menstruáció
#Testi problémák

A menstruáció kóros tünetei

2023.05.02.
1 perces olvasási idő

A menstruációs ciklussal együtt járó hormonális változások a legtöbb nőnél okozhatnak enyhébb tüneteket, mint például emlőfeszülés, teltségérzés, fáradékonyság, ingerültség, fejfájás, azonban ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják. A havi vérzés körüli időszakban azonban olyan panaszok is jelentkezhetnek, amelyek akár a normál életvitelt is akadályozhatják.

Premenstruációs szindróma (PMS): árulkodó tünetek

A menzesz előtti napokban jelentkező, igen változatos tünetegyüttes összefoglaló neve premenstruális feszültség, vagy premenstruális szindróma. A premenstruális kifejezés a tünetek jelentkezésének időpontját jelöli: a panaszok a menstruációt megelőző időszakban a legkifejezettebbek, és a vérzés jelentkezésekor csökkenek. A feszültség kifejezés pedig a vezető tünetekre utal, melyek leggyakrabban a következők:

  • ingerlékenység,
  • szorongás vagy félelem.

A felsorolt jelek mellett egyénenként változó erősséggel észlelhetünk fejfájást, alhasi érzékenységet, változatos szervi tüneteket, ételek utáni sóvárgást. A kezelés a panasz jellegétől és súlyosságától függően egyénre szabott.

Tudj meg többet! Csokit ennél a menstruációt előtt? Ezért kívánod annyira

A kóros menstruáció

Fájdalmas vérzés

Fájdalmas havi vérzésről (dysmenorrhoea) beszélünk, ha a menstruációt kifejezett alhasi fájdalom és görcsök kísérik. A PMS-sel szemben a menzesz előtti napok tünetmentesek, a fájdalom a menstruáció alatt jelentkezik, az első egy-két napban igen kifejezetten. Gyakori megbetegedésről van szó, elég csak a menses alatti néhány napos visszatérő iskolai hiányzásokra gondolnunk. A fájdalmas havi vérzés miatt szenvedők többsége a megfelelő gyógyszeres kezeléssel tünetmentessé tehető.

A fiatalkorban jelentkező fájdalmas havi vérzés hátterében szervi elváltozást általában nem sikerül kimutatni, ezek az esetek gyógyszeres kezelésre jól reagálnak. Az életkor előrehaladtával gyakoribbá válik a másodlagos fájdalmas havi vérzés, amikor valamilyen szervi elváltozás (pl. mióma vagy gyulladás) következménye a fájdalom. Ezekben az esetekben a kiváltó ok megszüntetése és kezelése az elsődleges. Viszonylag gyakran endometriózis húzódik meg a háttérben.

Ha a ciklusodhoz rendszeresen kellemetlen tünetek (fájdalom, görcs, idegesség, stb.) társul, célszerű mielőbb nőgyógyász segítségét kérned, aki segít megoldást találni a panaszaidra.

(KamaszPanasz)