injekció
#Vágyak

Mi az a hormoninjekció?

2020.07.27.
2 perces olvasási idő

A hormoninjekció a progeszteron nevű hormont tartalmazza, amelyet normális esetben a nőkben a petefészkek termelnek. Az injekcióban a hormon hosszan ható típusa található meg, amely a teherbeesés megelőzésére szolgál. Az injekciót a felkarba vagy fenékbe adják háromhavonta.

Hogyan működik?

Az injekcióban található progeszteron hormon elsődleges feladata az ovuláció megakadályozása. (Az ovuláció során szakad ki a petesejt a petefészekből a ciklus során). Ha egy lány nem ovulál, akkor nem tud teherbe esni sem, mivel nem lesz érett petesejtje, amely megtermékenyülhetne.

Mennyire hatásosan működik?

Fogamzásgátlás hormoninjekcióvalA hormoninjekció az egyik leghatásosabb fogamzásgátló módszer. Általánosságban, ám ahogyan az összes fogamzásgátló módszernél, a hatékonyság itt is sok dologtól függhet. Ezek közé tartozik az, ha az egyén esetleg valamilyen betegségben szenved vagy valamilyen olyan gyógyszert szed, amely a fogamzásgátlóval kombinálva problémát okozhat. A hatékonyság attól is függ, hogy megfelelő időpontban adagolják-e az injekciót.

A szexuális úton terjedő fertőzések elleni védelem

A hormoninjekció egyértelműen nem véd semmilyen szexuális úton terjedő betegségtől sem. Sőt, kutatások kimutatták, hogy ezek az injekciók kifejezetten növelik az ilyen úton terjedő fertőzések és betegségek kialakulásának kockázatát. A tudósok sajnos még nem jöttek rá ennek az okára. Ezért szexuális együttlét során mindig ajánlott gumióvszert használni, hogy elkerüljük szexuális úton terjedő fertőzéseket.

Lehetséges mellékhatások

  • szabálytalan vagy kimaradó vérzés
  • súlygyarapodás
  • fejfájás
  • a mellek érzékenysége
  • depresszió

A progeszteron hosszú távú alkalmazása csontritkulást okozhat egyes tanulmányok szerint, ám arról, hogy a kamasz lányok csontozatára milyen hatással van a termékben található hormon-dózis, még nincs általánosan elfogadott, széleskörű kutatási eredmény. Ezért javasolt, hogy azok a lányok, akik ezt a fogamzásgátlási módszert választják, különösen figyeljenek oda a megfelelő mennyiségű kalciumbevitelre. Ezt tehetik speciális étrend kialakításával vagy étrend-kiegészítő kapszulákkal. Természetesen ezt érdemes szakorvossal megbeszélve eldönteni.

A dohányzó lányoknak nagyobb a kockázatuk a csontritkulásra és az egyéb mellékhatások jelentkezésére is, éppen ezért érdemes elgondoldozniuk a dohányzásról való leszokáson. Az injekciók befejezését követő egy évben a nők gyakran tapasztalnak átmeneti terméketlenséget, ami azonban idővel elmúlik.

Kik használhatják az injekciót?

Minden fogamzásgátló módszer egyénenként máshogy hat. A fogamzásgátló injekció jó választás azoknak a fiatal nőknek, akik számára gondot jelent az, hogy a fogamzásgátló tablettát naponta ugyanabban az időpontban kell szedni, valamint akik teljesen biztosra akarnak menni a terhesség elkerülését illetően.

Nem mindenkinek szabad azonban ezt a módszert választania. Bizonyos esetek, orvosi problémák csökkenthetik az injekció hatékonyságát, illetve veszélyesebbé tehetik a használatát. Különösen azoknak a nőknek nem ajánlott a használata, akiknek véralvadási problémájuk van, bizonyos rákos megbetegedésben szenvednek, vagy migrénes fejfájással küzdenek. Azok a lányok, akik a szokásostól eltérő vérzést tapasztalnak, vagy arra gyanakodnak, hogy esetlegesen terhesek, forduljanak orvosukhoz, nőgyógyászukhoz.

Ha érdekel a hormoninjekció és a többi fogamzásgátló egészségügyi hatása és esetleges mellékhatása, fordulj nőgyógyászodhoz további információért.

Hogyan szerezheted be?

Az injekciót mindig receptre írják fel, illetve három havonta el kell látogatni az orvoshoz, hogy beadja azt.

Mennyibe kerül?

Magyarországon a három havi adag márkától függően 5000 Ft körüli áron kapható.

(KamaszPanasz - H.I., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)