fogamzásgátló
#Vágyak

Elhízhatsz a fogamzásgátlótól?

2023.04.17.
1 perces olvasási idő

Hagytad már abba a tabletta szedését, csak mert az egyik barátnőd azt mondta, hogy az unokatestvére elhízott tőle? Ismerős a történet. Nincs mit szépíteni: a hormonális fogamzásgátlásnak vannak mellékhatásai, de az esélyek nem olyan rosszak, mint gondolnád.

Nem híznak többet a fogamzásgátlót szedőnő nők

Számos tanulmány készült a témában, és a legtöbb ugyanarra az eredményre jutott: a fogamzásgátlók nem okoznak elhízást. Sokan akkor kezdenek el ilyen szereket használni, amikor sok egyéb változás is történik a szervezetükben. Sokan természetes módon híznak, amikor a tinédzser éveik után átlépnek a húszas éveikbe. Ha éppen ekkor kezd el valaki fogamzásgátlót szedni, akkor úgy vélheti, a kettő között összefüggés van.

A fogamzásgátló injekció hízáshoz vezethet egyeseknél

Egyes feltevések szerint a fogamzásgátló injekció a használók negyedénél testtömeg-gyarapodást okozhat. Egy kutatás kimutatta, hogy 4-ből 1 használó hat hónapnyi időtartam alatt 5%-kal többet hízott, mint társai. Azok, akik az első hat hónap alatt többet híztak, hajlamosak voltak arra, hogy még több súlyt szedjenek fel, ha folytatták a kezelést. A többség viszont egészséges életmóddal és testedzéssel csak alig hízott, ami azt jelenti, hogy ezeket betartva te is képes lehetsz megtartani a súlyodat. Ha viszont már most is nehézséget okoz megtartani a súlyodat, akkor érdemes más módszert választanod.

Ha most egészségesen élsz, az kihat az egész életedre

Nem csak jobban fogod érezni magad a bőrödben, de a szívinfarktus és a cukorbetegség esélyét is csökkented. Ha gondjaid vannak a súlyoddal, nem vagy egyedül. Fontos azonban, hogy ne ess a másik végletbe sem, egyeztess az orvosoddal arról, hogy mi lenne az ideális testsúly a számodra! Közösen változtatni tudtok az életmódodon és az étrendeden, amik hatalmas előrelépést nyújthatnak a célod elérése felé. Egyszerre csak egy valamin változtass, és ne várj azonnali változásokat. Ha hirtelen és drasztikusan változtatsz az étrendeden, nehezebb lesz megtartani azt, ami gyakran újabb hízáshoz vezethet.

Legyen nálad víz

Ha vizet iszol az üdítőitalok vagy gyümölcslevek helyett, azzal rengeteg kalóriától szabadulsz meg.

Reggelizz

Reggelenként még egy energiaszelet is segíthet elindítani a szervezeted a helyes irányba.

Chips helyett egyél répát

A legtöbb chips olajban sül, amire nincs szüksége a szervezetednek. A chips helyett válassz egy kis gyümölcsöt vagy répát.

Kapcsold ki a TV-t, a gépet, az iPhone-t és bármilyen más kütyüt, és a velük töltött időt inkább szánd mozgásra! Nem kell egyből egy futóklubhoz csatlakoznod, már egy kis séta is sokat segíthet.

(KamaszPanasz)