bőr
#Testi problémák

Amikor jobb, ha nem csókolózol

2009.11.06.
1 perces olvasási idő

Ma két olyan betegségre szeretnénk felhívni a figyelmed, melyek esztétikai szempontból is tiltólistásak. Jobb, ha ilyenkor nem csókolózol.

A gombás fertőzések nagyon makacs elváltozásokat idéznek elő, gyorsan terjednek, de 4 hét alatt leszámolhatsz velük. Gyulladást, viszketést, sőt hajhullást is okozhatnak. Gyógyításuk elsősorban orvos feladata. Általában barna vagy hámló piros foltokként jennek meg a bőrödön, a fehér foltok pedig a gomba által okozott pigmenthiány következményei lehetnek.

A gomba különböző testrészeiden jelenhet meg: van, ami a lábon, van, ami a törzsön jelenik meg, és van olyan, amely a hajas fejbőrön él, rosszabb esetben pedig más testrészeidre is átterjedhet. Fontos, hogy időben fordulj segítségért és figyelj a megelőzésre!

Hogyan?

- Ha sokat sportolsz sokáig van rajtad vastag zokni, cipő, izzad a lábad, ez pedig a lábgomba kedvenc lelőhelye. Fürdés után használj lábhintőport!

- Strandon, uszodában kötelező a papucs viselete.

- A szolárium, amellett, hogy legújabb kutatások szerint bőrrákot okoz, a bőrgombának is jó melegágya lehet. Ahhoz, hogy elkerüld a betegséget mindig ellenőrizd, hogy valóban fertőtlenítették-e a szoláriumot.

A gombásodás nem múlik el csak úgy magától, feltétlenül kezelni kell!

Ajak herpesz

A másik kiemelt betegség az ajak herpesz. Ezt a herpes simplex nevű vírus okozza, amely szinte mindenki szervezetébe bekerül, de sokaknál nem okoz tüneteket. Na és mikor jönne ki máskor, mint az első randi előtt, a gólyabál reggelén?

Folytassuk? Ha volt már, tudod, hogy valójában inkább kellemetlen és nem igazán szép látvány, mintsem komoly probléma. Van, aki azt mondja azért jött ki a herpesze, mert valamiből nagyon jóízűen evett. Nem tudjuk ez mennyire fedi a valóságot, de az biztos, hogy bizonyos tényezőkre aktiválódik: stressz, kimerültség, hormonális változások.
Akinek már volt tudja, hogy minél előbb kezdi el kezelni, annál hamarabb ér véget. A patikában már nagyon jó csodaszereket lehet kapni. Ügyelj arra, hogy a herpesz fertőző, így most kerüld a csókolózást, ha lehet!