pajzsmirigy
#Betegségek

Pajzsmirigybetegségek: 5 tipp a megelőzésért

2021.10.11.
2 perces olvasási idő

Meglepő tényezők befolyásolhatják a pajzsmirigy problémák megjelenésének esélyét, valamint a már meglévő panaszok sikeres kezelését. Melyek a legfontosabb alapszabályok, amiket érdemes betartani a mindennapokban?

Pótold a szelént

A pajzsmirigyet érintő betegségek népbetegségnek számítanak. Különösen nők és lányok körében gyakori a pajzsmirigy-gyulladás, amelynek megelőzésében és kezelésében fontos, hogy pótoljuk a megfelelő ásványi anyagokat – mondta dr. Bérczy Judit endokrinológus.

Az ásványi anyagok közül kiemelten fontos a szelén, amely amellett, hogy kiváló antioxidáns és antivirális hatású, nagy szerepet játszik a pajzsmirigy hormon képzésben, aktív T3 előállításában és felhasználásában. Pozitív hatásai napi 200 mikrogramm szelén pótlásakor jelentkeznek. Ehhez naponta két brazil diót érdemes megenni.

Dobd ki a régi teflon edényeket

Pajzsmirigybetegségek megelőzéseKutatók szerint a sérült, karcos teflon bevonatú edények rendszeres használata miatt kétszer akkora eséllyel alakulnak ki pajzsmirigybetegségek. Ezekből ugyanis két veszélyes vegyi anyag, a perfluoroktán szulfonát (PFOS) és a perfluoroktánsav (PFOA) képes bejutni a szervezetbe, és képes meggátolni a pajzsmirigy hormonok szövetekbe való beépülését. Éppen ezért bánjunk óvatosan a teflon bevonatú edényekkel, és amint sérülést látunk rajtuk, dobjuk ki azt!

Főzd meg alaposan a káposztaféléket

Egészségesek ugyan, de a pajzsmirigybetegek számára mégsem javasolt a káposztafélék fogyasztása. Egyes zöldségek olyan természetes növényi összetevőket tartalmaznak, amelyek golyvaképző hatásúak, és meggátolják a pajzsmirigy egészséges működéséhez nélkülözhetetlen jód felszívódását. Alapos főzés után azonban már bátran fogyaszthatnak pajzsmirigybetegségekben küzdők is brokkoliból, karfiolból és más káposztafélékből készült fogásokat.

A fogamzásgátlót is nézd

Egyes tanulmányok szerint a fogamzásgátlót szedő nők több mint 30%-ánál jelentkeznek pajzsmirigy rendellenességre utaló tünetek, vagyis idegesség, memóriazavarok, fáradtság és hízás. Ennek oka, hogy a fogamzásgátló tabletták ösztrogén tartalma hatással van a máj működésére: olyan fehérje előállítására ösztönzi a májat, amely megakadályozza,vagy lassítja a pajzsmirigyhormonok szövetekbe történő felszívódását. Ha a panaszok a fogamzásgátló tabletta szedésének első három hónapjában jelentkeznek, mindenképp érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat. Ha kiderülne, hogy ez a probléma áll a háttérben, akkor fogamzásgátló tapasz használata segíthet, az ugyanis a máj érintése nélkül, közvetlenül a véráramba jut, így sokkal kevésbé valószínű, hogy pajzsmirigy problémákat okoz.

A palackok is veszélyesek lehetnek

A polikarbonátból készült vizespalackokba nem javasolt forró italt vagy ételt önteni, mert a benne lévő BPA (biszfenol-A) a szervezetbe jutva az ösztrogénhez hasonlóan viselkedik, ilyen módon pedig beavatkozik a hormonrendszer természetes működésébe. A BPA kioldódását nemcsak a magas hőmérséklet, de az erősen savanyú vagy lúgos pH és a hosszú ideig tartó tárolás. Arról, hogy van-e egy ásványvizes palackban BPA, a flakonok alján található, háromszög alakú jelölés tájékoztat. Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor BPA is lehet a műanyagban.

(Budai Endokrinközpont)