anorexia
#Betegségek

Az anorexia

2022.12.09.
1 perces olvasási idő

Az anorexia szó jelentése: az étvágy elvesztése. A XXI. század által diktált szépségideál is összefüggésben lehet elterjedésével, különösen a tinédzserek és a modellek körében. Igazából lelki (pszichés) betegség és önértékelési zavarokra, szorongásra és egyéb lelki problémákra vezethető vissza. Ritkán szenvednek férfiak anorexiában, ugyanis ez tipikusan nőkre jellemző.

Meglepő tény, hogy azok száma, akik bele is halnak a kóros soványságba a 8-9%-ot (!) is eléri. Ez azért van, mert tényleg minimális mennyiségű ételt vesznek magukhoz (100-200 kalóriát), holott legkevesebb 1000 kalóriát kellene bevinnünk naponta, sőt - testtömegtől függően - még az is kevés lehet. (100 kalória nagyjából 1 pohár gyümölcsjoghurtot jelent!)

Az anorexia tünetei

  • Testsúlycsökkenés (Body Mass Index, BMI 17,5 alatt, az energiafelvétel drasztikus csökkentésével, túlzott testmozgással, valamint hashajtókkal.
  • Rettegés az elhízástól.
  • Lányoknál menstruációs zavarok, a menstruáció elmaradása
  • Testképed torzul, vagyis saját testedet nem tudod valóságosan megítélni, (kövérnek látod magad) csak másokét tudod reálisan megítélni.

anorexia tünetei

"Egy nő soha nem lehet elég gazdag és elég sovány" - mondta a divat nagyasszonya, Coco Chanel még évtizedekkel ezelőtt. A sztárvilágban is sokan követik ezt az elvet, azonban nem érdemes rájuk hallgatni, hisz ha boldog szeretnél lenni az életben akkor el kell fogadnod saját magad úgy, ahogy vagy, és nem feltétlen kell beállni a sorba a többiek mögé...

Érdekességek:

Anorexiás sztárokból is akad bőven, mint Nicole Richie vagy Keira Knigthley. Nem csak a mai sztárok szenvednek önértékelési zavaroktól, hiszen Ferenc József felesége Sissi hercegnő is anorexiás volt. A betegséget elsőként a francia Ernest-Charles Lasegue és a brit William Gull írta le 1873-ban.

(KamaszPanasz - SZ.D.L.)