endometriózis
#Betegségek

Endometriózis: amit tudni érdemes róla

2015.03.01.
4 perces olvasási idő

A legtöbb lány tapasztal görcsöket vagy kismedencei fájdalmat a menstruáció alatt. Ám van, hogy a fájdalom már annyira elviselhetetlen, hogy a hétköznapi feladatok teljesítését is akadályozza, az endometriózisra utalhat. A cikkben az endometriózisról, annak diagnosztizálásáról és kezeléséről olvashatsz.

Mi az az endometriózis?

Endometriózisról akkor beszélünk, ha a méh belső szövete (endometrium) a méhen kívül is megtalálható. Az ilyen endometrium implantátumok megtalálhatóak a petefészken, a petevezetéken, a húgyhólyagot és a végbelet borító szöveteken, illetve azokon a szalagokon, amelyek a méhet rögzítik. A tizenéves betegek esetében az endometrium implantátum általában a méh mögött vagy a húgyhólyag környékén fordul elő.

Milyen tünetei vannak az endometriózisnak?

Az endometriózis leggyakoribb tünete a menstruációs görcsökhöz hasonló görcsök és/vagy a kismedencei fájdalom. A fájdalom a menstruációs vérzés előtt, alatt és után is jelen lehet. A fájdalom rendszeres időközönként léphet fel, akár rendszertelenül, a hónap során bármikor. Esetenként a kismedencei fájdalom krónikussá is válhat.

endometriózis hasi fájdalom

Az endometrium implantátumok hatással vannak a kismedencei szervekre - ez okozza a tüneteket. Egyes tizenévesek fájdalmat érezhetnek testmozgás, szex, illetve kismedencei vizsgálat előtt és/vagy után. Bár nem gyakran, de néhány tini érezhet fájdalmat vizelés közben, hasmenés vagy székrekedés alatt is. Azt is fontos megjegyezni, hogy egyeseknek sok endometrium implantátuma van, mégis egészen kicsi fájdalma van, de van olyan is, akinek kevés endometrium implantátuma van, mégis igen nagy fájdalom gyötri.

Mi okozza az endometriózist?

Bár az endometriózis kialakulása nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál a nőknél, akiknek családjában már előfordult a betegség, de pontosan még az orvosok sem tudják az endometriózis kialakulásának valódi okát.

A három legelfogadottabb elmélet:

  • Sampson elmélete: A menstruációs vér - amely magában hordozza a leszakadt endometrium szövet darabkáit - valami miatt rossz irányba folyik. Ennek eredményeként a méhen kívül endometrium implantátum tapad meg.
  • Meyer elmélete: Speciális sejtek, úgynevezett metapláziás sejtek alakulnak át endometrium sejtekké.
  • Érrendszeri elmélet: Az enometrium sejtek az érrendszeren keresztül a test különböző pontjaiba utaznak el. Ahol kialakul az endometrium implantátum, növekedésnek indul, ez okozza a fájdalmat.

Hogyan lehet diagnosztizálni az endometriózist?

Száz százalékos bizonyossággal csak az úgynevezett laparoszkópia képes diagnosztizálni az endometriózist. A laparoszkópia során az orvos egy műszer segítségével betekintést nyer a beteg kismedencéjébe. A betegség diagnosztizálása más eljárással, a vérvétellel, a hüvelykenet vételével, az ultrahanggal, az MRI vizsgálattal is lehetséges. Ha úgy érzed, hogy endometriózisod van, azonnal fordulj a nőgyógyászodhoz!

Mit tegyél, ha úgy gondolod, hogy endometriózisod van?

Ha azt gyanítod, hogy endometriózisod van, akkor figyeld meg magadon, hogy hol és mikor, milyen erősen szokott fájni a hasad. Ha kell, ezeket jegyezd is le! Ezek az adatok nagy segítségére lehetnek a nőgyógyásznak a betegség diagnosztizálásában. Mielőtt felkeresed az orvosodat, minden betegségedről, műtétedről, ultrahang vizsgálatodról, röntgenfelvételedről készült leletet, az ambuláns lapokat és a zárójelentéseket készítsd össze, ha vannak ilyenek.

Gyógyítható az endometriózis?

Bár az endometriózis nem gyógyítható véglegesen, a tünetek kezelhetőek műtéti beavatkozással és gyógyszeres kezeléssel.

Milyen kezelések állnak rendelkezésre?

