betegség
#Betegségek

Mit tehetsz, ha súlyos beteg a testvéred?

2023.01.28.
3 perces olvasási idő

Beteg a testvéred. Nem. Nemcsak egy nátháról van szó, ami ahogy jött, úgy el is múlik és minden megy tovább. A testvéred súlyos beteg lett, ami miatt teljesen átrendeződött az életetek. Minden, ami eddig biztos volt, bizonytalanná vált. Minden, amit eddig közösen döntöttetek el, az ő érdekeinek - gyógyulásának lett alárendelve.

Szégyelled magad, amiért úgy érzed, hogy az árnyékában élsz

Furcsa kettősség jellemzi a mindennapjaidat. Érzések, gondolatok kavarognak benned: egyrészt rettenetesen aggódsz a testvéred miatt és mindent megtennél azért, hogy neki jobb legyen. Másrészt szégyenkezel azért, mert úgy érzed, hogy mellőzötté váltál és az árnyékában élsz.

A betegség felborította a családi egyensúlyt: minden figyelem, félelem, aggódás, törődés a beteg testvéred felé irányul. Ez rád is hatással van: elveszettnek érzed magad, nem jut rád elegendő idő, még panaszkodnod sem illik, hiszen mi a te problémád az övéhez képest.

Alkalmazkodnod kell a megváltozott körülményekhez

Gyorsan szembesülnöd kell azzal, hogy a szüleid figyelme az új helyzetben a beteg testvéredre fókuszál, ami érthető, de egy idő után nem esik jól. Mellőzöttnek, meg nem értettnek érzed magad. Felborul a mindennapok megszokott forgatókönyve is, az addigi biztos pontok helyére kiszámíthatatlanság, bizonytalanság és szorongás kerül. Az ütemet a betegség diktálja.

Látva a szüleid túlterheltségét, félelmét nem akarod az aggodalmaiddal is terhelni őket, ezért szándékosan elrejted a saját érzéseidet, gondolataidat. Tanulmányok szerint ilyenkor egyre kifejezettebben jelentkezik bűntudat, szégyenérzet, féltékenység és harag - aminek a megfelelő kezelése és feldolgozása sokat segítene abban, hogy megakadályozható legyen az, hogy életre szóló lelki sérüléseket szerezz.

Állandó készenlétben

Tartósan beteg gyermeket nevelni minden szülő számára próbatétel. Az állandó készenléti üzemmód még a legellenállóbb, legedzettebb, legfelkészültebb szülők tartalékait is felemésztik - emiatt minden igyekezetük ellenére kevesebb idő és erő jut másra és másokra.

Szakemberek szerint az, hogy az egészséges testvérekre milyen hatással van mindez, nagymértékben attól függ, hogy milyenek a körülmények. Ha az egészséges testvér másodikként születik, akkor neki természetes lesz, hogy a nővére vagy bátyja a betegsége miatt több törődést igényel. Szociálisan érzékenyebb és elfogadóbb lesz kortársainál. Akkor is könnyebben feldolgozhatóak, elfogadhatóak lesznek a történések,ha már eleve arra készül a család, hogy a baba betegen fog születni és fel lehet készülni a változásokra.

A legrosszabb helyzetbe azok kerülnek, akiket váratlanul ér az egyébként addig egészséges gyermekük megbetegedése, vagy balesete. Ekkor pillanatok alatt átértékelődik és megváltozik minden. Az addig masszív bástyaként védelmező szülők összeroppannak a teher súlya alatt. A félelem, az aggodalom, a szorongás átragad az egészséges testvérre is. Gyakran érzi úgy , hogy senkire sem számíthat, egyedül maradt, hiszen a szülei elérhetetlenné váltak.

A szülőkre hatalmas pszichés és fizikai teher nehezedik - a beteg gyermek ápolása 24 órás feladat, ami miatt fel kell adják az addigi életcéljaikat. Megváltoznak a családi szerepek: sok esetben az édesapa kizárólagos családfenntartó lesz , az anya otthon marad a sérült kisgyermekkel.

Mit tehetsz a kialakult helyzetben?

Hatalmas érzelmi viharok dúlnak benned, amihez nagyon sok ambivalens érzés is társul: tiltott vagy szégyellt érzelmek jelenhetnek meg, például harag, irigység, féltékenység, gyűlölet, undor. Elhanyagoltnak érzed magad annak ellenére is, hogy a szüleid mindent megpróbálnak megtenni azért, hogy ez ne így legyen.

A normál esetben is fel-felbukkanó testvér féltékenység most még kifejezettebbé válhat. Egy tapasztalt felnőtt számára is megterhelő mindez, így senki sem várja el tőled, hogy azonnal leküzd az érzéseidet. Viszont fiatal korod ellenére is sokat tehetsz azért, hogy a lehető legkevesebb lelki sérüléssel éld át ezt a nehéz időszakot.

  • Ismerd meg minél jobban a testvéred betegségét - ez segíthet abban, hogy jobban megértsd miért kell a szüleidnek több figyelmet és energiát fordítani őrá.
  • Ha sikerül megismerned a betegséggel kapcsolatos információkat, akkor tudni fogod, hogy nem te okoztad, nem te tehetsz róla, nem kaphatod el - ezzel sok felesleges eddigi félelemtől megszabadulhatsz.
  • Beszélj nyíltan és őszintén az aggodalmaidról, érzéseidről a szüleidnek.
  • Ne távolodj el a testvéredtől - tölts vele minél több időt, és ahogy az állapota engedi legyenek közös programjaitok, élményeitek.
  • Ne menekülj otthonról, ne duzzogj, hanem próbálj meg minél több időt együtt tölteni a szüleiddel.
  • Ne vedd sértésnek, ha bizonyos feladatok elvégzését továbbra is elvárják tőled. A rendrakás, a bevásárlás, a szemetes kiürítése eddig is rád várt, mostantól pedig legyen természetes.

Tudd: a testvéred nem tehet arról, hogy beteg. Saját kiszolgáltatottsága, akadályozottsága, fájdalmai, félelmei a nap minden pillanatában jelen vannak. Számára csak ti - az édesanyád, édesapád, te, és a testvéreitek - jelentik a kapaszkodót és a mindenséget.

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Forrás: