orr
#Betegségek

Csak megfázás, vagy valami komolyabb?

2023.11.26.
1 perces olvasási idő

A megfázás egy vírusos megbetegedés, ami általában - orvosi kezeléssel vagy anélkül - elmúlik két hét alatt. Legtöbbször nem igényel antibiotikumos kezelést, hiszen vírusról, nem baktériumról van szó. Néhány tünet azonban arra utalhat, hogy a megfázásod valami komolyabb betegség. Cikkünkben bemutatunk 8 olyan tünetet, amivel érdemes orvoshoz fordulni.

Ájulás vagy ajuláshoz közeli állapot

Ha erősen szédülsz, ájulás közeli állapotban érzed magad vagy el is ájulsz, akkor azonnal keresd fel az orvosodat.

Gyakori hányás

Néhány embernél a megfázás mellett hányás is jelentkezhet. Általában a pihentetés és a sok folyadék (víz, almalé, tea) fogyasztása enyhíti ezt a tünetet. Azonban ha a hányás hosszan tartó vagy súlyosbodik, fel kell keresned a kezelőorvosodat. A gyakori hányás dehidratációhoz vezethet, ami nagyon veszélyes lehet.

10 napnál tovább tartó köhögés

A köhögés a megfázás velejárója, de ha még 10 nap után sem múlt el, akkor ideje meglátogatni az orvosodat, hogy megbizonyosodj arról, hogy a megfázásod nem alakult át hörghuruttá vagy más fertőző betegséggé.

Fájdalom vagy nyomás a mellkasban

Ha már napok óta köhögsz, akkor természetesnek tarthatod, hogy egy kis nyomást érzel a mellkasodban. Viszont ha a légzéssel egyidejűleg fájdalmat is érzel, akkor valószínű, hogy valami súlyosabb dolog van kialakulóban, például tüdőgyulladás, tehát keresd fel az orvosod minél hamarabb.

Hosszantartó láz

A mellkasi fájdalom mellett a láz is jelezheti azt, hogy a megfázásod átalakult valamilyen más betegséggé. A 39-40 0C-os láz a tüdőgyulladásnak is lehet a tünete, ami orvosi kezelést igényel.

Zavarodottság

Megfázás vagy infulenza alatt levertnek, fáradnak érezheted magad. Ám ha ez zavarodottsággá válik, akkor mindenképpen menj el az orvosohoz!

Légszomj

Ha a megfázásod alatt légszomjat tapasztalsz, akkor az arra utalhat, hogy a megfázásod valami komolyabbá betegséggé kezd átalakulni.

Tünetek, amik rosszabbodnak javulás helyett

Az egyik jó dolog, amit elmondhatsz a megfázásról az, hogy minél régebb óta vagy beteg, annál enyhébbek a tünetek is, és egyre több az energiád. Ha úgy veszed észre, hogy javulás helyett a tünetek rosszabbodtak, akkor minél hamarabb keresd fel az orvosodat.

(KamaszPanasz - Gy.Z:, lifehack, Lektorálta: Dr Lesznyák Judit)