Ha diagnosztizálták az endometriózist, az alábbi módokon lehet kezelni a betegséget.

Hormonkezelés

Mielőtt a hormonkezelést elkezdenéd, előbb egy ideig az orvosod nyomon követi a tüneteket és a enyhíteni próbálja a fájdalmadat gyógyszerrel. Ezt a kezelési módot azon lányoknál alkalmazzák az orvosok, akik még túl fiatalok, és még nem menstruáltak (premenarchealendometriózis).

A hormonális kezelés alatt fogamzásgátló tabletta szedését értik az orvosok. Az ösztrogén és a progeszteron hatására a tünetek enyhülhetnek.

Mindemellett a tünetek enyhítésére az orvosok a GnRH-agonista (leuprolid acetát) tartalmú gyógyszert is szokták használni. Ez a fajta gyógyszer leállítja az ösztrogén és progeszteron termelését, leáll egy időre a menstruációs ciklus is. A gyógyszert csak fél éves használatra szokták javasolni az orvosok, mert egy idő után változásokat okozhat a csontsűrűségben. Ha a GnRH-agonista kezelés indokolt 6 hónapnál tovább vinni, akkor mellé csontokat védő gyógyszer szedése is ajánlatos.

Műtét

A sebész a laparoszkópia során megsemmisít minden elváltozást, amit lát. Az eljárás után számos betegnél a tünetek enyhülnek. A legtöbben azt mondják, hogy a műtét után nem múlt el teljesen a fájdalom, de sokkal könnyebb lett így az életük. Sok betegnek azonban egy idő után visszatér a fájdalom.

Életmódváltás

A rendszeres testmozgás enyhíthet a kismedencei fájdalmon és/vagy a menstruációs görcsökön. A kiegyensúlyozott étrend és az elegendő pihenés is segíthet a fájdalom kezelésében. A fájdalom csökkentésére nagyon jó hatással vannak a relaxációs gyakorlatok, mint például a jóga vagy a meditáció.

Kiegészítő gyógymódok: Akupunktúra, gyógynövények, homeopátiás gyógyszerek, a gyógyító érintésen alapuló alternatív kezelési módok. Sok ilyen gyógymód lehet hatékony, de nem minden alternatív terápiáról bizonyították be tudományosan, hogy biztonságos és hatékony. Mielőtt belefognál valamilyen alternatív terápiába, győződj meg a felől, hogy megbízható!

Az endometriózis következménye

Ha az endometriózist nem kezelik, akkor károsíthatja a petefészkeket és a petevezetékeket. Ez megnehezítheti a teherbeesés esélyeit. Ha egy tizenévesnél időben kezelik az endometriózist, nagyobb az esélye érett nőként a gyerekvállalásra.

Egyéb dolog, amit az endometriózisról érdemes tudni

  • Egy orvosi tanulmány kimutatta, hogy gyerekeknél és tizenéveseknél is előfordulhat az endometriózis, tehát a nők valamennyi korosztályában előfordulhat.
  • A krónikus kismedencei fájdalom nem normális jelenség. Ha akkor is van fájdalmad, amikor nem menstruálsz, és már a mindennapi életben zavar téged, nem tudsz iskolába, edzésre menni, vagy nem tudsz koncentrálni, feltétlenül keresd fel a nőgyógyászodat!
  • Az endometriózis nem egy szexuális úton terjedő betegség (STD).
  • A terhesség nem gyógyítja meg a betegséget, de javíthat a tüneteken. Vannak olyan nők, akiknek már van gyerekük, mégis szenvednek az endometriózis okozta tünetektől.

Nincs garancia arra, hogy nem újul ki

Arra sajnos nincs garancia, hogy ez a kór nem újul ki, a tünetek visszatérhetnek - mondta Fülöp István, a Róbert Károly magánklinika meddőségi részlegének vezető főorvosa az MTI-nek. Ugyanakkor a modern terápia, a műtét után javasolt kiegészítő eljárások, a speciális diéták, tornák, akupunktúrás és pszichoterápiás eljárások mellett a tünetmentesség, a kedvező állapot fenntartása egyre inkább biztató eredményeket mutat.

A szakértő aláhúzza, hogy a terhesség és a szoptatás alatt nem újul ki a betegség, de ha ezek a hormonhatások elmúlnak, akkor a hajlam ismét megjelenik, mint ahogy a betegség is kiújulhat.

(KamaszPanasz - M. T., youngwomenshealth.org, MTI)

Kapcsolódó cikkek