boldogság
#Lélek

Mi tesz boldoggá egy srácot?

2013.05.18.
6 perces olvasási idő

Nos, ha elsőre azt gondoltad, hogy a buli és a haverok, akkor nem is jársz olyan messze az igazságtól. De hogy valójában pontos és átfogó képet adjunk a pasik szokásairól, egy nemrégiben készült tanulmány eredményeit szeretnénk megosztani veled.

Séfek, zenészek, agglegények, nagypapák, kőművesek, brókerek. Nos, igen ennek a felmérésnek a bázisa igencsak szerteágazó volt, mind korban, mind családi állapotban és foglalkozásban, hogy a lehető legnagyobb áttekintést tudjuk adni arról, hogy mik is teszik igazán boldoggá és egészségessé a férfit. Akkor vágjunk is bele!

1. Reggeli mozgás

„Általában egy órát sportolok reggelente.” – mondta Mitch M., tapasztalt tanácsadó. „Ez a mozgás lehet futás, biciklizés vagy tenisz, de valójában teljesen mindegy, hogy mi az, a lényeg, hogy egy aktív periódusa legyen a napnak. Így ugyanis kellőképpen fel tudjuk készíteni az elménket és a testünket is a nap kihívásaira.” – mondta.

A fitnesz szakértők már régóta vallják, hogy a reggeli torna mindenkinek a hasznára válik. Ugyanis nem csak az egész napos pozitív hangulatot, de az estig tartó lendületet is sokszor a reggeli mozgásnak köszönhetjük. Továbbá, azok a férfiak, akik a reggeli órákban aktívabb, sokkal inkább ragaszkodnak a testmozgáshoz, mint az ember nélkülözhetetlen aktivitásához.boldog férfi

2. Egyedüllét

A barátokkal és a családdal eltöltött idő természetesen prioritást élvez a férfiak között. Azt azonban be kell látnunk, hogy az elégedettségük nagyban függ attól is, hogy ki tudják-e zárni maguk körül a világot pár percre. „Én például meg nem tudnék lenni a vasárnap reggel hangulata nélkül. Mindig a tornácon olvasgatom az aznapi újságotm és szürcsölöm a kávét, amíg a család többi tagja fel nem ébred.” – mondta egy New York-i üzletember.

A felmérésünkből kiderült az is, hogy vannak, akik azért szeretik ezt a pár perces relaxot, mert esetleg kreatívabbak lesznek, vagy el tudnak gondolkodni bizonyos dolgokon, de vannak, akik egyszerűen csak szeretnék kikapcsolni az agyukat egy picit. A legkedveltebb napszak természetesen erre a reggel. De az „éjjeli baglyok” is ugyanolyan hatékonyságról számoltak be, mint korán kelő társaik.

3. Egy este a fiúkkal

„Ami engem igazán boldoggá tesz, az talán az, amikor leülök a haverommal egy este, és egy kis ital és étel társaságában a semmiről beszélgetünk.” – mondta Josh M., kaliforniai orvos. Természetesen a sült csirkeszárny, az üdítő és a sült krumpli egészségügyi hatásairól vitatkozhatnánk, de most nem ezen van a hangsúly.

De a barátságok megerősítéséhez gyakran van szükség egy-két bárszékre, így több éves kutatás eredményei alapján kimutatható, hogy hosszú távon, „azoknak” az estéknek sokkal nagyobb haszna van, mint egészségügyi kára. A viselkedéskutatók szerint ugyanis az ilyen helyeken megerősített barátságok nem csak, hogy mélyebbek, de sokkal hosszabbak is, mint a többi a barátság.

4. Randi

Hölgyeim, talán nehéz elhinni, de bizonyított tény, hogy a férfiak mindig próbálnak bizonyos mennyiségű időt szakítani a választottjukra. Az elfoglalt apáknak, akik a munkahelyen és otthon is helytállnak, nagy igényük van a házastársukkal eltöltött éjszakára, amelyet általában hetente vagy kéthetente partnerük tudtára is hoznak.

Attól ugyanis, hogy valakik egy lakásban élnek, még nem biztos, hogy eleget beszélnek, és eléggé vonzódnak egymáshoz. Ahhoz, hogy ne csak a gyerekek kössék össze a párokat, szükség van a romantikára. Továbbá tudományosan kimutatták, hogy azok a párok, akik bizonyos időszakonként „randiznak”, sokkal kevesebbet veszekszenek, és sokkal jobban tudják elsimítani a hétköznapos feszültségeket, ha azok netán mégis feltűnnének.

