száj
#Testi problémák

A kirepedezett ajkak ápolásáért

2015.01.04.
1 perces olvasási idő

Beköszöntött a hideg idő. Ilyenkor még jobban ápolni kell a bőrt. Különösen azon testrészeken - arc, kéz, ajak -, amelyek jobban ki vannak téve a szárító hatású levegőnek.

A kemény szél és a csökkent páratartalom kipirosíthatja az arcodat, a kezedet, és cserepessé teheti az ajkaidat.

A kicserepesedett ajkakért a túlzott szél, a Nap, a száraz levegő a felelős az év minden évszakában, de ősszel és télen különösen oda kell figyelni az ápolására. Az ajkakon a bőr nagyon vékony, éppen ezért kevesebb ideig képes megtartani a nedvességet, mint más testrészek, így hajlamos hamarabb kiszáradni.

Az ember, amikor az ajkát száraznak érzi, automatikusan megnyalja. Úgy gondolja, hogy ez segít. De sajnos a nyál, amikor elpárolog, főleg ha a szél fúj, még rosszabbá teheti a helyzetet.ajakbalzsam

Az ajkakat mindenképpen meg kell védeni az időjárás viszontagságaitól. Íme, néhány jó tanács, hogyan „téliesítheted” a szépségápolási rutinodat:

  • Használj fényvédő ajakápoló balzsamot! Mindig legyen a táskádban, bárhová is mész. Tartalmazzon a balzsam vazelint, E-vitamint, aloe verát vagy bőrhidratáló összetevőt. Az ajakbalzsam nedvesen és megfelelően hidratálttá varázsolja a bőrt, és megakadályozza a kiszáradást. A lanolin olaj, a shea vaj és egyéb vitaminok puhítják ajkadat. Bármikor, amikor úgy érzed, hogy az száraz, ne nyald meg, hanem kendd be ajakbalzsammal.
  • Igyál sok folyadékot, hogy megakadályozd a kiszáradást!
  • A hideg időben fedd be a szádat egy sállal. Ez véd a hideg és a szél ellen is.
  • Kérd meg a szüleidet, hogy vegyenek egy párásítót, hiszen a fűtés szárazzá teszi a levegőt, ezért szárad ki a bőr. Amikor a relatív páratartalom 50 százalék vagy magasabb, az a legideálisabb a bőr számára.
  • Győződj meg arról, hogy a rúzsod tartalmaz-e ajakápoló balzsamot! Ha nem, illetve matt rúzsod van, akkor a rúzs felvitele előtt kend be ajkadat ajakápoló balzsammal.
  • Ha az ajkad berepedezett, akkor a bőrmaradványokat óvatosan dörzsöld le nedves, meleg, puha ruhával. Lehet, hogy ezt a műveletet többször szükséges megismételned, míg teljesen be nem gyógyul az ajkad.
  • Kerüld az ízesített ajakbalzsamokat! Lehet, hogy vicces, illetve jó illatú és ízű, de ez egy jó ürügy arra, hogy nyalogasd a szádat, így az kiszárad és hamarabb eltávolítod róla az ápoló ajakbalzsamot. Válassz olyan ajakbalzsamot, amely természetes összetevőkből áll, mint a tiszta növényi olajok, vajak, méhviasz. A kókuszolaj és a kókuszvaj tökéletes az ajkak ápolására. Az előbbi könnyebb, az utóbbi gazdagabb, nehezebb, krémes állagú.
  • A gyógynövényes ajakbalzsamok jól hangzanak, de ezek általában tartalmaznak mentolt, borsmentát és más adalékanyagot, amely tovább irritálhatja az ajkat. Mindenképpen olvasd el a dobozon található összetevőket, mielőtt vásárolnál egy ajakbalzsamot!

(M. T., beinggirl.com)