egészségbiztosítás
#Betegségek

Egészségbiztosítás kamaszoknak

2022.09.22.
4 perces olvasási idő

A kamaszkor rengeteg testi és lelki változással jár, ráadásul ilyenkor sem kerülnek el a betegségek. Sajnos az egészségügyi problémákat nem lehet teljes bizonyossággal kivédeni, de rengeteg megelőzési módszer létezik, ráadásul a családod anyagilag is fel tud készülni egy-egy nehezebb helyzetre.

Mik a leggyakoribb betegségek?

Léteznek olyan betegségek, amelyek leginkább a gyerekekre és a kamaszokra jellemzőek. Ezek közé tartozik a mononucleózis (vagy más néven csókbetegség), a bélinfluenza vagy a szexuális úton terjedő betegségek. Gyakoriak a balesetek és a legtöbb mentális probléma is fiatalkorban alakul ki. A gyerekek, illetve a kamaszok számára speciális termékeket kínálnak a biztosítók, így van ez az egészségbiztosítások esetében is.

Mi az az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítások olyan biztosítási termékek, amelyek az egészségeddel kapcsolatos biztosítási események után fizetnek. Az egészségbiztosításoknak 3 alaptípusa létezik:

  1. szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítások
  2. összegtérítéses egészségbiztosítások
  3. kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére köthető egészségbiztosítások.

Szeretnéd, igénybe venni a magánegészségügyi szolgáltatásokat, de a családi kasszát túlságosan megterhelnék ezek a kiadások? A szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás jó választás! A biztosító egy fix havi díjért cserébe fizeti a szükséges magánorvosi beavatkozásokat és vizsgálatokat, ráadásul a szervezés terhét is leveszi a szüleid válláról.

Az összegtérítéses egészségbiztosítások egy fix és szabadon felhasználható összeget kínálnak. A pénz akkor jár, ha valamilyen, a szerződésben előre meghatározott betegség vagy baleset ér. Ez az anyagi segítség felhasználható például a szükséges kezelések, gyógyszerek vagy gyógyászati segédeszközök extra költségére, illetve a szüleid táppénzre kerülése esetén a kieső jövedelmük pótlására.

A kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére érvényes egészségbiztosítások ritkán jelennek meg a magyar piacon. Ezek a termékek olyan súlyos betegségek esetén érvényesek, mint a szív- és érrendszeri problémák vagy a rák.

Az egészségbiztosításoknak létezik csoportos családi formája is. Ilyenkor minden családtagod bevonható a szerződésbe. A biztosító egy fix havi díjért cserébe az összes szeretted egészségügyi védelméről gondoskodik, ráadásul mindenki esetében személyre szabható az érvényes szolgáltatások köre.

Miért fontos az egészségbiztosítás fiatal korban is?

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a betegségek csak az idősebb generációt érintik, és a kamaszok, illetve gyerekek esetében teljesen felesleges egészségbiztosítást kötni. Valójában az egészségbiztosítás minden korosztály számára kifizetődő lehet, hiszen olyan termékek közül is válogathatsz, amelyek kifejezetten fiatalkori problémákra specializálódtak.

Orvosra bármikor szükséged lehet. Mindig jelentkezhetnek olyan tünetek, amit érdemes kivizsgáltatni és időnként mindenkinek el kell mennie egy-egy szűrővizsgálatra.

Sajnos az állami egészségügyben hosszúak a várólisták, gyakran elérhetetlenek a telefonvonalak vagy elavult a felszerelés. Sokan szívesebben választják a magánegészségügyet, de ezek a szolgáltatások rendkívül drágák lehetnek. Nem szeretnéd, hogy a vizsgálatok miatt a szüleidnek mélyen a zsebükbe kelljen nyúlniuk? Érdemes inkább egészségbiztosítást kötniük!

A gyerekek és a kamaszok általában nem szorulnak olyan gyakran orvosi segítségre, mint az idősebb emberek. Azonban ezzel arányosan az általuk igénybe vehető biztosítási csomagok sem olyan drágák. Arról se felejtkezzünk el, hogy léteznek betegségek, amelyek a fiatal generációban gyakoribbak.

Az egészségbiztosítások azért is előnyösek, mert a biztosító átveszi az ellátás szervezésének terhét, így nem neked kell hívogatod a környéken megtalálható magánrendelőket vagy a háziorvost.

Fiatalabb korban kiemelt jelentősége van a balesetbiztosításoknak is, hiszen a gyerekekre és a kamaszokra sok veszély leselkedik vakmerőségük és rengeteg energiájuk miatt. A fiatalok jogosultak az állam által kötött alap balesetbiztosításra is, de ez sokszor nem elég. „Jobban jársz, ha az állami biztosítást kiegészíted extra védelemmel is.” – javasolja Gergely Péter, a biztosdöntés.hu szakértője.

Nem szabad elfelejtkezned a betegségek és balesetek olyan anyagi következményeiről sem, amelyeket nem a magánorvosi ellátás jelent. Kórházi ellátás vagy műtét esetén ugyanolyan költségek merülnek fel, mint egy felnőtt kezelése során. Gondolj például az utazás vagy a gyógyszerek díjaira. Arról se felejtkezz el, hogy a szülők gyakran otthon maradnak beteg gyermekükkel. Ilyenkor a fizetésük 50 vagy 60 százalékát kapják meg, attól függően, hogy volt-e két év folyamatos munkaviszonyuk a betegségedet megelőzően. Egy összegtérítéses egészségbiztosítás segítségével a család pótolhatja ezt a kiesett jövedelmet.

Ilyen egészségbiztosítási termékek közül választhatsz

A Generali Biztosító kifejezetten olyan termékeket is kínál, amelyek a gyermekek, illetve a kamaszok problémáira specializálódtak. A Szimba Csoportos Tanulóbiztosítás egy olcsó balesetbiztosítás, amely a minimum bölcsődébe járó, de legfeljebb 25 éves, hallgatói jogviszonnyal rendelkező ügyfelek esetében érvényes. A leggyakoribb balesettípusok esetén fizet egy fix és szabadon felhasználható összeget. Ilyen balesettípusnak számítanak a csonttörés, a csontrepedés, az áramütés vagy az állatharapás. A termék betegségekre és műtéti formákra is érvényes. Kiterjed például fertőző betegségek közül az agyhártyagyulladásra, az agyvelőgyulladásra, a rotavírusra vagy a salmonellára. Olyan gyakori műtéttípusok után is fizet, mint a mandulaműtét, a vakbélműtét vagy a lágyéksérv-műtét.

Az Union Biztosító egészségbiztosítási csomagjai között is találhatsz olyan lehetőséget, amely kifejezetten gyerekekre specializálódott. A PrivateMed Next csomag gyermekekre is kiterjeszthető. A minimum életkor 6 hónap. A gyermekek évi 250 ezer forintos értékhatárig vehetnek igénybe orvosi vizsgálatokat, évi 100 ezer forintos határig diagnosztikai vizsgálatokat és maximum 300 ezer forint limittel egynapos sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet.

Az Aegon biztosító olyan kiegészítő egészség- és balesetbiztosítást kínál a gyermekek részére, amelyek az életkorban jellemző betegség- és balesettípusokra specializálódtak. A kiegészítő biztosítási fedezet érvényes lehet jó- és rosszindulatú daganatokra, kórházi napi térítésre, műtéti térítésre, csonttörésre, csontrepedésre, baleseti rokkantságra, illetve 16 féle súlyos megbetegedésre. Ez a biztosítástípus jellemzően 0-17 éves korig köthető meg és maximum 25 éves korig tart a futamidő.

(BiztosDöntés.hu)