5. Játék és sport

Lehetséges, hogy a legtöbb férfi csak azt mondja: „Á, csak azért megyek el egy kicsit a srácokkal kosarazni vagy focizni, hogy kicsit kifújjam magam.” Valójában azonban ezek a játékok ugyanolyan pozitív hatással vannak ránk, mint kisgyermekkorunkban, (például új emberekkel ismerkedhetsz meg, fejlesztheted a mentális képességeidet stb.) az egészségügyi részéről pedig már ne is beszéljünk.

Dr. Stuart Brown, aki egyébként szakértője a témának, úgy vette észre, hogy azoknak a felnőtteknek, akik eleget „játszanak” sokkal jobb a problémamegoldó-képessége, mint kevésbé játékos társaiknak. A 2009-es „Játssz” c. könyvében például ezt írja: „A játék pozitív hatása egész életünk során végigkísér minket. Ha felnőtt korban is játszunk, sokkal inkább termelékenyebbek és boldogabbak leszünk, mindenben, amit csinálunk.”

6. Csak szervezetten!

Különböző szemináriumokon és bizonyos szakkönyvekből lehet elsajátítani az idő beosztásának csínját-bínját. Amely egyfelől a feladatok fontossági-sorrendbe állításából, a termelékenység javításából és bizonyos célok eléréséről szól. Azonban úgy gondolom, hogy nem kell életvezető tanácsadónak lenni, hogy tudd, ha a „káoszt” uralni tudod, akkor sokkal nyugodtabban tudsz dolgozni.

Doug E. professzor és író szerint: „Én például kifejezetten szeretem leírni egy hónapra előre, hogy mik is a terveim és a programjaim. Majd, ha már túl vagyok rajtuk, a legtöbb esetben kihúzom azokat.” Doug rendszere egyébként kettős feladatot lát el. Először is képed ad számunkra az előttünk álló feladatokról, de ugyanakkor egyfajta jutalmazási rendszerként is működik, hiszen láthatjuk miket tettünk már meg ebben vagy akár a múlt hónapban.

7. Rendszeres testmozgás

A felmérések azt mutatják, hogy a rendszeres mozgás az egyik legnagyobb örömforrása a férfiaknak. A mi kutatásunk alatt, szinte mindenki másfajta mozgást említett (biciklizés a munkahelyre, futás, reggeli úszás vagy konditermi edzés). Azonban legyen szó bármilyen mozgásról is, a sport általános hatása köztudott.

Segít a szervezetünknek harcolni a krónikus betegségek ellen, segít kontrollálni a súlyunkat, javítja a szexualitást és a hangulatot. 1996-ban már rámutattak, hogy mekkora az összefüggés az inaktív élet és az egészségügyi problémák, például a szívinfarktus, a magas vérnyomás, a stroke vagy az elhízás között. És természetesen talán nem meglepő, hogy az inaktivitás depresszióhoz vezethet, továbbá a nem sportolók pedig sokkal többet idegeskednek és szoronganak, mint aktív társaik.

8. Nagylelkűség és jótékonyság

Szeretnéd jól érezni magad? Tégy valaki mást boldoggá! Alex S. ,ingatlanközvetítő ezt mondja: „Ha arról van szó, hogy valamit adhatok másoknak, akkor legtöbbször én is jobban érzem magam… Már sikerült kifejlesztenem egy módszert, amellyel minden nap próbálom fenntartani ezt a jó tulajdonságom. Ennek a lényege, hogy egy nap 6 köszönömöt kapjak különböző emberektől. Minden egyes köszönömnél ugyanis úgy érzem, hogy tettem valamit a másikért, amit ő értékelt. Tudom, hogy talán ez egy kicsit beteg, de engem boldoggá tesz.”

9. Egy megengedett „nagy kajálás”

Természetesen mindenki tudja, hogy a túlevés, és degeszre zabálás nem egészséges, különösen nem hosszú távon. Viszont minden sikeres és boldog férfi számára elengedhetetlen időnként egy olyan étkezés, ahol az asztal csak úgy roskadozik az igazi férfias ételektől. A nagy lakomák azonban nem új keletű találmányok. Már az ősember is így jutalmazta magát, mikor hazatért a vadászatból, nos, korunk hősei a munkából hazatérve érdemlik meg ugyanezt.

