szájszag
#Testi problémák

Kellemetlen szájszag? Van megoldás!

2016.08.23.
2 perces olvasási idő

Sokakat érint és igen kellemetlen probléma a rossz szájszag. A jelenség okai szerteágazóak lehetnek, leggyakrabban szájhigiéniai és fogászati problémák állnak a háttérben. Dr. Mármarosi István, gasztroenterológus azonban olyan emésztőrendszeri betegségekről beszélt, amelyek szintén ilyen tünetet okozhatnak.

A tünet nem csak a szájszag lehet

A kellemetlen szájszag (halitosis) tünetei változatosak lehetnek, hiszen ide tartozik a szájszárazság, a lepedékes nyelv, a reggeli rossz lehelet és égő nyelv, a sűrű nyál, a torokköszörülésre való inger, a savanyú, keserű, fémes szájíz, a nyálkahártya szárazság és természetesen a mások által is érzékelhető szájszag. Ez utóbbi hosszútávon akár az önbizalmat is alááshatja. Mielőtt bárkit is megbélyegeznénk az elhanyagolt szájhigiénia miatt (bár tény, hogy ez gyakori oka a halitosisnak), fontos tudni, hogy számos más ok is meghúzódhat a háttérben. A leggyakoribb, hogy a kéntermelő baktériumok megtelepednek a nyelv hátsó részén.

Ezek kívül szóba jöhetnek még:

  • fogászati problémák, mint például a fogágy-gyulladás,
  • alkohol, stressz vagy gyógyszerek okozta szájszárazság,
  • dohányzás, amely rontja a száj oxigén-ellátottságát.

A jóval kevésbé gyakori okok közé tartozik többek közt a krónikus orrmelléküreg-gyulladás miatt jelentkező orrfolyás, illetve bizonyos veseproblémák, anyagcserezavarok.

- Mindezek mellett a reflux egyik leggyakoribb tünete a gyomorégés mellett a rossz szájíz, a szájüregi égés és a kellemetlen szájszag. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat. Kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is – mondja dr. Mármarosi István. - A savas felböfögés során az emésztőnedvekkel kevert gyomortartalom csípős ízű, köhögésre ingerel, és nyelési nehézségeket okozhat. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is eredményezhet.

Mit lehet tenni?

A halitosis kezelésének nincs egyetlen, jól bevált módszere, hiszen minden attól függ, pontosan mi okozza a problémát. Mindenképpen nagyon fontos a kielégítő hidratáció, folyadékfogyasztás, illetve a megfelelő szájhigiénia, a fogmosást és a fogselymezést is beleértve.

Tudj meg többet! Ennyit kellene innod naponta

Néhány fogkrém, fogpor és szájvíz kifejezetten a kellemetlen szájszag ellen kínál megoldást. Beválhat még a nyelv gyengéd, bár hatékony tisztogatása, különösen a hátsó résznél. Amennyiben krónikus orrmelléküreg-gyulladásról van szó, hasznos lehet a tengeri sós orrspray, illetve bizonyos antibiotikumok.

- A reflux kizárása vagy diagnosztizálása végett mindenképpen ajánlatos szakorvoshoz fordulni – hangsúlyozza a gasztroenterológus. - Az életmódbeli szabályok betartásával – például gyakori, kevesebb evés, dohányzás, irritáló ételek elhagyása - és orvosi segítséggel ugyanis jól karbantartható a reflux, így a szájszag is megszüntethető. Ráadásul azért sem szabad elhanyagolni ezt a betegséget, mert rákmegelőző állapothoz vagy akár daganathoz is vezethet. A leggyakoribb szövődmény mégis a nyelőcsőgyulladás vagy -fekély. Ám a krónikus garat-, hangszalaggyulladás, az alvászavarok, és az életminőség romlása sem tekinthető kényelmes állapotnak, tehát a szakorvosi vizsgálat elengedhetetlen.

5 tény, amit eddig nem tudtál a fogaidról
Köztudott, hogy fogainknak szerepük van a rágásban, a mosolygásban, a beszédhangok képzésében. Lehet, hogy eddig nem tudtál mindent fehéren csillogó fogsorodról? Kapaszkodj meg: nem csak a cukor a fogak első számú ellensége. Most kiderül. Tovább a cikkhez

(Forrás: Dr. Máramarosi István, Oxygen Medical)