fogászat fóbia
#Lélek

Fogászat-fóbia: hogyan győzd le?

2015.03.01.
2 perces olvasási idő

Fogászati eszközök hangos csörömpölése, steril (de baljósnak is mondható) zöld maszk alól kikukucskáló szempár, amit a nyálelszívó berendezés és a mini vízpalackhoz csatlakoztatott vízpermetezők követnek. Úgy hangzik, mint egy általános fogorvosi vizsgálat, ám az emberek 5%-a számára, akiknek fogászat fóbiájuk van, az elképzelhető legrosszabb élményt jelenti.

Mi okozza a fóbiát?

A fogászat fóbiában szenvedők számára egy vizsgálat szinte élet-halál kérdése, és a „küzdj vagy menekülj” reflexet váltja ki. A fóbiát rengeteg dolog okozhatja, ami lehet előzőleg elszenvedett traumás fogorvosi élmény (például az érzéstelenítés nem használt teljes mértékben), a komfortérzet hiánya a fogorvosi beavatkozás közben (például légzési problémák léptek fel a procedúra közben), vagy olyan baleseti sérülés, aminek következtében az áldozatnak szüksége volt a szájában vagy ahhoz közeli területen öltésekre, és ezt a szörnyű élményt juttatja eszébe minden látogatás.

Ez azért veszélyes, mert az ellenőrzések hiánya miatt a fogaid rossz állapotba kerülhetnek, és ezzel a szükséges fogorvosi beavatkozás mértékét súlyosbíthatja. Kutatók 5 különböző hétköznapi stratégiát fejlesztettek ki a fóbia leküzdésére. Ezek a figyelem-elterelés (magunkban számolás vagy mentális játékok alkalmazása, amiknek következtében másra fogunk gondolni), elvonatkoztatás (a fájdalomérzet máshoz való hasonlítása), imádkozás (a beavatkozás minél hamarabbi véget éréséért), önbátorítás (azt mondogatni magunknak, hogy erősnek kell lennünk) és optimizmus (arra vonatkozó biztatás, hogy minden rendben lesz a kezelés után).

Persze a legjobb módszer arra, hogy elkerüljük a félelmetes beavatkozásokat, a megelőzés. A következőkben olvashattok a vizsgálat során felmerülő félelmekről és arról is, hogyan tehettek orvosotokkal együtt ezek ellen.

Az ismeretlentől való félelem

félelemAkiknek enyhébb fóbiájuk van, kérhetnek olyan találkozót az orvosuktól, aminek célja elsősorban félelmeik csillapítása, a bizalom kiépítése. Mivel nem minden orvosnak van annyi ideje, hogy ezt a luxust megengedhesse magának, tanácsos rákérdezni az időpont-egyeztetés előtt a kényelmetlenségek elkerülése végett.

Az orvosi műszerektől való félelem

Néha az a legfélelmetesebb a vizsgálat során, hogy tudjuk, hogy milyen furcsa, éles fém eszközök vannak a szánkban. Teljesen ösztönös viselkedés, hogy nem szeretjük ezeket a zajos és fémesen éles hangokat. A problémát segíthet leküzdeni az, ha megkérjük orvosunkat, hogy először megfoghassuk ezeket az eszközöket, és így nem tűnnek majd olyan idegennek.

Fokozott garat-reflex (öklendezés)

Az ilyen problémákkal küzdő emberek számára a fogorvosi látogatás során az a legelviselhetetlenebb rész, mikor a röntgen készítésekor egy kis műanyag fülre kell ráharapniuk. A korszerűbb fogorvosi rendelők már rendelkeznek panoráma-röntgenfelvétel készítésére akalmas műszerrel is.

Szimpatikus fogorvost válassz

Keress egy vicces fogorvost! Egy tanulmány bebizonyította, hogy az empátia és a humor igen nagy szerepet játszanak a félelem csökkentésében. Nemcsak az a fontos, hogy az orvosnak jó humora legyen, és ezzel segítse a páciens feloldódását, hanem az is, hogy fogékony legyen a páciens humorára, hiszen másképp rosszul is elsülhet a próbálkozás.

A fogorvosi székben való hanyatt fekvés kényelmetlensége

Akiknek rossz a háta vagy egyensúly problémákkal küzdenek, olyan egyszerű dolgok is jelenthetnek problémát, mint a fogorvosi székben való hanyattfekvés. A probléma egyik szimpla ellenszere az, hogy az orvos a páciensét csak félig hanyatt fekteti le, ami már kényelmesebb lehet az egyén számára, vagy biztosíthatnak különböző párnákat azoknak, akiknek fájdalmaik vannak a hanyattfekvéstől.

Az orron keresztül történő légzés hiánya

Te is olyan ember vagy, aki általában a száján veszi a levegőt és mikor csak az orrodon lélegezhetsz, úgy érzed, hogy fojtogatnak? Ez nagy problémát jelenthet a fogászati látogatás során, hiszen mikor az orvosnak a szájban kell dolgoznia, az megnehezíti az azon keresztüli légzést. Az ilyen problémákkal küzdő betegeknek segíthet, ha orrtapaszt viselnek, vagy nitrogén-oxid segítségével ellazulhatnak, mivel az megkönnyíti a légzést, de mindez a szituációtól függ.

(H.I. - huffingtonpost)