Mitch P., aki egyébként séf és az éttermében mindig csak egészséges és helyben termesztett zöldségeket használ a saját éttermében, ezt mondta: „Minden vasárnap elnyúlok a kanapén, és miközben egy meccset vagy bármi mást nézek, megeszek egy nagy-nagy sajtos szendvicset. Tudom, hogy nem a legegészségesebb étel, de szükségem van rá.”

10. Idő a családra

„Lehet szó csak TV nézésről, vagy esetleg közös társasjátékozásról, a családdal eltöltött idő mindig boldoggá tesz.” – mondta Erik W., aki egyébként egy ikerpár apja és van egy vállalkozása. A családdal töltött idő alatt a kommunikáció új útjai nyílnak meg, miközben erősödik a házasság, a rohanó világból pedig egy kis időre kikapcsolhatnak a felnőttek. És természetesen ehhez jön még a gyermekekre gyakorolt pozitív hatás is. A családdal töltött idő, ugyanis magabiztosabbá teszi a lurkókat, akik így könnyebben ellenállnak majd a társak csábításának.

11. Étkezés a családdal vagy a barátokkal

Egy jó menü elfogyasztása egy jó társaságban, szinte ünnep az érzékeknek. Miután folyamatosan pozitív jeleket kap, a szem a fül, az orr és a száj, így az agyunk megerősíti, hogy az ilyen találkozások egyaránt jók testnek és léleknek is. Ezt pszichológiai „szakszóval” úgy mondanánk, boldogság. David G. szerint, aki történetesen egy pszichológus: „A Boldogság sokszor olyan mulandó dolgokból fakad, minthogy az asztalnál ülünk a családdal vagy a barátainkkal. Semmi különös vagy extra, csak egy vacsora, ahol mindenki jól érzi magát.”

12. Hangszeres játék

„Semmi sem jobb stressz-elvezető, mint az, amikor leülök a kanapéra és csak játszok a gitárommal, mindaddig, amíg a feszültség már megszűnik bennem.” – mondta Evan K. Zeneiskolát végzettek, vagy szimplán csak műkedvelők is élvezhetik, a zenélés nyújtotta örömet, amely egy olyan mentális feladat elé állítja az agyunkat, hogy kikapcsolja a problémákat és csökkenti a zavaró gondolatokat.

Mint, ahogy minden más kreatív elfoglaltságot igénylő hobbi – például fafaragás, festészet, vagy rajzolás – úgy a zenélés is egy teljesen más területét mozgatja meg az agynak, mint amelyre egyébként a nap többi részén szükség van. A felmérésünk kérdéseire továbbá, sok férfi válaszolt úgy, hogy a zene – és általában a „kreatív idő” - tökéletes gondolatelterelő és abszolút felszabadító erejű.

13. Idő a gyerekekkel

A férfiakat sokszor felnőtt gyermekeknek is szokták nevezni, és talán emiatt, talán nem, de az összes kategória közül, ez vitte a pálmát az apukák körében. Legyen szó akármilyen rövid időről, mindig megpróbálnak ott lenni, ha az edzésről van szó, vagy a buszmegállóba kell kimenni a gyerekért, esetleg este az ágy mellett beszélgetnek, teljesen mindegy, az apukákat ez mindig feltölti, és méltóképpen jutalmazza. „Legyen bármi is a téma, teljesen mindegy, egyszerűen jó érzés, hogy a gyermekeimmel megszakítás nélkül lehetek.” – mondta Billy F., aki két tini fiú apja. Josh S. szerint pedig: „Akármikor beszélgetek az én 6 éves gyermekemmel a felhők formájáról, mindig rácsodálkozom a világra és a gyermekre.”

14. Séta

Egy élénkítő séta a szabadban mindig jól jöhet. A sétálás során ugyanis könnyen megszabadulhatsz a levertségtől, a stressztől, a szorongástól és a depressziótól. Egyszerűen csak menj ki, és hagyd, hogy a természetet magadba szívva, természetesen viselkedj. „30-40 perces gyaloglás tökéletes számomra. És még a szívem is kissé hevesebben ver.” – mondta Mike Q. „Ha kihagyok egy napot, vagy kettőt, úgy érzem, teljesen kivagyok.” Az egészségügyi szakértők továbbá azt tanácsolják, hogy annyit lépj – ergo sétálj – egy nap, amennyit a szervezeted még kényelmesen elbír. Még a gyulladás szakértők is, szembemenve korábbi álláspontjukkal, gyakran a sétát ajánlják a gyulladt csípővel, vagy térddel rendelkező pácienseknek, fájdalomcsillapítás végett.

(Cs. B., msn.com)