fogamzásgátlás
#Vágyak

Elhízást okozhatnak a hormonális fogamzásgátlók?

2016.08.14.
1 perces olvasási idő

Te is hallhattad már, hogy a hormonális fogamzásgátló eszközök - például a fogamzásgátló tabletta, tapasz vagy injekció - hatására a lányok felszedhetnek néhány kilót. Ezeknek a szereknek valóban lehetnek mellékhatásaik, de használatuk nem jár feltétlenül elhízással!

A hormonális fogamzásgátlók hatóanyagai úgy akadályozzák meg a petesejt megterméHormonális fogamzásgátló tablettakenyítését, hogy azt nem engedik kiszabadulni a petefészekből, és ezáltal nem tud találkozni a spermiumokkal. Mi az alapja annak, hogy a fogamzásgátlókat sokszor a hirtelen elhízás kiváltó okának tartják?

A test folyadékot tart vissza a tabletta szedésének hatására

A női szervezet a fogamzásgátló tabletta szedésének hatására több folyadékot tarthat vissza. Ennek következtében a boka, a comb és a mellek megduzzadhatnak, és elízás látszatát kelthetik. A visszatartott folyadék azonban a zsírszövetekkel ellentétben sokkal könnyebben távozik! Emellett a folyadékvisszatartáson a sófogyasztás csökkentésével javítani is lehet.

Megnő az étvágy a fogamzásgátló szedése alatt

A fogamzásgátló szerek egyik típusa, a droszpirenont tartalmazó szerek megnövelhetik az étvágyat és emellett kisebb mértékű mellnövekedést is okozhatnak. Ezeket a szereket gyakran alkalmazzák a menstruáció kellemetlen velejáróinak, például a ciklus miatt megjelenő fejfájás, szorongás, depresszió, pattanások, a premenstruációs szindróma (PMS) kezelésére.

Tényleges elhízást okozhatnak a fogamzásgátlók

Az elhízás nem gyakori mellékhatás, de a medroxiprogeszteront tartalmazó fogamzásgátló injekciók esetén előforful. Az injekciót általában háromhavonta kell megismételni, és a szer a nők körülbelül 5 százalékánál okoz kisebb mértékű súlygyarapodást.

Minden, amit a menstruációról tudni kell
A férfi nemi működéssel szemben - amely folyamatos - a női nemi működés ciklikus. Ennek a legnyilvánvalóbb jele a menstruáció vagy menzesz. A folyamat szabályos ciklus esetén minden hónapban - nagyjából 28 naponta - megismétlődik. Mi történik ilyenkor? Milyen problémák adódhatnak?

(Forrás: webbeteg.hu)