evészavar
#Betegségek

Túlevés, és más súlyos étkezési zavarok

2012.04.08.
2 perces olvasási idő

Az ételek és a helyes táplálkozás gyakran megjelennek ezen az oldalon, és most néhány nem túl kellemes evészavarról szeretnénk tudósítani. Reméljük neked sikerül elkerülnöd mindegyiket.

Ez a lista relatíve a bizarr mentális betegségekhez és az ételekhez, és súlyhoz kapcsolódó rendellenességekkel is fedésbe hozható. Ha vannak, akik eszedbe jutnak a témával kapcsolatban, vagy te magad tapasztaltad a listán felsoroltak egyikét, vagy többet is, akkor tudasd velünk a cikk alján szereplő kommenttel.

Ortorexia

Az egészséges ételek fogyasztásának megszállott hajszolásával írható le ez a betegség, összekeveredhet a diagnosztizált anorexiával. A fő különbség az étkezési szokás okaiban található. Az anorexiások a súlyleadás megszállottjai, míg az ortorexiások úgy érzik még több egészséges, „tiszta” ételre van szükségük. Általában ezt a betegséget nem diagnosztizálják, de egyre nagyobb teret nyer, főleg a fejlett országokban.

Prader Willi szindróma

A Prader Willi szindrómát egy kromoszóma rendellenesség okozza. Nem örökletes betegség, és mindkét nemet, illetve minden rasszot érinti. Számos tünettel járhat, beleértve a nyelési és szopási reflex hiányát, a növekedés elmarad a normálistól és mentális retardáció is felléphet. Emellett a “falánkság betegsége”, csillapíthatatlan étvágyat is okoz. Azok, akiket nem ellenőriznek folyamatosan, a szó szoros értelmében halálra ehetik magukat. A kezelés növekedési hormont és alacsony kalóriatartalmú étrendet tartalmaz, amit teljesen be kell tartani. Így enyhíthetők a tünetek, és odafigyeléssel a beteg csaknem teljes életet élhet.

Pika

A pika talán a listán található legkülönösebb betegség. Mind evési rendellenesség, mind pedig pszichiátriai probléma. A pikában szenvedő emberek kényszert éreznek olyan tárgyak elfogyasztására is, melyek nem ételek és nem tartalmaznak tápanyagot. Ebbe beletartozhat a cigi csikktől, a festékig, bármi. Elég könnyen meg lehet betegedni, vagy akár halni is a pikától, mivel a beteg veszélyes vegyszereket, vagy éles tárgyakat is felfalhat, amik kilyukasztják a létfontosságú szerveit.

Bigorexia/ Izom diszmorfia

Gyakran nevezik az anorexia ellentétének: a bigorexia - más néven inverz anorexia nervosa - az egyetlen olyan betegség a listán, amiben több férfi szenved, mint nő. A bigorexiások megerőltetően edzenek, táplálék kiegészítőket szednek, és szigorúan szabályozzák az étrendjüket. Mindegy, mennyire izmosak, vagy mennyire jó testépítők, azok, akik a betegségben szenvednek, általában félénkek, vagy akár megalázottak is lehetnek, ez vezet ahhoz, hogy megmutassák kidolgozott testüket, mert így akarják bizonyítani, hogy valamiben ők is jók. A statisztika szélesen változik, mivel a betegség miatti szégyenérzet mellett a táplálkozási zavarok, régóta női, vagy lányos betegségként vannak feltüntetve, és sok férfi inkább nem hozakodik elő vele.

Túlevéses zavar

A túlevéses zavar a bulimia egyik fajtája, de különálló betegségként is ismerik. Úgy hiszik, ez a leggyakoribb étkezési zavar. Akik túlevésben vagy kényszerevésben szenvednek nem szeretik az ételt, mint a legtöbb ilyen megrögzött evészavarnál is. Az anorexiásokhoz és bulimiásokhoz hasonlóan, a nagyevők szégyellik a testüket és általában az evési szokásaik miatt is kellemetlenül érzik magukat.

(KamaszPanasz)

Kapcsolódó cikkek