önéletrajz
#Lélek

Önéletrajz: segítünk megírni!

2017.06.07.
1 perces olvasási idő

Egy összefoglaló írás rólad nagyon sokat segíthet, ha munkát keresel. De nehéz lehet összehozni, ha még csak egy kevés tapasztalatod van, vagy ha egyáltalán nincs is. Most megmutatjuk, hogy mit is kell tartalmaznia az önéletrajzodnak.

Egyszerűség

Válassz ki egy egyszerű, letisztult formátumot, semmi feltűnőt vagy csicsásat! Esetleg az interneten is érdemes körülnézned, megvizsgálnod a mintákat.

Válassz közepesen vastag, sima fehér lapot, kerüld a fura betűtípusokat vagy az illatosított papírokat – nem vagy Doktor Szöszi!

Pontosság

Bizonyosodj meg arról, hogy minden adatod helyes és megfelel a valóságnak. Olyan telefonszámot és email-címet írj, amin mindig elérhető vagy.
Tipp: Nem is gondolnád, mennyien követik el azt a hibát, hogy a magánlevelezésre használt vicces vagy épp bugyuta e-mail címet írják rá az önéletrajzra. Most komolyan, te mit gondolnál arról az emberről látatlanban, aki úgy akar jó benyomást kelteni magáról, hogy az az e-mail címe, hogy cuksimuksi@akármi.com? Ha a címed nem vállalható, vagy komolytalan, inkább készíts egy újat, ami a saját nevedet tartalmazza.

Erősségeid

Két-három mondatban ismertesd az erősségeidet, illetve a személyiséged legelőnyösebb tulajdonságait! Ezeket igyekezz olyan irányba terelni, amilyen típusú munkára jelentkezel!

Őszinteség

Ha még tényleg nincsen semmilyen munkatapasztalatod, akkor ezt ne próbáld letagadni – viszont sorold fel az önkéntes munkáidat, illetve a társas tevékenységeidet. Ha esetleg elvégeztél valamilyen tanfolyamot az iskola mellett, azt is tüntesd itt fel. Ha volt valamilyen kisebb munkád, mint például bébiszitterkedés vagy kertészkedés, akkor próbálj meg ezekről a helyekről ajánlólevelet hozni, ami sokat segíthet.

Iskolai eredmények

A következő lépés, hogy bemutatod a tanulmányok terén elért eredményeidet. Ha van valamilyen díjad, elismerésed, akkor ezeket mindenképpen tüntesd fel. Emellett fejtsd ki, hogy milyen nagyszerű is vagy az adott területeken, és hogy kiváló alkalmazott lennél. Ha tudsz, szerezz ajánlólevelet is az egyik tanárodtól.

Pozitív tulajdonságok

Sorold fel, hogy miben vagy tehetséges, milyen adottságaid, pozitív személyiségjegyeid vannak!

Hobbi, sport

Sorold fel az önéletrajzod zárásaként röviden azokat a szabadidős tevékenységeidet, amelyeket örömmel végzel! Lehet az sportolás, templomi vagy ifjúsági csoportok látogatása, stb. Ha egy egyesületnél valamilyen pozíciót töltesz be, akkor ezeket is jegyezd fel, ismertesd, hogy mik is a feladataid.

Az önéletrajzod ne legyen hosszabb egy oldalnál – a munkáltatók nem várnak hosszú múltat tőled, ha tényleg ez az első munkád.

(Gy. A.)