtleníteni kell.

(KamaszPanasz)