vegyszer
#Zöldövezet

Rebeka újabb kísérlete: egy hét vegyszermentesen

2012.06.21.
1 perces olvasási idő

Vajon mennyi vegyszert és káros anyagot viszünk be a szervezetünkbe nap mint nap? Nemcsak a feldolgozott élelmiszerekkel, vagy a dohányzás által, hanem bizony a kozmetikumaink, napi tisztálkodáshoz használt kencéink is tömérdek ilyet tartalmaznak. Rebeka most ezen próbál meg változtatni.

A bőrön keresztül rengeteg olyan anyag jut a véredbe és ezáltal a testedbe, amelyek akár komoly problémákat is okozhatnak később, mint például ekcéma, vagy különböző allergiák.

A különböző arckrémek, ránctalanítók, puhító ilyen-olyan testápolók tökéletes bizonyítékai annak, hogy miként lehet egy kis tégely szintetikus anyagokkal telepumpált, illatos zsírt eladni.

Többet árt, mint használ

A sok kencefice használata nem engedi regenerálódni a bőrt, így az előbb-utóbb elveszíti a természetes zsírtartalmát, ezáltal egészségét, ragyogását is. Tudtad például, hogy egyesek szerint nem ajánlott zuhanyozni, fürödni minden nap? Persze ez elképzelhetetlen a mi társadalmunkban, de való igaz. Tusfürdők, krémek, sminkszerek. Csak nézz körül a fürdőszobában, és - ha van kedved - olvasgasd el a címkéket. Ugye milyen döbbenetes?

Minden krémnek megvan az öko változata

Arckapolás természetes összetevőkbőlMindennek megvan az öko változata, bár azok a kozmetikumok se teljesen vegyszermentesek. Persze a másik oldalon ott áll az, hogy a természetes kencék bizony méregdrágák, és éppen ezért nem mindenki számára elérhetőek. De ne aggódj, nincs veszve minden akkor sem, ha mégis szeretnél tenni a bőröd egészségéért! Nem kell teljesen leállnod a szépítőszerekkel, egy-két apró változás is csodákat tehet.

Cseréld le például a bolti arcmaszkot egy otthon kutyult mézes-joghurtosra. Ezzel nemcsak pénzt spórolsz, hanem sokat teszel a bőrödért is. Vagy mi lenne, ha felhagynál a rúzshasználattal? Eleinte fura, de meg lehet szokni, és a szervezeted is hálás lesz, hogy egy felesleges terhet levettél "a válláról".

Tippek az egészséges és szép bőrért

Ezen a héten az egészség és a szép bőr érdekében bemutatok majd néhány natúr kozmetikumot, kipróbálom szó szerint a saját bőrömön, hogy milyen vegyszermentes kozmetikumokat készíteni, illetve, hogy miként lehet otthon, pár forintból és a konyhakertből igazi szépségápolókat varázsolni.

Ti hogy vigyáztok a bőrötök egészségére és szépségére? Osszátok meg a KamaszPanaszon fórum vagy blog formájában, a receptjeiteket, házi trükköket szívesen várom komment formájában is.

(Győrfi Rebeka)

Rebeka kipróbálta... sorozatunk