száj
#Testi problémák

Mitől cserepesek az ajkaink?

2024.02.02.
2 perces olvasási idő

A testünket érő külső hatások, például az időjárási körülmények legelső célpontja a bőr. A hideg időben fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy a szabadon lévő testrészeinket megfelelően védjük. Neked is gyakran kiszáradnak az ajkaid? Tudd meg, miért is történik ez, és mit tehetsz ellene!

A téli hónapok alatt plusz rétegekbe burkolózunk, így védjük bőrünket, az ajkainkat azonban szabadon hagyjuk. Pedig az ajkakat nagyon vékony réteg bőr borítja. Az arcod többi részének bőrével összehasonlítva az ajkak a legérzékenyebbek a kiszáradással szemben. Kutatások kimutatták, hogy akár tízszer több nedvességet veszíthetsz az ajkaidon keresztül, mint az arcod vagy a tested más részein át.

A száraz, téli levegő, a sarkvidéki hideg és a szobák alacsony nedvességtartalma mind hozzájárul ahhoz, hogy az ajkaid kiszáradjanak. Amint a bőrsejtekből távozik a nedvesség, azok törékennyé válnak, így az ajkaidon kis repedések és törések keletkeznek. Ezek a kis repedések teszik olyan fájdalmassá a cserepes ajkakat – a meleg, a savas ételek, sőt, még a fogkrém is tovább ronthatja az állapotát.

A probléma: az ajkak nyalogatása

Mi lehetünk saját magunk legnagyobb ellenségei. Az ösztön, hogy megnyald az ajkaid még súlyosabbá teszik a kiszáradást. Amint a nyál elpárolog, tovább szárítja a bőrt. A nyál savakat és enzimeket is tartalmaz, amelyek segítik az ételek lebontását. Ezek a savak bizony irritálják az ajkak bőrét is.

Egy másik hiba, amit az emberek megkísérelnek a cserepes ajkak kezelésének érdekében: a bőrdarabkák súrolása, radírozása vagy lerágása. Megpiszkálni a már amúgy is vékony bőrt az ajkakon - ez vérzéshez vagy súlyos kellemetlenséghez vezethet. Lassítja a gyógyulási folyamatot és tovább irritálja a bőrt.

Ha a piszok és a baktériumok bejutnak a szádon lévő töréseken és repedéseken keresztül, fertőzést kaphatsz el. Gyakori szövődmény az ajakgyulladás, ami a száj sarkainak gombás fertőzéséhez köthető. Ez helyi gombaellenes krémmel kezelhető.

A száj körüli bőr feszegetése és dörzsölése szabaddá teszi azon idegvégződések felé az utat, ahol a herpesz vírusok élnek - így ez serkentheti a vírus kiújulását.

Tarts magadnál balzsamot

Az ajkaidnak védőpajzsra van szüksége, hogy formában maradjanak. Egy ajakbalzsam télen – mint egy kalap vagy sál – véd a durva időjárási hatások ellen. A bőr jobban gyógyul, ha nedves, nincs kiszáradva. Ezért leginkább egy bőrtápláló balzsam vagy kenőcs használata ajánlott. A cél, hogy bezárjuk a nedvességet, és tápláló olajok segítségével további nedvességhez juttassuk a bőrt. Egyes összetevők pedig segítenek a fertőzésből és irritációból eredő mély törések és repedések összeforrasztásában.

A vazelin az egyik leggyakrabban használt hatóanyag, de használhatod a ricinusolajat, a shea vajat vagy a napraforgómag olajat is a cserepes ajkak táplálására!

Napvédők, vazelinmentes termékek

Egy másik keresendő összetevő: SPF, még akkor is, ha közelebb laksz az Északi-sarkhoz, mint az Egyenlítőhöz. A nap sugarai még a sarkköri hőmérsékleten is károkat okozhatnak. Amennyiben az ajkad bőrét az UV sugarak veszélyeztetik, azok nagyobb eséllyel száradnak ki. Éppen ezért a napvédő krémek rendszeres használata is elengedhetetlen az ajkak hámlásának megakadályozásában.

Az aknéra hajlamos emberek vazelinmentes termékeket kereshetnek. Néhányan úgy tapasztalhatják, hogy ez a hozzávaló eltömíti a pórusokat és mitesszereket vagy aknékat okoz.

Kerüld azokat a termékeket, amelyekhez kis tégelyekben lehet hozzájutni! Belemártani az ujjadat egy tégelybe nem olyan higiénikus, mint egy tubusos applikátor.

Ajkaid balzsamozása

A cserepes, repedezett ajkak kialakulása megelőzhető korai és gyakori balzsamozással. Rendszeresen krémezzük be ajkunkat lefekvés előtt! Sokunk nyitott szájjal alszik, ami miatt ajkaink kiszáradnak. Azzal, hogy este felvisszük a gyógyírt, kevésbé valószínű, hogy cserepes ajkakkal ébredünk.

Vásárolj néhány tubussal a gyógyszertárban és tartsd mindig kézközelben – helyezz egyet a táskádba, egyet az ágy mellé, egyet az asztalodhoz. Ily módon nem kell vadásznod a tubust, hogy újra használhasd.

A megfelelő folyadékpótlás szintén segít a kiszáradással szembeni küzdelemben, amely egy másik oka a cserepes ajkaknak. Télen ugyanis kevésbé érezzük a szomjúságot, sokszor meg is feledkezünk arról, hogy eleget igyunk a nap folyamán, ami bizony a bőrünkön is nyomot hagy.

(KamaszPanasz - Ő. B.)