bőr
#Zöldövezet

Vigyázz, mihez nyúlsz hozzá!

2023.03.18.
2 perces olvasási idő

A bőrirritációt okozó anyagok közül vannak ismertebbek és kevésbé ismertek – tudd meg, mi okozhat a környezetedben bőrgyulladást, kiütéseket!

A kíméletlen háztartási tisztítószerek köztudottan a bőr irritációját okozhatják. Léteznek viszont más, ártalmatlannak tűnő irritáló anyagok is – ilyenek például a lime juice, a tulipán bimbó, a kézfertőtlenítő gél, a cipzár és az övcsat is.

Ezen anyagok megérintése egyes embereknél bőrbetegséget, ún. kontakt dermatitiszt vált ki, ami kétféle formát vehet fel: az egyik esetben a bőrön valódi allergiás reakció alakul ki, és az immunrendszer túlzott érzékenysége miatt az érintett terület bepirosodik és viszketni kezd. A másik esetben nem allergia, hanem irritáció lép fel, ezt tipikusan fájó, csípő, égető érzés kíséri.

Az emberek különböző mértékben érzékenyek egyes anyagokra a környezetükben. Melyek azok, amelyek leggyakrabban okoznak bőrirritációt?

1. Kézfertőtlenítő

Bár a fertőtlenítő valóban hatásos ellenszer a vírusok ellen, mégsem arra van kitalálva, hogy tonnányit használjunk belőle. Az irritációt általában az aktív komponense, az etilalkohol váltja ki, de egyesek a gél más összetevőire is érzékenyek lehetnek.

2. Kozmetikumok

Szőrtelenítő krém, izzadásgátló és szemfesték – ezek a fürdőben található, leggyakrabban problémát okozó termékek. A szőrtelenítő krémekre mindenki eltérően reagál: van, akinek meg se kottyan, van, akinek azonnal begyullad a bőre. Különbség van a szőrtelenítés helyét illetően is: a láb sokkal kevésbé érzékeny felület, mint a hónalj vagy a bikinivonal. Mielőtt felkennéd, mindenképpen próbáld ki egy kisebb bőrfelületen!

A dezodorok lényegében eltömítik az izzadságmirigyeket, ezért is okozhatnak problémát. Ráadásul a hónalj egy olyan terület, ahol a bőr súrlódik, emellett meleg, nedves hely, így fokozottan ki van téve az irritációnak.

Lányoknál nagyon gyakori a szemhéj gyulladása is, amit a szemfesték valamely összetevője vált ki. Sokszor nagyon nehéz meghatározni a bűnöst, hiszen a legtöbben egyszerre használunk különféle kozmetikumokat. A szemhéj irritációjával a legnagyobb gond, hogy általában nem hagyjuk meggyógyulni: a csúnya, bepirosodott bőrt festékkel fedjük, ami irritálja azt, így kialakul egy ördögi kör. A legjobb ilyenkor teljesen elhagyni a szemfestéket, és megvárni, hogy meggyógyuljon az érintett felület.

3. Ragtapasz

A regtapaszt különleges ragasztóanyaggal látják el, hogy minél tartósabban tapadjon a bőrhöz. Ha sokáig alkalmazzuk ugyanazon a bőrfelületen, könnyen allergiás reakciót válthat ki.

4. Nikkel

Gyűrűkben, fülbevalókban gyakran megtalálható a nikkel, az erre allergiások viszkető, bizsergő pörsenésekre lesznek figyelmesek az ékszer levétele után. Azt viszont sokan nem tudják, hogy ez a fém a cipzár, a gomb, vagy az övcsat esetében is irritációt okozhat. Ha érzékeny vagy rá, kerüld a nikkellel való érintkezést!

6. Növények

A mérges szömörcének már a neve is sugall valamit veszedelmes kilétéből – uroshiol tartalma miatt okoz bőrirritációt. Más, ártalmatlannak tűnő növények, mint a tulipánbimbó, a fokhagyma, és a mangó héja is heves reakciót okozhatnak az érzékenyebb szervezetű embereknél.

7. Gumi

A gumiból készült termékek allergiás kontakt dermatitiszt válthatnak ki, ami viszketéssel, csalánkiütéssel járhat. Nem kell a számítógéptől messzire menni, ott van például az egérpad, mint potenciális ellenség, de az úszószemüveg, és a belülről gumis tornacipők is okozhatnak hasonlót.

Ha felismered, mely anyag okozza az allergiás reakciót vagy irritációt, az újbóli reakció az anyag kerülésével megelőzhető. Ha a bőröd nem akar meggyógyulni, piros, dagadt, esetleg nedvezik, mindenképpen keress fel egy bőrgyógyászt!

(KamaszPanasz - M.N.)