fogamzásgátló
#Vágyak

Fogamzásgátló tabletta és pajzsmirigy betegségek

2023.06.10.
2 perces olvasási idő

A válasz nagyon rövid is lehetne, hiszen a rendelkezésünkre álló tudományos vizsgálatok alapján mondhatnánk: a pajzsmirigybetegség nem befolyásolja a hormonális fogamzásgátló alkalmazhatóságát, és a hormonális fogamzásgátlók sem befolyásolják a pajzsmirigybetegségek kialakulását vagy lefolyását. Azt azonban nem állíthatjuk, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátló tabletták egyáltalán nem hatnak a pajzsmirigyhormonok termelődésére.

Nem változik a pajzsmirigy működése

Az 1970-es és ’80-as években jóval több kutatás vizsgálta a pajzsmirigybetegségeket és a hormonális fogamzásgátlás kapcsolatát, mint az elmúlt 20 évben. Ennek egyik magyarázata, hogy az akkori vizsgálatok segítettek feltárni az annak idején még sokkal inkább újdonságnak számító fogamzásgátlók és a pajzsmirigy működése közötti összefüggéseket.

Ezen kutatások eredményei alapján ma már magabiztosan mondhatjuk, hogy klinikailag jelentős összefüggés nincsen a kettő között. Igaz ugyan, hogy a fogamzásgátlók hatására fokozódik a pajzsmirigyhormonok és az azokat megkötő fehérjék termelődése, de a hormonok hatékony, a vérkeringésben szabadon található formáinak mennyisége nem változik. Ennek köszönhetően a pajzsmirigy működése a tablettaszedés során változatlan marad, és a fogamzásgátlót használó nőnél semmi olyan tünet nem alakul ki, amely a nem megfelelő pajzsmirigy működésre utalna.

A tabletta védhet a pajzsmirigyrák ellen

Bár nem állíthatjuk, hogy a fogamzásgátlók javítják a pajzsmirigybetegségek lefolyását vagy csökkentik a kialakulásuk esélyét, azért néhány érdekes eredménnyel szolgáltak az elmúlt évek kutatásai is. Néhány érdekesebb összefüggést megemlítünk. Egy 2003-ban végzett tanulmány jóval kisebbnek találta a fogamzásgátlót szedő nőkben az autoimmun eredetű pajzsmirigy-túlműködés (orvosi nevén: Basedow-Graves-kór) kockázatát. A vizsgálat eredményei szerint a fogamzásgátlót nem szedőkhöz képest ennek a betegségnek az előfordulása csak 17% volt, vagyis hatszor ritkábban fordult elő.

Ugyanakkor 2005-ben a hormonális fogamzásgátlók és a normál pajzsmirigyműködéssel járó pajzsmirigy-megnagyobbodás kialakulása között egy erre irányuló kutatás során semmiféle összefüggést nem találtak. Egy 2011 végén publikált kutatás eredményei alapján pedig úgy tűnik, hogy a legalább 10 évig tartó hormonális fogamzásgátló használat 52%-kal csökkentette a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát.

Mindent figyelembe véve röviden azt mondhatjuk, hogy nincs olyan pajzsmirigybetegség, amely a hormonális fogamzásgátlás elkezdését orvosi szempontból ellenjavallttá tenné, illetve amelynek kialakulását vagy lefolyását a fogamzásgátlók érdemben befolyásolnák (bár az előző bekezdésben bemutatott tudományos vizsgálatok inkább a fogamzásgátlók jótékony hatására engednek következtetni).

Mivel napjainkban a pajzsmirigy funkció felméréséhez a laboratóriumi kimutatás során már rutinszerűen a szabad pajzsmirigy hormonok meghatározását végzik, a fogamzásgátló aktuális alkalmazása diagnosztikus nehézséget sem jelent, vagyis a pajzsmirigy működésének ellenőrzéséhez nincsen szükség a fogamzásgátló szedésének még átmeneti abbahagyására sem.

(Szerző: Dr. Deli Tamás)

Források:

  • Loriaux DL, Wild RA.: Contraceptive choices for women with endocrine complications. Cancer Epidemiol. 2011 Dec;35(6):e85-90.
  • Schonfeld SJ et al.: Hormonal and reproductive factors and risk of postmenopausal thyroid cancer in the NIH-AARP Diet and Health Study. Am J Obstet Gynecol. 1993 Jun;168(6 Pt 2):2021-6.
  • Strieder TG. Et al.: Risk factors for and prevalence of thyroid disorders in a cross-sectional study among healthy female relatives of patients with autoimmune thyroid disease. Clin Endocrinol (Oxf). 2003 Sep;59(3):396-401.
  • Völzke H. et al.: Risk factors for goiter in a previously iodine-deficient region. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2005 Oct;113(9):507-15.