méregtelenítés
#Testi problémák

Egy cseppet sem őrült méregtelenítési módszer

2010.04.15.
4 perces olvasási idő

Miért van az, hogy a méregtelenítő kúrák olykor inkább károsak, mint hasznosak? Most egy józan stratégiát ajánlunk neked.

Hogy ez őrültség? Húsz nő közül egy még a kezét is hajlandó lenne levágni, csak hogy ne legyen túlsúlyos - állítja egy tanulmány. Józan ésszel elég nehezen fogható fel, miképp is hihetnek amúgy értelmes nők tömegesen a méregtelenítő kúrák hatékonyságában. „Az efféle kúrák azért annyira felkapottak napjainkban, mert az emberek többsége azt hiszi, ez a leggyorsabb módja annak, hogy megszabaduljanak fölösleges kilóiktól” – mondja egy táplálkozási szakértő.

Milyen szép is volna, ha csak úgy egyszerűen, rengeteg folyadékot fogyasztva fél nap alatt lemoshatnád magadról a zsírt a fürdőszobában, holott a valóság az, hogy az ilyen folyadékkúrák némelyike nemcsak hogy a szó szoros értelmében nehezen megy le az ember torkán, de akár még károsak is lehetnek.

Veszélyes recept?

A böjtölés – a felvett kalóriamennyiség drasztikus csökkentése vagy a folyadék-diéta – nem új keletű dolog. A mai méregtelenítő napok legalábbis a 30-es évekre vezethetők vissza, amikor is kitört az első grapefruitdiéta-őrület.

méregtelenítésNapjainkban a legelterjedtebb méregtelenítő kúrák lényege a minimális kalória- és tápanyagbevitel, amelyet még néhány kulcsfontosságú – többnyire kellemetlen ízű -, zsírégető hatásúnak tartott összetevővel egészítenek ki, mint amilyen a cayenne bors vagy az ecet.

Csakhogy semmiféle tudományos alapja nincs annak a feltevésnek, miszerint ha egy héten át ilyen speciális étrendet követsz, vagy csak egyfajta ételt eszel, és megszabadulsz a „mérgektől”. A szervezetnek megvannak a maga eszközei erre: ezt szolgálja a májad, a veséd és az emésztőrendszered.

A legrosszabb

Semmilyen élelmiszerszabályozási rendelet nem foglalkozik a piacon forgalomban levő úgynevezett „méregtelenítő” adalékokkal és étrendkiegészítőkkel, pedig potenciálisan ártalmasak lehetnek, kiváltképp, ha nagyon alacsony kalória tartalmúak, vagy vízhajtókat tartalmaznak, amelyek kiürítik a szervezetedből a káliumot és az egyéb fontos tápanyagokat.

Ráadásul ezeknek az igen komoly kockázatoknak a vállalása vajmi kevés haszonnal kecsegtet. A legtöbb, amit leadhatsz egy ilyen extrém diéta során, a folyadéksúlyod, s ez is csak addig tart, míg újra nem iszol valamit.

Ha azt tapasztalod, hogy a mérleged tartósan kevesebbet mutat, nagy valószínűséggel az izomtömeged csökkent, nem a hájad. Az elégséges fehérjék hiányát (márpedig a folyadékkúrától nem sokat kapsz) szervezeted a legelérhetőbb forrásból pótolja: a saját izomszöveteidből.

Ez nem jó!

Az izom a szervezeted beépített kalóriakemencéje, mely akkor is égeti a finom vajas süteményeket, amikor nem mozogsz. És minél nagyobbak az izmaid, annál több kalóriát égetnek el: ezért fordulhat elő, hogy a kalóriamennyiség hirtelen csökkenése néhány nap alatt is jelentősen lelassítja az anyagcsere-folyamatokat.

A szervezeted ilyenkor az hiszi, hogy éhezel, és vészhelyzetet rendel el. Azért lassul le az anyagcseréd, hogy izmaid és szervezeted egyéb funkciói biztonságosan működhessenek tovább. Amikor aztán újra rendesen kezdesz enni, gyorsabban és már kevesebb kalóriától is gyarapodik a súlyod.

Leleplezett méregtelenítők

Senki sem vitatja, hogy a méregtelenítő kúrák drasztikusan csökkentik a kalóriafogyasztást. A kutatások azonban megállapították, hogy akár már néhány kalóriaszegény napot követően is (még egy nagyon filigrán nőnek is legalább 1.200 kalóriára van szüksége) a szervezetedben leáll egy igen fontos növekedési hormon, az IGF1 termelése, csökken a pajzsmirigy- és más hormonok termelése, valamint az inzulinszint is. Egy idő után mindezek csontritkuláshoz és menstruációs zavarokhoz vezethetnek.

