tüsszentés
#Testi problémák

Meglepő tények a tüsszentésről

2024.01.27.
2 perces olvasási idő

Milyen gyors a tüsszentés? Okozhatja-e a tüsszentést a napfény? Miért tüsszentünk egyáltalán? Cikkünkből kiderülnek a válaszok.

Sokan egyszerre nem egyet, hanem hármat is tüsszentenek egymás után. Sokan tüsszentenek akkor, ha napba néznek, vagy meghatározott pillanatokban, például edzés vagy szex után. Íme, itt vannak az okok, hogy miért tüsszentünk ezekben a pillanatokban.

A tüsszentés az idegekben kezdődik

Az emberek idegrendszere nagyon hasonlít egymáshoz, viszont a jelek, melyeket az idegrendszerünk közvetít, nagyon különbözőek lehetnek. Ezért van az, hogy ha valaki napba néz, tüsszent, míg mások nem. Miért tüsszentünk valójában? Mert az idegeink olyan üzenetet küldenek az agynak, ami azt jelzi, hogy valami van az orrban, ami nem odavaló. Ezt a természetes folyamatot sok minden beindíthatja, például a levegő összetételének, hőmérsékletének megváltozása.

A tüsszentés egészséges

A tüsszentés az immunrendszerünknek egy fontos védekező folyamata, melynek során a testünk eltávolítja az orrból az idegen anyagokat. A tüsszentés során az orr kitisztul, ezáltal számos veszélyes baktérium kikerül a szervezetből.

Amikor valami irritálja az orrnyálkahártyánkat, az idegek üzenetet küldenek az agy „tüsszentésért felelős központjába”, ennek hatására a mellkas izmai felkészülnek a tüsszentésre, és hihetetlen erővel préselik ki a levegőt az orron, vagy a szájon keresztül.

A tüsszentés gyors

A tüsszentés során kipréselt levegő 150 km/órás sebességgel áramlik. Egyetlen tüsszentéssel több mint 100 000 baktérium kerül a levegőbe.

Szemöldökszedés során is tüsszenthetsz

Amikor a szemöldököd felesleges szálait szedegeted, a tevékenység irritálhatja az arcban lévő idegeket, aminek következtében szintén tüsszenthetsz.

Nem tüsszentünk alvás közben

Amikor alszunk, az orrban lévő idegi érzékelők is alszanak, emiatt alvás közben szerencsére nem tüsszentünk, hiszen felébrednénk rá.

Edzés után is tüsszenthetünk

Edzés közben a száj és az orr nyálkahártyái kisebb-nagyobb mértékben kiszáradnak, ezáltal a nyálkahártyában lévő idegek érzékenyebbé válnak, és ez eredményez tüsszentést.

A világ leghosszabb tüsszentő rohama

A rekord 978 nap, amit az angliai Worcesteershire-ben élő Donna Griffiths állított fel.

Napfény hatására is tüsszenthetünk

Kutatások szerint a szikrázó napsütés hatására 3 emberből egy tüsszent. Ez azt jelzi, hogy kisebb-nagyobb mértékben érzékenyek vagyunk a fényre. A fény hatására való tüsszentés hajlamát szüleinktől örököljük.

Szex miatt is lehetséges?

Szex közben tüsszentened kell? Bármilyen hihetetlen, ez gyakoribb, mint gondolnád. A szex stimulálja az idegrendszert és ez beindíthatja az orrnyálkahártya idegeit is, ezért olyan gyakori a tüsszentés szeretkezés végén.

A legtöbbet tüsszentő állat

A legtöbbet tüsszentő állat az iguána. Az iguánák sokkal többet tüsszentenek bármilyen más élőlénynél. Az iguánák azért tüsszentenek ennyit, hogy megszabaduljanak bizonyos ásványi sóktól, ami az emésztésük mellékterméke.

Hiedelmek a tüsszentésről

A szívünk nem áll meg tüsszentés közben, mint azt sokan hiszik. Amikor a mellkasunk a tüsszentésre felkészül, az erek összehúzódnak ugyan egy kicsit, és ennek hatására a szívünk ritmusa is megváltozhat, de semmi esetre sem áll meg.

A szemgolyóid nem ugranak ki a helyükről, mikor tüsszentesz. Sok ember reflexszerűen becsukja a szemét tüsszentés közben, viszont nyitva is hagyhatná, hiszen lehetetlen, hogy a szemgolyó tüsszentés hatására kiugorjon a helyéről. A tüsszentés hatására a szemgolyó alatti erekben ugyan megnövekedhet a vérnyomás, ez azonban nem elég ahhoz, hogy kilökje a szemgolyót.

(KamaszPanasz - G.V.)