fogamzásgátlás
#Vágyak

A fogamzásgátlók allergiát okozhatnak?

2023.02.27.
2 perces olvasási idő

A gumióvszer, a spermicidek, a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli fogamzásgátló eszközök allergiás reakciót idézhetnek elő. A rájuk érzékenyeknél bőrkiütést, nehéz légzést, súlyosabb esetben gégeödémát okozhat a használatuk. Melyik eszköz miért válthat ki allergiás reakciót, és hogy lehet ezt elkerülni?

Allergiás reakcióról akkor beszélünk, ha a szervezet túlérzékenységet mutat egy külső eredetű, önmagában ártalmatlan A fogamzásgátlók allergiát okozhatnakanyagra. Az idegen anyag a fogamzásgátlók esetén a bőrön (például óvszer, síkosító, méhen belüli fogamzásgátlók) vagy emésztőrendszeren keresztül (például fogamzásgátló tabletták) jut a szervezetbe. Fontos, hogy ha allergiás reakciót észlelsz, azonnal fordulj orvosodhoz aki alternatív védekezési módszert tud ajánlani!

Gumióvszer

A latex a gumióvszerek rugalmas alapanyaga. Akár a férfi, akár a nő allergiás az anyagra, a latexet tartalmazó gumióvszer használatát el kell kerülni. Szerencsére léteznek latexmentes óvszerek is, amik ilyenkor biztonságosan alkalmazhatók. Ezek valamivel drágábbak és kevesebb helyen kaphatók, mint latexet tartalmazó megfelelőjük.

Spermicidek

Spermicidekkel, vagyis a spermiumokat elpusztító vegyi anyagokkal, illetve spermicidtartalmú síkosítókkal és óvszerrel szemben is kialakulhat allergiás reakció. Ilyenkor fontos kideríteni hogy pontosan mi okozza az allergiát: maga a spermicid, az óvszer latextartalma vagy a síkosító egyéb összetevője. Ha csak a spermicid okoz gondot, akkor érdemes spermicidmentes óvszert és síkosítót alkalmaznotok.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletták a többi módszernél sokkal ritkábban váltanak ki allergiás reakciót. Ennek oka, hogy a gyógyszerek hatóanyaga a szervezetben termelődő hormonokhoz nagyon hasonló felépítésű, így azt a szervezet nem ismeri fel idegen anyagként. A tabletta más adalékanyagai viszont kiválthatnak allergiás reakciót. Nagyon fontos, hogy a gyógyszer szedésének elkezdésekor felfigyelj oda a különböző mellékhatásokra, és ha kétségeid támadnak, mindenképpen fordulj orvoshoz!

Méhen belüli fogamzásgátlás

A fémet tartalmazó méhen belüli fogamzásgátló eszközök fémallergiát válthatnak ki az arra érzékenyeknél. Ilyenkor meg lehet próbálni fémet nem tartalmazó eszköz felhelyezését. Rezet vagy aranyat tartalmazó fogamzásgátló eszközöket csak akkor szabad használni, ha a nő bizonyítottan nem allergiás ezekre a fémekre.

Hormonális fogamzásgátlók reakciója más gyógyszerekkel

A fogamzásgátlók használatának elkezdésekor az orvosod megkérdezi, hogy szedsz-e más gyógyszert is napi rendszerességgel. A szénanátha kezelésére adott antihisztaminok kölcsönhatásba léphetnek ugyan a hormonhatású fogamzásgátló szerekkel, az ilyen reakció azonban nem gyakori. A kölcsönhatás valószínűségét csökkentheted azzal, hogy a két gyógyszert különböző napszakban, vagy legalább egy óra eltéréssel veszed be. Még kisebb a gyógyszerkölcsönhatás előfordulási valószínűsége azoknál, akik helyi hormonális fogamzásgátlást (például hüvelygyűrűt) alkalmaznak.

(WEBBeteg - M.N.)