betegség
#Betegségek

Gyakori betegségek tinédzsereknél

2022.05.27.
1 perces olvasási idő

A tinédzserkor zavaros időszak lehet. Sok változás történik, ami mindenkinek nehéz lehet. A tizenévesek teste gyermekről felnőttre változik, és az érzelmek mindenhol jelen vannak.

A tinédzserek gyakori betegségei is egyediek. Bár a tinédzserek ugyanazoknak a kórokozóknak vannak kitéve, mint bárki, bizonyos betegségek és állapotok gyakoribbak ebben a korcsoportban, mint máskor az életünk során.

Megfázás

Oka van annak, hogy a megfázást gyakorinak nevezik. Ez a leggyakrabban előforduló betegség a világon. A felnőttek évente átlagosan 2-5 megfázást kapnak el, a gyerekek évente hét-tíz alkalommal. A tinédzserek itt a felnőttek közé tartoznak. A megfázást azonban több mint 200 különböző vírus okozhatja, így könnyű őket ismételten elkapni.

Influenza

Bár sokan úgy tartják, hogy az influenza nem más, mint egy erős megfázás, ez nem pontosan így van. Ahelyett, hogy a tünetek fokozatosan, több napon keresztül súlyosbodnának (a megfázás tünetei így haladnak előre), az influenza tünetei hirtelen és egyszerre jelentkeznek. A legtöbb ember, aki elkapja az influenzát, úgy írja le, mintha egy teherautó elütötte volna.

Torokgyulladás

A torokgyulladás a Streptococcus baktérium által okozott torokfertőzés. Leggyakrabban az 5 és 15 év közötti iskoláskorú gyermekeknél fordul elő. Mivel nem vírus, hanem baktérium okozza, általában antibiotikumokkal kell kezelni.

A torokgyulladás tünetei közé tartozik a torokfájás, láz, fejfájás, megduzzadt mirigyek a nyakban, és néha fehér foltok a torokban. Ezek azonban vírusfertőzések tünetei is lehetnek, ezért fontos, hogy időben orvoshoz fordulj, ha megjelennek a tünetek.

Mononukleózis

A mononukleózist vagy mono-t néha csókbetegségnek is nevezik. Ezt a becenevet azért kapta, mert leggyakrabban tinédzsereknél fordul elő és a nyállal terjed. A monokórt leggyakrabban az Epstein-Barr vírus (EBV) okozza, de okozhatja a citomegalovírus (CMV) is, amely egy életen át a szervezetben maradhat.

A mono tünetei közé tartozik a fáradtság, láz, torokfájás, duzzadt nyirokcsomók és izomfájdalom. Mivel ezeket a tüneteket számos különböző betegség okozhatja, a tünetek jelentkezése esetén keresd fel orvosodat.

Szexuális úton terjedő fertőzések (STD)

A szexuális úton terjedő fertőzések, amelyeket néha szexuális úton terjedő betegségeknek (STD-knek) neveznek, egyre gyakoribbak a tinédzserek körében. A gonorrhoea, a chlamydia, a szifilisz, a HPV (humán papillomavírus), a HIV (humán immunhiány vírus) és a hepatitis csak néhány azok közül a betegségek közül, amelyek hatással lehetnek a tinédzserekre.

Még mielőtt szexuálisan aktív lennél, fontos tudnod, hogy ezek a betegségek hogyan befolyásolhatják a szervezetet, hogyan előzhetők meg, és milyen lépéseket kell tenni a megelőzésük érdekében. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint évente 20 millió új STD-esetet diagnosztizálnak, és ezek fele a 15 és 24 év közötti tizenévesek és fiatal felnőttek körében fordul elő.

(KamaszPanasz - verywellhealth.com)