önbizalom
#Lélek

Hogyan legyen óriási önbizalmad?

2017.03.04.
1 perces olvasási idő

Elég egy röpdolgozat, egy állásinterjú, egy első randi vagy egy nyilvános szereplés, hogy a legnagyobb önbizalommal rendelkező ember is meginogjon és idegronccsá változzon. Van azonban arra mód, hogy ezt elkerüld!

Amikor kilépsz egy megszokott, kényelmes környezetből, akkor tekintsd úgy, hogy a tested a legjobbat akarja kihozni belőled. Ha az idegességet elfogadod, és nem akarsz küzdeni ellene, akkor jelentősen csökken. Ha így nézel szembe a félelmeiddel, akkor a siker elérésének szolgálatába állíthatod őket.

Talán azt hiszed, mások sokkal magabiztosabbak nálad, de sokszor csak a cselekedeteik miatt gondolod ezt. Az ideges emberek általában babrálnak, kerülik a szemkontaktust, gyorsan beszélnek, hogy mielőbb túljussanak a kínos szituáción, vagy épp lassan beszélnek, sok töltelékszót használva. Gyakran valamilyen „akadály” mögé bújnak, legyen az egy ital vagy egy táska, melyet maguk előtt tartanak. A kezeiket gyakran a zsebükben vagy a hátuk mögött tartják.

Kerüld el a lefagyást!

Mindannyian érezzük azt az érzést, amikor szinte lebénulunk, ami akkor történik, amikor például valamilyen beszédet mondunk, tehát nyomás alatt vagyunk.

Amikor szorongunk, akkor az agy logikus működésért felelős részei nem jutnak elég vérhez, viszont a félelemért felelősek túl sokat kapnak belőle. A reakcióink leegyszerűsödnek, csőlátás alakul ki, amikor az agyunk csak egy dologra képes koncentrálni, például folyton azt hajtogatja: „Bolondot csináltam magamból, és mindenki rajtam fog röhögni.”

Amikor úgy érzed, hogy a fejed kong az ürességtől, semmi nem jut eszedbe, akkor ne tartsd vissza a lélegzeted. Agyi képalkotó vizsgálatok szerint ennek pont az ellenkezőjét ajánlott tenni: vegyél mély lélegzetet, így az agyad több vérhez juthat.

Nem jó az a típusú hozzáállás, hogy színleljük a magabiztosságot, mert az olyan, mintha a mély vízbe ugranánk, miközben nem tudunk úszni.

Űzd el az önpusztító gondolatokat!

Egy átlagos ember percenként több mint 500 szót mond, amelyek közül nagyon soknak negatív kisugárzása van. Senki nem szeret tévedni, azonban fontos, hogy a negatív gondolataink érvényességét felülvizsgáljuk, hogy tudjuk, mire vagyunk képesek és mire nem.

Lehet, hogy úgy gondolod, soha nem próbálnál ki egy új frizurát, nem utaznál valami szokatlan helyre, vagy nem ülnél be újra az iskolapadba. De ha csak kis lépésekben haladsz, akkor bizonyíthatod magadnak, hogy nem is annyira nehéz ez.

Küzdd le az idegességet!

Ha úgy érzed, idegessé tesz egy bizonyos helyzet, akkor egyszerűen próbáld el előtte. Ha higgadtnak, nyugodtnak és magabiztosnak kell lenned, de közben azt érzed, hogy nagyon ideges vagy, akkor szét fogsz esni. Azonban ha egy barát segítségével gyakorolsz, akkor csak egy kis mennyiségű szorongást fogsz tapasztalni, melyet meg tudsz szokni.

Állíts fel magaddal szemben egy videókamerát, és az idegességed máris fokozódni fog. Szokd meg, hogy „figyel”, tudatosítsd magadban, hogy nem fog bántani, így könynedén csökkenthető az izgalom. Ez a módszer segíthet, hogy hatalmas önbizalomra tegyél szert.

(Forrás: Fókuszban a Nő)