szex
#Vágyak

Mennyi idő után hatásosak a fogamzásgátló tabletták?

2016.06.20.
1 perces olvasási idő

Kedves Szerkesztőség! Van valamilyen kimutatás arról, hogy a szedés megkezdése utáni első hónapban hányszor hatástalanok a fogamzásgátló tabletták? - A szakértő válaszol.

Kedves Olvasónk!

Sajnos nincsenek pontos statisztikai adataink arról, milyen százalékban vallanak kudarcot a tabletták a szedés első hónapjában.

Azt azonban meg tudjuk mondani neked, hogy az első adag fogamzásgátló tabletta feltehetően nem nyújt akkora biztonságot a teherbeesés ellen, mint amekkorát a következő haviak fognak (feltéve, hogy előírás szerint szeded őket). Ennek a lehetséges alacsonyabb hatékonyságnak a használat első heteiben egyszerű oka van: elképzelhető, hogy a tüszőrepedés még azelőtt megtörtént, hogy az első tablettát bevetted volna.

A legtöbb fogamzásgátló tabletta az ösztrogén nevű hormon hatásán alapul, amely tulajdonképpen meggátolja a tüszőrepedést. A kombinált tabletták, amelyek ösztrogént és progesztint (ez a progeszteron hormon szintetikus változata) tartalmaznak, talán valamivel több védelmet nyújtanak már az első hetekben is. Ez azért van, mert a progesztin működési mechanizmusa némileg más, mint az ösztrogéné.

Azt feltételezik, hogy a progesztin hatására egyrészt a sperma kevésbé képes áthatolni a méhnyaki nyákon (hogy a méhen és a petevezetéken keresztül eljusson a petesejthez és megtermékenyítse), másrészt a méh nyálkahártyája nem tud normálisan kifejlődni, mi által megnehezül a megtermékenyített petesejt beágyazódása.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú fogamzásgátló tablettát szedsz, mindig ajánlatos alternatív védekezési módot is alkalmazni, például óvszert, míg be nem szedted az első adag tablettát.

Ugyancsak hasznos lehet, ha van valamilyen alternatív védekezési módszer arra az esetre, amikor elfelejtetted bevenni a tablettát és mégis szeretnél együtt lenni valakivel, vagy amikor olyan antibiotikumot szedsz, amely csökkentheti a tabletta hatékonyságát.

(Ő. B.)