A másnaponkénti böjtölés, amely egy tavalyi tanulmány szerint hasznos lehet elhízott emberek esetében, ugyancsak nem ígér sokat azok számára, akik csak néhány kilót szeretnének leadni.

Itt van aztán még az életminőség kérdése. Amikor keveset eszel, nincs nemi vágyad, folyton fáradtnak érzed magad, és persze álladóan éhes vagy. S vajon mire jó egy felajzott test, ha nincs energia, ami hajtsa?

Az egészségesebb kezdetért

Senki sem állítja, hogy minden tisztulás káros. Az egészséges (értsd: ésszerű) módon elvégzett méregtelenítés után úgy érezheted, mintha újjászülettél volna. Az emberek többsége sokkal többet eszik a szükségesnél, s ezzel mérgezik a májukat és a veséjüket.

Azonban nemcsak az egészséges méregtelenítéssel pihentetheted az emésztőrendszered, hanem azzal is, ha kerülöd a finomított cukrot, a telített zsírokat és az alkoholt, vagyis kizárod az étrendedből az olyan dolgokat, amelyek károsak lehetnek az egészségedre. Így ráadásul valószínűleg a kalóriafelvételed is folyamatosan mérsékelheted.

Egy jól összeállított étrendnek elegendő kalóriát és tápanyagot kell biztosítania szervezeted fenntartásához (egy átlagos nőnek 1.200-1.800 kalóriára van szüksége), valamint elegendő rostot és sovány fehérjét is kell tartalmaznia.

edzésEzek figyelembe vételével készült az alábbi 1.400 kalóriás étrend kizárólag hölgyek számára. (Megjegyzés: a kalóriákat 150-160 cm magas, 50-55 kg súlyú hölgyekre adtuk meg. Szükség esetén a súlyodnak, magasságodnak, életkorodnak és életmódodnak megfelelően módosítsd ezeket.) Amennyiben legalább három napon át betartod, villámgyors fogyást érhetsz el, ugyanakkor biztonságosan használhatod bármilyen hosszú távon is.

Minthogy gyakran fogsz enni – legalább négy óránként –, közben pedig annyi folyadékot és koffeinmentes teát ihatsz, amennyi jól esik, el fogsz telítődni, s közben a vércukor-szinted is kedvezően alakul és feltöltődsz energiával. Ez azt jelenti: anélkül fogyhatsz, hogy nyűgösnek, kimerültnek vagy éhesnek éreznéd magad. És megígérhetem, nem kell felhajtanod egyetlen pohár cayenne borsos italt sem!

Étrendi terv

Reggeli

• Két deciliter víz frissen facsart citromlével
• Friss fűszernövényekkel (pl. bazsalikom vagy oregano) kevert tojásfehérje, felöntve egy kis salsa szósszal, egy szelet pirítós teljes kiőrlésű kenyérből, szárazon,
vagy 1 csésze főtt zab vagy főtt zabliszt fél csésze áfonyával vagy 2 evőkanál mogyoróval
• Két deci koffeinmentes zöldtea vagy gyógytea

Tízórai

• Szeletelt alma 1 evőkanál natúr mogyoróvajjal
vagy 1/3 csésze vegyes aszalt gyümölcs

Ebéd

• Egy csésze friss spenót, illetve enyhén párolt spenót vagy kelkáposzta, frissen facsart citrom vagy narancslé,
vagy egy csésze spárga egy evőkanál olívaolajjal, fokhagymával és citromlével
• 10 dkg grillezett, sült vagy roston sült lazac, csirke vagy sertés vesepecsenye pl. citromborssal fűszerezve
• Fél csésze edamame bab, párolva
• Két deci víz, koffeinmentes zöldtea vagy gyógytea
• Nyolc felezett pekandió

Uzsonna

• Egy fél édesburgonya vagy egy citrus gyümölcs (narancs vagy grapefruit)
• Egy deci zsírszegény joghurt


Vacsora

• Egy nagyobb spenót vagy római saláta zöldségekkel. Önts rá egy teáskanálnyi citromlével kevert extra szűz olívaolajat vagy ecetet (bármilyet)
• Fél, esetleg egy csésze spárga vagy articsóka belseje párolva
• 10 dkg sovány, fűszeres csirkehús sütve vagy grillezve
• Fél csésze hántolatlan rizs, árpa, bulgur vagy quionoa
• Két deci víz, koffeinmentes zöldtea vagy gyógytea

Nass

• Háromnegyed vagy fél csésze áfonya,
vagy fél csésze gránátalmamag
• Egy deci zsírmentes görög joghurt,
vagy zsírszegény szerves joghurt, illetve zsírszegény túró

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

divat