evés
#Táplálkozás

Evési zavarok – a „zabálásról”

2009.10.07.
2 perces olvasási idő

Sok ember küzd evési zavarokkal - például anorexiával vagy bulimiával, és ide tartozik az előbbiek ellentéte, a „túlevés” is. A nagy evők nem hánytatják meg magukat és nem szednek hashajtót, ezért könnyen túlsúlyossá válnak. Vajon mit tehet az, aki bekerül az ördögi körbe?

A zabálással az a probléma, hogy nem old meg semmit sem. Azért csinálod, hogy jobb kedved legyen, de az evés igazából nem segít, sőt: ha elhízol, még frusztráltabbá válsz. Ez egy ördögi kör, amiből nem könnyű kiszabadulni.

Most leginkább azokról beszélünk, akik rendszeresen túleszik magukat: náluk már valódi függőségről beszélhetünk. Ők gyakran olyankor is esznek, amikor egyáltalán nem éhesek, sokszor egyszerre olyan nagy mennyiséget, ami már fizikailag is rosszul esik nekik.

Hogy miért is?

A legtöbben azért, mert elvesztették a lelki egyensúlyukat – stresszesek, depressziósak, vagy egyszerűen csak unatkoznak, és pillanatnyi hangulatukon javít a rágcsálás. Mások azt mondják, hogy tényleg állandóan éhesnek érzik magukat, ezért esznek annyit. Az anorexia ellentéte az, amikor valaki kényszeresen azt hiszi, hogy túl vékony, ezért többet eszik, mint amennyire szüksége volna. Egyes kutatók szerint pedig még az is lehetséges, hogy a túlevésre való hajlandóság genetikailag meghatározott.

Édesség

A legtöbb ember természetesen nem a „Top10” legegészségesebb étel közül válogat ilyenkor, hanem chipset, sós mogyorót és mindenféle édességeket fogyaszt, ami nemcsak hogy nem egészséges, de nagyon könnyen el is lehet tőlük hízni. Például egy pár kesudióban annyi kalória van, mint 1-2 szelet kenyérben! Emellett a sok evéstől az ember gyomra is kitágul, és azután még többet kell ennie, hogy valóban jóllakjon…

Tehát egyszer volt egy fizikai rosszullét, ami az evést követi, másrészt a bűntudat, ami a legtöbb emberre nem sokkal utána rátör, és akkor még számolnunk kell az elhízás okozta egészségügyi és önértékelési problémákkal is!

Valószínűleg a legnagyobb azoknak az aránya, akik valamilyen lelki problémán szeretnének evéssel könnyíteni. Érdekes belegondolni, hogy az emberi szervezet az evolúció során alakult ilyenné: az evés örömet okoz, mert a létfenntartáshoz szükségünk van rá. Az édes és zsíros dolgok mindig előnyösek voltak a szervezet számára, mert sok kalóriát tartalmaztak, ami segítette az embereket a túlélésben.

Ma azonban minden élelem elérhető, az élelmiszeripar termékei dobozolva kínálják magukat… Ebből a szempontból a genetikai hátterünk még nem alkalmazkodott eléggé a környezetünkhöz – szeretünk enni, és nehéz azt megérteni, hogy ezzel nem feltétlenül teszünk jót magunknak.

Hogyan válhatsz túlevőből jól-evővé?

1. Ha úgy érzed, hogy problémáid vannak, ne indokold stresszes életmóddal vagy depresszióval. Ahhoz, hogy kimássz egy ilyen helyzetből, vállalnod kell tetteidért a felelősséget!

2. Gyakoribb a túlevés olyan embereknél, akik valamilyen extrém diétát követnek. Érdemesebb naponta többször, rendszeresen egészséges ételeket enni, ezzel megelőzöd az esti habzsolást és a napközbeni nassolást.

3. Fontos hogy reggelizz, mert akkor kevésbé gyötör napközben az éhség.

4. Ha mégis ennivaló után sóvárogsz (olyankor is, amikor amúgy nem kéne enned, pl. rögtön étkezés után), igyál egy kis vizet, ez csillapítja az éhséget és átszoktatja a szervezetedet.

5. Ha motivált vagy és mindig van mit csinálj, kisebb a valószínűsége hogy evéssel akarod majd tölteni az idődet.

6. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek segítenek legyőzni az étel utáni sóvárgást, de ez nem változtat alapvetően a dolgokon. Fontos, hogy megértsd milyen lelki oka van a problémádnak, próbálj meg odafigyelni a helyes étkezésre. A rendszeres sportolás is sokat segíthet!

(KamaszPanasz - M.N.)