Ájulás
#Betegségek

Az ájulás okai

2015.03.08.
2 perces olvasási idő

Az ájulás rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés, amely az agy több mint 8 másodpercig tartó átmeneti vérellátási zavara miatt jön létre. Ez a jelenség gyakran megesik a fiataloknál és időseknél egyaránt.

A vérnyomásnak nagyon alacsonyra kell csökkennie ahhoz, hogy az agyi vérkeringést befolyásolja. Az öntudat fenntartásáért felelős agyi területek 2-3 másodpercig tartó vérellátási zavara kezdetben ájulást megelőző tüneteket okoz, mint gyengeség, bizonytalanság, szédülés, ásítás, az öntudat bekövetkező elvesztésének az érzése. Ezek a tünetek megszűnhetnek, de a vérellátási zavar fennmaradása esetén fokozódnak, és bekövetkezik az ájulás.

Az ájult beteg sápadt, gyenge, pulzusa gyors, átmenetileg kisebb görcsök is előfordulhatnak, testhelyzetét pedig képtelen megtartani, a beteg összecsuklik. Az ájulás hirtelen és átmeneti, az agyi vérátáramlás rendszerint perceken belül rendeződik, és az eszméletét az ájult visszanyeri, ha vízszintes helyzetbe fektetik. Ha valaki elájul környezetünkben, ne engedjük hamar felülni, mert az ájulás visszatérhet!

Milyen okok állhatnak az ájulás hátterében?

Az ájulás okai erősen korfüggőek. Fiatalokban az ájulás általában jó kórjóslat, idősebbekben gyakrabban találunk az ájulás mögött szervi betegséget. Bár az eszméletvesztés legtöbbször átmeneti és gyorsan rendeződik az agyi vérkeringés, mégis fontos tisztázni, hogy milyen alapbetegség van a háttérben. Mivel ez életveszélyes ok is lehet, ezért nagyon fontos ezek mihamarabbi felismerése és kezelése!

Szívbetegségek esetében

Az ájulás lehet ártalmatlan, de a hirtelen halál előjele is, főleg szívbetegség esetén. A szív eredetű ájulások hátterében leggyakrabban ritmuszavar áll. A szív eredetű ájulásra különösen jellemző az, hogy fizikai terhelés hatására jön létre.

Gyógyszerszedés esetében

Gyógyszerek is okozhatnak ájulást, különösen a vérnyomáscsökkentők és az értágítók.

Közönséges ájulás

Általában félelem, erős fájdalom, érzelmi megterhelés, huzamos állás vált ki. Fiatal korban gyakoribb, rövid ideig tart. A nagy gyengeség és verejtékezés eltarthat akár órákon keresztül is.

Hirtelen felegyenesedés

Mindenki tapasztalhatta már, hogy vízszintes helyzetből való hirtelen felálláskor vagy felüléskor a vérnyomás a normálisnál nagyobb mértékben csökken, és ez is okozhat ájulást.

Nyaki ér túlérzékenysége esetében

Vannak emberek, akiknél a fej vagy a nyak hirtelen mozdításakor, vagy túl szoros ingnyak, magas nyakú pulóver viselésekor is felléphet rövid ideig tartó eszméletvesztés, ájulás, mely ezen viselet lazításakor, a fej helyzetének megváltozásakor rendeződik.

Egyéb okok

Az ájulást előidézheti az ér kitágulása és a vértérfogat csökkenése, okozhatják az agyi erek betegségei, felléphet agyvérzés után vagy alacsony vércukorszint miatt is, továbbá gyógyszer által kiváltott súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakció miatt is bekövetkezhet ájulás.Az ájulás okai

Mire számíthatsz a dokinál ájulás esetén?

Az orvos először azt próbálja tisztázni, hogy nincs-e valamilyen szívbetegség vagy szívritmuszavar az ájulás hátterében. Az esetleges korábbi betegségek ismertetése mellett fontos ennek eldöntéséhez a rosszullét pontos leírása: hogyan, milyen körülmények között, meddig tartott, maradt-e vissza bármilyen tünet.

Nagyon fontos azt is tisztázni, hogy a beteg az eszméletvesztéskor milyen pozícióban volt. A háton, fekvő testhelyzetben inkább görcsroham vagy szívritmuszavar a valószínű.

A szívultrahang és a terheléses EKG a koszorúér-szűkületet kizárásában segít. A nyugalmi EKG készítése, a 24 órás EKG monitorozás, elektrofiziológiai vizsgálat mellett esetleg az ún. billenő asztalos vizsgálat is segíthet eldönteni milyen eredetű volt rosszullét.

Mit lehet tenni a gyakori ájulás ellen?

Ha az ájulás csak ritkán fordul elő, akkor valószínűleg jóindulatú, de ha az utóbbi időben megszaporodtak, az inkább komolyabb, kivizsgálásra és kezelésre szoruló betegségre utalhat.

Gyakran elájuló betegeknél az ágy feji részének megemelése, rugalmas harisnya viselése is segíthet, továbbá minden olyan gyógyszer szedését kerülni kell, amely a beteg ájulását idézheti elő.

(WEBBeteg)