pajzsmirigy
#Betegségek

A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

2015.08.10.
1 perces olvasási idő

Az elmúlt években növekedett a pajzsmirigydaganatos betegek száma, bár valószínűleg csak az egyre pontosabb diagnózisok miatt. Dr. Szabó Andrea, ultrahang specialista a felismerés lehetőségeire hívta fel a figyelmet.

Kik a veszélyeztettek?

A pajzsmirigy a légcső előtt pajzsszerűen elhelyezkedő, belső elválasztású mirigyünk. Az általa A pajzsmirigydaganat rizikófaktoraitermelt hormonoknak jelentős szerepe van a szervezet anyagcsere folyamatainak megfelelő működésében. Optimális működésének felborulása olyan szerteágazó tüneteket okozhat, melyek forrása sok esetben nem egyértelmű, épp ezért fontos a pontos diagnózis.

A JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgerycímű szaklap szerint 1975 óta megtriplázódott a pajzsmirigydaganatos betegek száma, hiszen míg 40 évvel ezelőtt 100 ezer ember közül 4,9-et érintett a betegség, addig ma 14,3 személy szembesül a diagnózissal. A kutatók 5 olyan rizikófaktort is beazonosítottak, amelyek növelik a betegség kialakulásának esélyét:

  • 20 és 65 év közti életkor
  • női nem
  • a családban halmozódó pajzsmirigybetegség megléte
  • a nyak vagy a fej korábbi sugárkezelése
  • ázsiai származás

Mik a pajzsmirigydaganat tünetei?

  • Gyorsan növekvő göb, csomó a nyakon, amely lehet fájdalmas vagy fájdalmatlan.
  • A nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.
  • Nem múló rekedtség.

Pontos diagnózis - egyszerű vizsgálatok

A diagnózis első lépése a beteg tüneteinek részletes kikérdezése és fizikális vizsgálata, valamint mindenképpen meg kell történnie a vér elemzésének is. A laboratóriumi vizsgálatok a szerv aktuális működéséről adnak felvilágosítást. Az agyalapi mirigy által termelt „thyreotrop stimuláló hormon” a TSH, illetve a pajzsmirigy hormonok szintjének meghatározása jelzi a szerv aktuális funkcionális állapotát. Az adatok értékelését minden esetben endokrinológus végzi.

- A pontos diagnózist segíti az ultrahang vizsgálat, melynek során a pajzsmirigy lebenyeinek méretét, szerkezetét, erezettségét, a nyaki nyirokcsomókat vizsgáljuk – ismerteti dr. Szabó Andrea. - A fájdalommentes eljárás kitűnően alkalmas arra, hogy a pajzsmirigy esetleges göbös elváltozásait, gyulladásos folyamatokat keressünk vele.

A vizsgálathoz nem szükséges semmiféle előkészület, a betegnek csupán a nyakát kell szabaddá tennie. A nyak bőrét az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenjük be, és ráhelyezzük a vizsgálófejet a nyakra. Ezt mozgatva képet alkothatunk a pajzsmirigy két lebenyéről, ezt a képernyőn kimerevíthetjük, nagyíthatjuk és lemérhetjük az ott látott képletek méreteit.

Előfordulhat, hogy az ultrahanggal felfedezett eltérések miatt szövettani mintavétel, vagyis biopszia javasolt. Ezzel a tűszúrással járó módszerrel eldönthető, hogy a felfedezett elváltozás jó- vagy rosszindulatú-e. Fontos tudni, hogy bizonyos pajzsmirigy-betegségek idejében felfedezve jó hatásfokkal gyógyíthatók, illetve a tünetek szinte teljesen megszüntethetők.

Oxygen Medical