lehelet
#Testi problémák

9 dolog, ami rossz leheletet okoz

2021.08.17.
1 perces olvasási idő

Egy lányos este vagy sörözés a srácokkal többet is okozhat, mint egy másnaposság. Annak ellenére, hogy folyadék, az alkohol ki tudja szárítani a szádat. Ez ösztönzi azokat a baktériumokat, amik halitózist (rossz lehelet) okoznak. Koffeines italok, fűszeres ételek és cigaretta is okozhat rossz leheletet. A szájban nem termelődik annyi nyál alvás közben, ez okozza a reggeli szájszagot.

A nyelv

A nyelven lévő baktériumok is vezethetnek rossz lehelethez. Tisztítsd meg a nyelved fogkefével vagy nyelvkaparóval. A kaparó sokkal hatékonyabb. Kerüld a műanyagból és a fémből készülteket, mert eltörhetnek vagy élesek lehetnek.

Alacsony szénhidrát-tartalmú diéta

Amikor csökkented a szénhidrátot és növeled a proteint mennyiségét a diétádban, akkor a tested elkezd zsírt égetni energiáért. Ez a folyamat vegyületeket hoz létre, úgynevezett ketonokat, amik rossz leheletet okoznak. Ebben az esetben a jobb szájhigiénia nem oldja meg a problémát, mivel ez nem a kiváltó ok. Legjobb, amit tehetsz az az, hogy elfeded cukormentes rágóval a szájszagod.

Gyakori megfázás

A légúti fertőzés, mint például megfázás és bronchitis (hörgők gyulladásos megbetegedését jelenti) is okozhat rossz szájszagot. Ennek oka, hogy elkezd folyni az orrunk és emiatt a szánkon veszünk levegőt, ezért kiszárad.

Fekély

A fekély önmagában nem lenne „probléma”. De egy baktérium típus, a Helicobacter pylori is lehet kiváltó ok a rossz leheletre. A baktérium kezelésével megszabadulhatsz a szagtól.

Gyógyszerek

Több mint 400 recept és vény nélkül kapható gyógyszer tartalmaz antidepresszánsokat, amik elfojtják a nyáltermelést. Nem mindig oldja meg a problémát az, hogy ha megváltoztatod a gyógyszereidet. Legyen mindig hidratált a szád és rágj cukormentes rágót. Kölünleges szájöblítők is hatásosak.

Mandulakő

Ezeket a kis fehér csomókat edzett baktériumok, étel darabkák, elhalt sejtek és nyálka alkotja. A mandula és a nyelvvég között van. Ezek általában ártalmatlanok, de a szaguk nem. Leválik magától, de felgyorsíthatod sós víz gargalizálással. A fogorvosodnak talán van több féle megoldása számodra.

Aszalt gyümölcs

Nagyon magas a cukortartalmuk.1/4 csésze mazsola 21 gramm cukrot tartalmaz, míg azonos mennyiségű szárított sárgabarack 17 gramm cukrot tartalmaz. Ez olyan, mintha 4-5 teáskanál cukrot ennénk. Plusz az aszalt gyümölcs ragadós és odaragadhat a fogunkhoz. Evés után moss fogat vagy használj fogselymet.

Savas reflux vagy gyomorégés

Ez a GERD (gastrooesophagealis reflux betegség) két tünete, gyakori emésztési zavar. A rossz leheleted származhat néhány emésztetlen étel darabtól, ami visszajön, vagy az is lehet, hogy irritációt érzel gyormosav miatt, ami orrgaratátfolyást okoz. Ha gyakran van gyomorsavad, fordulj orvoshoz,

Lyukas fogak és tömések

A fogak közé szorult ételdarabkák ínybetegséghez és rossz lehelethez vezethetnek. Egy lötyögő fogsor ugyanehhez a problémához vezethet. Eggyel több ok van arra, hogy meglátogasd a fogorvosod.

(KamaszPanasz - H.G., webmd.com)