száj
#Testi problémák

Kirepedezett, száraz ajkak

2014.12.13.
1 perces olvasási idő

Az ajkak cserepessé és szárazzá válhatnak, amikor ki vannak téve a nap, a szél, és a hideg és a száraz levegő hatásainak. Egy ajakbalzsam védőréteget képez, és segít megtartani az ajkak nedvességtartalmát.

__hidetes__

Hihetetlennek tűnik, de az ajkunk bőre több nedvességet veszíthet, mint a testünk bármely mMit tehetsz a kirepedezett ajkaid ápolásáért?ás része. Amikor az ajkak elveszítik nedvességtartalmukat, rajtuk a bőr megfeszül, majd kirepedezik.

Mit ne tegyél?

Erős a kísértés, hogy leszakítsd vagy leharapd az elszáradt bőrdarabkákat? De ezzel csak azt éred el, hogy vérezni kezdenek az ajkak, és még lassabban gyógyul. A bőrirritáció a száj környékén herpeszt is okozhat azok számára, akik hajlamosak azt elkapni. Szintén erős a csábítás, hogy megnyald a repedezett ajkaidat? Ezzel csak tovább szárítod az ajkaidat.

Hogyan ápold a száraz, cserepes ajkakat?

A legjobb, ha rendszeresen használsz ajakbalzsamot. Lehet, hogy több különböző terméket kell kipróbálnod ahhoz, hogy megtaláld a megfelelőt. Ha lehet, válassz napvédővel ellátott balzsamot! Az ajakbalzsam úgy működik, mint egy védőpajzs, mely megvédi az ajkaidat a nap, a szél, a hideg és a száraz levegő káros hatásaitól. Megtartja a nedvességet, és összefogja a repedéseket, ezzel megelőzi a fertőzések kialakulását. Kerüld azonban a tégelyes ajakbalzsamokat, mert az ujjaidról baktériumok kerülhetnek a balzsamba, amelyet aztán az ajkaidra juttatsz.

Ha a száraz ajkak begyulladnak

Olykor a száraz ajkak begyulladhatnak és kisebesedhetnek. Az ajkak gyulladásáért leggyakrabban fertőzés a felelős. Ez akkor történik, ha kosz, baktérium vagy gomba jut a repedéseken át a bőrbe. Ha az ajkaid sebesek, vörösek, gyulladtak, keresd fel a háziorvosodat! Ő felírhat számodra antibiotikumot vagy gombaölő krémet a fertőzés kezelésére. Ezek a szerek általában gyulladáscsökkentő hatásúak.

(B.K., nhs)