endometriózis
#Betegségek

Endometriózis: fájdalom az iskolában

2015.01.11.
2 perces olvasási idő

Az endometriózis gyakran kismedencei fájdalommal és menstruációs görcsökkel járhat, emiatt sokan nem tudnak ilyenkor iskolába menni, figyelni az órán, vagy megírni otthon a házi feladatot. Mindez ronthat a tanulmányi teljesítményen és a társas kapcsolatokon.

Nagyon nehéz megbirkózni az endometriózissal járó fájdalommal, főleg akkor, ha a tanárok nincsenek tisztában a betegségeddel és a vele járó gondokkal. Íme, néhány jó tanács, hogy hogyan lehet a fájdalmat enyhíteni, kezelni, illetve, hogy mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne maradj le az iskolában.

Ismerd a betegséget!

Ismerd meg a saját testedet és a betegséget! Időnként a fájdalom viszonylag enyhe, néha azonban jóval erősebb. Tapasztald ki, hogy mikor, hol mennyire szokott fájni az alhasad!

Beszélj róla a szüleiddel és a tanáraiddal!

Beszéld meg a szüleiddel és a tanáraiddal, hogy mi az, amit a fájdalom idején meg tudsz tenni, és mi az, amit nem. A megbeszélést akkorra időzítsd, amikor éppen nem fáj az alhasad, és tiszta fejjel tudsz gondolkodni.

Beszélj a barátaidnak is a betegségedről!

Mondd el a barátaidnak, hogy milyen betegségben szenvedsz, és miért van az, hogy olykor nem tudsz menni velük bulizni vagy az iskola után találkozni velük. Így, ők is jobban megértik majd, hogy min mész keresztül, és melletted állnak, ha valami baj van.endometriózis

Kérj segítséget!

Válassz egy olyan embert, akiben maximálisan megbízol, legyen az diák, tanár, iskolai védőnő, akinek mindig mindent elmondhatsz és akitől tanácsot kérhetsz.

Készülj fel a fájdalomra!

Beszéld meg az iskolai védőnővel vagy a tanárokkal, hogy mit tegyél, ha az iskolában tör rád a fájdalom. Beszéljétek meg, hogy hova tudnál lepihenni egy kis időre, hol van az a hely, ahol nem zavar senki. Ilyenkor érdemes nyugtató zenét hallgatni. Készülj fel, ha váratlanul fájni kezd a kismedencéd.

Pótold a hiányzásodat!

Amikor nem tudsz iskolába menni, kérd meg egy barátodat, hogy hozza el neked a házi feladatot, vagy küldje el neked e-mailben! Próbálj meg nem lemaradni az iskolai tananyaggal! Beszélj a tanároddal arról, mit kellene tenned, hogy ne maradj le a tananyaggal!

Adj magadnak időt!

Ébredj fel reggel korábban! Szánj magadra több időt a reggeli készülődésben, ha fájdalmaid vannak.

Ne bújj ki a kötelesség alól!

Ne gondold azt, ha fájdalmaid vannak, akkor az jó ürügy arra, hogy ne menj iskolába. Próbálj meg minden reggel felkelni és bemenni az iskolába! Ha reggel fáj az alhasad, de napközben mozogsz és eltereled a figyelmed, néhány óra múlva enyhülhet vagy megszűnhet a fájdalom. Ha a fájdalmad mégis elviselhetetlen, akkor menj haza.

Figyelj az egészségedre!

Egészséges, tápláló ételeket fogyassz, és aludj minden éjjel 8-9 órát! Rendszeresen mozogj, ha teheted, akkor minden nap egy órát! Ilyen mozgás lehet például a gyaloglás, a kerékpározás, a lovaglás, a táncolás vagy bármilyen más sport.

Légy előrelátó!

Készíts listát azokról a dolgokról, amelyeket személyesen is megtehetsz a kismedencei fájdalom enyhítésére! Végy egy darab papírt és hajtsd ketté! Az egyik oldalára sorold fel azt, hogy az endometriózis mely területeken hat ki az iskolai teljesítményedre. A másik oldalra pedig azt sorold fel, hogy hogyan kezelheted az iskolában fellépő fájdalmadat, illetve mit tehetsz annak érdekében, hogy ne szenvedj hátrányt a tanulásban és a közösségi életben az endometriózis miatt.

Hogyan hat az endometriózis az iskolai életemre?

  • Nincs meg a házi feladatom.
  • Amikor hiányzom az iskolából, nem látom a barátaimat.
  • Fájdalmaim vannak az iskolában.

A fájdalom és a hiányzás kezelése

  • Megkérni a tanárokat, barátokat, hogy a házi feladatot küldjék el nekem.
  • Felhívni egy barátot, amikor hiányzik az iskola és a barátok.
  • Bemenni az iskolai védőnőhöz, amikor már nagyon fáj.

(M. T., youngwomenshealth.org)

Kapcsolódó cikkek