fog
#Testi problémák

Összefügg az ínygyulladás és a cukorbetegség?

2014.08.25.
1 perces olvasási idő

Egy kutatás szerint a jövőben ugyanazzal a módszerrel lehet majd kezelni a fogágy-betegséget 2-es típusú cukorbetegséget. Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa a már most elérhető kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Egy nyiroksejt a „kulcs”

Nemrégiben a Journal of Leukocyte Biology szaklap publikált egy tanulmányt, amely szerint az ún. Összefügg az ínygyulladás és a cukorbetegség?B-sejtek modulációjával kezelhető, sőt megelőzhetővé válhat a fogínygyulladásból kialakuló fogágy-betegség és a 2-es típusú diabétesz is. A B-sejtek olyan ellenanyagot termelő nyiroksejtek, amelyek a kórokozók „támadása” után „emlékezetből’ is képesek maradnak az ellenanyag termelésre.

A bostoni kutatók éppen a B-sejt immunválaszát manipulálták az egérkísérleteikben. A fogágy-betegséggel rendelkező egereket két csoportra osztották. Az első csoportot genetikailag úgy módosították, hogy a B-sejtjeik ne tudjanak immunválaszt adni, míg a második csoportnál ez normálisan működött.

Amikor mindkét csoport alacsony zsírtartalmú étrendet kapott, nem volt elhízott, sem cukorbeteg köztük, egyforma arányban jelent meg a fogvesztés és a gyulladás az egereknél. Ám amikor a magas zsírtartalmú étrend miatt elhíztak és kialakult a cukorbetegség, a fogvesztés és a gyulladás csak a normális B-sejt működésű csoportot sújtotta.

Ebből az eredményből arra következtettek a tudósok, hogy a B-sejt immunválaszát kellene valahogyan befolyásolni a jövőben a fogágy-betegség és a 2-es típusú diabétesz kezelése, megelőzése érdekében.

Súlyos következmények

A fogíny és az egész fogágy megbetegedése más egészségügyi következményekkel is járhat és rendkívül sok felnőttet érint. Egyes becslések szerint négyből három felnőtt szenved emiatt, viszont csak kevesen fordulnak orvoshoz. Ez pedig súlyos hiba, hiszen a fogíny megbetegedései nem csak fogvesztést okozhatnak, de összefüggést mutatnak más, komoly betegségekkel is, mint a cukorbetegség, a szívproblémák, és akár a memóriaromlás. Valószínű, hogy ha többen tudnának az ínybetegségek és az egészségi állapot összefüggéseiről, komolyabban vennék a szájhigiéniát és a megfelelő orvosi gondozást. Minél inkább tudatában vagyunk a hosszú távú következményeknek, annál inkább kérünk orvosi segítséget.

Milyen jelek esetén forduljunk orvoshoz?

Dr. Kozák Lili, az Oxygen Fogászat fogszakorvosa összegezte a legfontosabb tüneteket:

  • Piros, duzzadt íny.
  • Gyulladás érzése az ínyben.
  • Vérzés, amely jelentkezhet fogmosáskor, harapáskor, rágáskor is.

A megfelelő szájhigiénia fenntarthatja a fogak és az íny egészségét, de számos más faktor is befolyásolja a folyamatokat, mint a dohányzás, a stressz, a szigorú diéták, és a genetika. Sikeres és hosszútávú eredmény elérése azonban csak megfelelő szájhigiénia fenntartásával lehetséges.

www.oxygenfogaszat.hu